West Ham

Officiellt: Manuel Pellegrini tar över efter David Moyes

Chilenaren lämnar den kinesiska klubben Hebei China Fortune för att bli en av de bäst betalda managerna i Premier League.

Den välmeriterade chilenske tränaren – Manuel Pellegrini – har skrivit på ett treårskontrakt för West Ham United och tar över efter David Moyes.

Den 64-årige chilenaren – Manuel Pellegrini – ersätter David Moyes på West Ham Uniteds tränarbänk till nästa säsong. Förra veckan blev det klart att David Moyes, som tog över West Ham mitt under den pågående säsongen inte skulle få förlängt förtroende. Moyes såg till att laget – som hotades av nedflyttning – säkrade ett nytt Premier League-kontrakt med en bra marginal, vilket ska ge Pellegrini goda förutsättningar. Pellegrini, även kallad “El Ingeniero” – Ingenjören – blir den första managern i West Ham som har en Premier League-titel i sitt CV.

Lämnar den kinesiska fotbollen

Pellegrini har spenderat de två senaste säsongerna i den kinesiska fotbollen och ryktades starkt som kandidat för det chilenska landslagets tränarpost tidigare i vintras. En faktor som kan ha gjort det svårt för det chilenska förbundet att anställa Pellegrini kan ha varit den höga lön han fick utbetald av Hebei China Fortune. Enligt rapporter tjänade Pellegrini ungefär £13,7miljoner – motsvarande cirka 150 miljoner SEK – per år som tränare för Hebei China Fortune.

Lönesänkning

Det nya treårskontraktet med West Ham ryktas enligt olika källor vara värt mellan £7-10 miljoner per år – motsvarande 87-124 miljoner SEK. Oavsett vilka siffror det är som stämmer innebär Pellegrinis comeback till Premier League och den europeiska fotbollen en rejäl lönesänkning jämfört med hur mycket han tjänade i Kina, något som ändå var väntat. Trots lönesänkningen hamnar Pellegrini i toppskiktet av Premier League-managernas lönespann.

Högst betalda managers i Premier League 2017-18:

  1. Pep Guardiola (Manchester City) – £15,3m.
  2. José Mourinho (Manchester United) – £15m.
  3. Arsene Wenger (Arsenal) – £8,5m.
  4. Jurgen Klopp (Liverpool) – £7m.
  5. Antonio Conte (Chelsea) – £6,5m.

En nöjd ägare

David Sullivan, West Hams majoritetsägare, poserade glatt framför kamerorna tillsammans med Pellegrini sent i måndags kväll och konstaterade sin glädje över överenskommelsen:

– Jag är förtjust att välkomna Manuel Pellegrini till West Ham United. Han är en av världens mest respekterade coacher och vi ser fram emot att arbeta med honom, berättade David Sullivan för klubbens officiella hemsida.

– Det var viktigt att vi anställde någon med kunskap och erfarenhet från Premier League, någon som förstår – inte endast lagen och spelarna vi ställs mot – men även förstår West Ham och våra ambitioner.

– Manuel har ett rykte av att spela en offensiv fotboll och att få ut det bästa ur sina spelare. Vi räknar med att han kommer att locka till sig nya talanger till London Stadium samtidigt som han förbättrar den befintliga truppen, avslutade David Sullivan med.

Pellegrinis erfarenhet

Innan flytten till den kinesiska fotbollen spenderade Pellegrini tre år hos Manchester City – där han tog hem ligaguldet säsongen 2013-14. Tidigare hade Pellegrini gjort sig ett respekterat namn runtom i Europa – inte minst genom att förvandla mittenlaget Villarreal till ett topplag och sluta två i den spanska ligan samt att gå hela vägen till semifinal i Champions League 2006.

Tre år senare blev han utvald av Real Madrids president – Florentino Perez – att leda huvudstadslaget under en säsong varpå Real Madrid slutade på en andra plats i den spanska ligan. Slutpositionen i ligan må vara i underkant med tanke på att Real Madrid plockade hem hela 96 poäng under Pellegrinis säsong – endast slagna av Pep Guardiolas Barcelona.

– Jag ger min säsong i Real Madrid en 6:a (av 10). Det var inte perfekt för att vi inte vann någon titel, men vi gjorde en bra ligasäsong där vi tog 96 poäng trots att vi inledde säsongen med en tre månaders skada på Cristiano Ronaldo. Framförallt fick jag inte den truppen jag bad om, berättade Manuel Pellegrini tidigare i en intervu med Marca och syftade på att han saknade kreativa mittfältare.

Efter säsongen i Real Madrid bar det av till den spanska solkusten – närmare bestämt Malaga – var vistelsen varade i tre säsonger. Med en satsande ägare och sportchefen Mario Husillos lyckades Pellegrini plocka ihop en talangfull trupp bestående av bland andra Isco, Monreal, Cazorla, Van Nistelrooy, Baptista, Toulalan, Joaquin och Willy Caballero, varpå Malaga lyckades ta sig hela vägen till kvartsfinal i Champions League.

Manuel Pellegrinis tränarkarriär:

1988-89 Club Universidad de Chile (Chile).
1990-92 CD Palestino (Chile).
1992-93 O’Higgins (Chile).
1994-96 CD Universidad Católica (Chile).
1998-99 CD Palestino (Chile).
1999-00 LDU Quito (Ecuador).
2001-02 San Lorenzo (Argentina).
2002-03 River Plate (Argentina).
2004-09 Villarreal (Spanien).
2009-10 Real Madrid (Spanien).
2010-13 Málaga CF (Spanien).
2013-16 Manchester City (England).
2016-18 Hebia Chin Fortune (Kina).
2018- West Ham United (England).

Pellegrinis stab

Argentinaren Rubén Cousillas blir West Hams nye assisterande coach. Cousillas har varit Pellegrinis assisterande genom karriären sedan 2001, då de utvecklade ett starkt samarbete i argentinska San Lorenzo.

Full kontroll över rekryteringar

Pellegrini får ansvar över övergångarna i West Ham och vidare ryktas det kring att Pellegrini återigen ska införa ett samarbete med den argentinske sportchefen Mario Husillos, som han arbetade med senast i Malaga. West Hams tidigare rekryteringsansvarige – Tony Henry – blev avskedad tidigare under säsongen efter rasistiska uttalanden om afrikanska spelare.

Tags

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *