fbpx
Connect with us

5 Toppkandidater till Sveriges Nästa Förbundskapten

Publicerad

on

Huvudbild nästa förbundskapten

Sverige står inför ett skifte i ledarskap när det kommer till herrlandslaget i fotboll. Efter ett antal år av trogen och bitvis kritiserad tjänst har den nuvarande förbundskaptenen Janne Andersson valt att säga upp sitt uppdrag. Således står förbundet nu inför ett scenario där en ny man på posten måste tillsättas. Det viskas redan om ett antal namn som kan komma att ta tag i ledarskapet över landslaget framöver. Här nedan har vi valt ut fem av de mest troliga kandidaterna.

Dessa kan bli nästa förbundskapten för herrlandslaget i fotboll

  • Möjlig nästa förbundskapten: Jimmy Thelin
  • Möjlig nästa förbundskapten: Graham Potter
  • Möjlig nästa förbundskapten: Jens Gustafsson
  • Möjlig nästa förbundskapten: Henrik Larsson
  • Möjlig nästa förbundskapten: Olof Mellberg

Möjlig nästa förbundskapten: Jimmy Thelin

Jimmy Thelin

Vid 45 års ålder är svenske Jimmy Thelin ett relativt välkänt namn i svenska fotbollscirklar. Under 90-talet spelade han i IF Hagapojkarna, en karriär som tog slut i 2003. Sedan dess har Thelin fokuserat på att bli en tränare och lagledare utanför planen. I den rollen har han representerat ett antal svenska klubblag, där det första var FC Ljungarum baserat i Jönköping.

Det här var möjligen ett lite mindre uppdrag som varade i tre år mellan 2005–2008. Därefter gick Thelin vidare i sin tränarkarriär när han tog flytten över till Jönköpings Södra IF. Här tränade han inledningsvis ungdomslaget innan han tog posten som A-lagstränare i 2014. Han stannade i den rollen i tre år innan hans största uppdrag hittills blev aktuellt med en flytt till Borås och IF Elfsborg. Han är fortfarande tränare där idag.

Möjlig nästa förbundskapten: Graham Potter

Graham Potter nästa förbundskapten

Nästa potentiella kandidaten till posten som svensk förbundskapten för herrlandslaget i fotboll är även ett av de mer intressanta. Det handlar då om den skolade engelsmannen Graham Potter. Det här inte direkt till vanligheterna att Sverige utnämner en utlänning till denna post, men Potter har ett karriärsarv som leder tillbaka till vårt avlånga land. Faktum är att hans absolut första uppdrag som A-lagstränare var i Östersunds FK där han gjorde mycket väl ifrån sig.

Därefter bar det av till Storbritannien och Premier League, där Potter bland annat innehaft ledarrollen för Swansea, Brighton och senast Chelsea. Idag står 48-åringen utan en aktuell anställning, vilket åtminstone på det planet gör honom tillgänglig. Vare sig Sverige är villig att stå för den höga lönen Potter kommer utkräva återstår dock att se.

Möjlig nästa förbundskapten: Jens Gustafsson

Jens Gustafsson

Jens Gustafsson är nästa kandidat till förbundskaptensposten som skolats i den svenska fotbollskulturen. Som spelare höll han hemma i de svenska ligorna med säsonger i bland annat IK Brage och Falkenbergs FF. Efter att ha avslutat sin spelarkarriär i 2009 tog det inte lång tid för Gustafsson att växla om till att bli tränare. Det första uppdraget var för Halmstads BK:s ungdomslag, vilket dock enbart varade i ett år innan han tog över tränarrollen för A-laget.

Därefter tog han sig en sejour i IFK Norrköping innan Gustafsson begav sig av bortom Sveriges gränser och ut i Europa. Han har bland annat spenderat tid i både Kroatien och Polen, innan en hemkomst till det svenska U21-landslaget blev aktuellt. Idag är han fortfarande tränare för Pogon Szczecin i Polen, men skulle möjligen vara villig att ta på sig uppdraget som nästa förbundskapten för herrlandslaget i fotboll.

Möjlig nästa förbundskapten: Henrik Larsson

Henrik Larsson nästa förbundskapten

Den fjärde potentiella nästa förbundskapten vi valt att ta ut är ytterligare ett intressant namn med internationella framgångar bakom sig. Det handlar då om skottarnas favorit och den otroligt välmeriterade nationsspelare Henrik Larsson. Hans spelarkarriär är lång och fylld med erfarenhet. Det blev ett VM-brons med landslaget i 1994 samt flertalet landskamper och turneringar för honom.

Klubblagsmässigt spenderade Larsson bland annat sju år i Celtic där han höjde kvalitén på den skotska ligan avsevärt. Efter sin tid i Glasgow tog han klivet över till bland annat Barcelona, där han vann en Champions League-trofé. Det blev även ett kort lån till Manchester United i 2007, innan han avslutade karriären som spelare i 2013 hos sitt juniorlag Högaborgs BK.

Som tränare har Larsson bland annat ansvarat för både Falkenberg och Helsingborgs IF. Han var även assisterande tränare i Barcelona mellan 2020–2021 där han ytterligare bättrade på sina kunskaper. Idag Står Henke Larsson utan någon anställning, vilket gör honom till en mycket tillgänglig kandidat.

Möjlig nästa förbundskapten: Olof Mellberg

Olof Mellberg nästa förbundskapten

Sista namn på listan är ytterligare en tidigare landslagsspelare för Sverige i mittbacken Olof Mellberg. ”Mellis” som han bland annat kallades för under sina spelardagar har en lång erfarenhet av ledarskap. Han var bland annat kapten för landslaget när han spelade, samt styrde upp försvaret när han befann sig i Premier League-klubben Astonvilla.

Det blev en europeisk karriär för Mellberg, som både spelat i England, Italien, Spanien samt Grekland innan han avslutade sin spelarkarriär i Danmark och FC Köpenhamn. Som tränare har Mellberg bland annat varit i den danska klubben Fremad Amager samt Helsingborgs IF. Han innehar idag rollen som delad huvudtränare för IF Brommapojkarnas A-lag.

När det krävs ett ledarskap

En förbundskapten för ett landslag i fotboll innehar en mycket viktig roll. Det är inte bara taktiken som skall göras upp med den rätta laguttagningen. Du behöver även kunna se till en bra sammanhållning i laget där alla arbetar mot samma mål. Det sistnämnda är något som den nu utgående förbundskaptenen Janne Andersson lyckades mycket väl med i inledningen av sitt uppdrag.

Det ledde bland annat till en kvartsfinal under VM 2018 för svensk del. Den senaste tiden har det dock gått knackigt för blågult ute på fotbollsplanen, då vi nu missat två mästerskap i följd. Andersson har således valt att avgå och Sverige måste inleda jakten på nästa förbundskapten. Det finns redan några namn som slängts ner i den hatten, varav vi skall titta på fem här ovan.

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen