fbpx
Connect with us

Hård strid i Allsvenskan 2019 – men kan AIK försvara guldet?

Publicerad

on

Efter en allsvensk rysare kunde AIK till sist lyfta vinnarpokalen efter Robin Janssons avgörande mål mot Kalmar FF. Efter AIK såg vi IFK Norrköping, Malmö FF och Hammarby i toppen av fjolårets tabell. Frågan är hur det ser ut inför årets säsong. För AIK har väl inlett med en lite trög start, minst sagt, med några snöpliga förluster? Förra säsongen hade man 14 poäng efter sex spelade matcher, i år ligger man på enbart åtta efter lika många matcher.

Förutom AIK var det flera allsvenska lag som stod för fina bedrifter vid fjolårets allsvenska säsong. IFK Norrköping var kanske en väntad vinnare, men föll på mållinjen. Hade de kunnat lösa det annorlunda? Ja kanske. Man skulle eventuellt ha vunnit mot jumbon Trelleborg i dubbelmötet. Men å andra sidan stod man för en överjordisk bedrift när man vann mot alla topplag och dessutom stärkte sin position som ett av landets bäst skötta klubbar. Malmö FF inledde med en oerhört seg start, men hämtade upp sig mot slutet. Tyvärr räckte det inte hela vägen. Och tittar man på Hammarby så är väl en fjärdeplats egentligen ett bra facit, även om laget nog hade hoppats på mer.

Ett lag som imponerade under förra årets allsvenskan var Sundsvall. Laget var nederlagstippat från start, men trotsade oddsen och slutade på en åttondelsplats. Frågan är om de har vad som krävs i år.

Så hur står då stjärnorna inför årets säsong? AIK klev in med gott självförtroende efter fjolårets SM-seger, men är faktiskt inte de som initialt var favoriter till vinst. Om man istället tittar på betting oddsen på Allsvenskan så går Malmö FF ut som segrare i striden, trots att man bara landade som trea i fjol efter en djup spelsvacka. De har en 50 procents chans att vinna, följt av IFK Norrköping och först därefter AIK, enligt mediernas tips. Jumboplatsen innehas av Falkenberg som beräknas ha blygsamma 0,1 procents chans att få lyfta pokalen.

Ett lag som överraskat med sitt starka spel är IFK Göteborg, som från början varit borträknade av många. Men efter deras utklassning med 3-0 mot AIK den 29 april är “Blåvitt” åter med i toppstriden. Dock måste man ha med i beräkningen deras snöpliga 3-1-förlust mot Eskilstuna i den inledande matchen, samt 2-1-förlust mot Djurgården. Men därefter har det hämtat sig och de kan stoltsera med vinster mot Elfsborg, Helsingborg och nu senast AIK.

Efter sex spelade matcher är det tight i toppstriden, men fyra lag som ligger på 11 poäng. Etta är Djurgården, som inte nådde högre än en sjundeplats i fjol. Frågan är om man kommer att kunna försvara ledningen mot Malmö FF, som nosar dem i baken också med 12 poäng efter sex matcher. Även Elfsborg och Östersund kan stoltsera med 11 poäng.

Men ännu är det 24 matcher kvar och vad som helst kan hända. Ett som är säkert är att spänningen kommer att vara på topp till sista slutminut. Som alltid i Allsvenskan.

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen