fbpx
Connect with us

8 anledningar varför Malmö FF dominerar svensk fotboll!

Publicerad

on

Är det månne dags förr MFF att ännu en gång få spela på den största scenen i fotbolls Europa!

För Malmö FF är oavsett utgången i sista omgången i CL kvalet ett spel i Europa League gruppspelet klart vid förlust. Bara detta är ju en framgång om man jämför med andra svenska klubbar som vunnit allsvenskan och försöker ta sig an spel utanför Sveriges gränser.

Men varför är det så att Malmö FF dominerar spelet ute i Europa jämfört med övriga svenska lag. Vad gör att MFF lyckas kombinera Europaspel med allsvenskt spel? Varför är MFF dominanta just här och vad gör MFF till dominanter med hela 21 svenska mästerskap, där tvåan i maratontabellen IFK Göteborg har 18 mästerskapstitlar och inte vunnit allsvenskan sedan 2007?

Frågan är givetvis inte enkel att besvara. Vi har tittat på några av anledningarna till varför MFF spelar längre i Europa än andra klubbar i Sverige och varför man dominerat svensk fotboll under så lång tid, där man ju är Sveriges bästa klubb genom alla tider.

✅ Kontinuitet

Är nog den viktigaste delen i att Malmö FF lyckas bättre än andra klubbar. Nu är det inte kontinuitet på tränarsidan vi menar utan i styrelserummet och runt de som styr verksamheten. Malmö FF har en förmåga att ledas av ledare som ser till att inget lämna åt slumpen.

Med enbart fem olika ordförande sen 1937 har man skapat trygghet runt hela klubben. Den starke mannen som började skapa dagens MFF var Eric Persson. Han tog över ordförande rollen 1937 och satt kvar till 1974. Under hans styre tog MFF hela tio seriesegrar och vann svenska cupen hela åtta gånger. Efter honom har det kommit karismatiska ledare som tagit över hans arv och fortsatt förvalta det han skapade.

Hans Cavalli – Björkman 1975 -1998
Fyra svenska mästerskap och sex svenska cupen titlar.
Europacupfinal 1979

Bengt Madsen 1999 – 2009
Ett svenskt mästerskap

Håkan Jeppsson 2010 – 2018
Fem svenska mästerskap

Anders Pålsson 2018 –
Ett svenskt mästerskap

Hasse Borg en viktig kugge till Malmö FF:s framgångar i nutid.

Hasse borg var inte bara en framgångsrik fotbollsspelare med titlar i bland annat Malmö FF. Han tog också över rollen som sportchef för MFF 1999 och satt kvar till 2009. Här fick han kämpa med dålig ekonomi och med ett lag som föll ner i Superettan. Men han är också den stora anledningen till att Malmö FF är där de är idag.

Alla har vi sett och hört berättelsen om framgångssagan Zlatan som är Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna. Att Zlatan fick chansen i MFF var mycket tack vare att Hasse Borg hade ett öga för en rå slipad talang som lika bra kunde blivit en cykeltjuv i stället för fotbollsspelare.

Men det har varit mer snack om att Borg lurade Zlatan på en massa pengar när han skrev sitt första kontrakt med Ajax, i stället för att Zlatan faktiskt fick chansen i ett sargat MFF tack vare Hasse Borg.

Med Zlatan pengarna som var enorma för svensk fotboll på den tiden (och till viss del fortfarande är) så kunde MFF och Hasse Borg börja bygga upp MFF från grunden igen. Pengarna från Zlatan försäljningen där Hasse Borg fick till runt 100 miljoner kronor till MFF är en stor del i nutidens framgångssaga för Malmö.

✅ Daniel Andersson ett fenomen!

Daniel Andersson från lilla Bjärred var en stor MFF profil som spelare där han bland annat vann två SM guld. Han tog också ett SM guld som assisterande tränare i MFF innan han 2014 klev in som sportchef.

Under hans år som sportchef har klubben vunnit SM titeln fyra gånger. Man har dessutom under Daniel Anderssons ledning spelat CL gruppspel 2014 och 2015. Europa League gruppspel 2018 och 2019 med slutspel efter att bägge åren gått vidare ur gruppen.

Att Daniel med sin fingertoppskänsla för att ta in spelare under dessa år varit unik ska inte underskattas. När Daniel fick hem Marcus Rosenberg för att avsluta sin spelarkarriär i MFF så fick man inte bara in en spelare som förfarande höll yttersta klass i allsvenskan, man fick också en ledare både på och utanför planen.

Egna produkter

CIES Football Observatory har 2020 listat Europas mest produktiva akademier och enda svensk klubb på listan 2020 var Malmö FF – som var det för tredje året i rad. Malmö FF har producerat 29 spelare 2020 som kvalificerar sig till denna lista enligt CIES kriterier.

Dessutom är det tredje året i rad som MFF är den enda klubben från Sverige som är med på listan. Med detta bevisar Malmö FF att deras akademi är klasser bättre än alla andra svenska akademier. Med spelare som kommer fram får man också kapital i försäljning, vilket gör MFF ännu bättre i längden. Men framför allt kan MFF fortsätta med sin kontinuitet när det gäller ungdomstränare som gör ett jobb som andra föreningar borde och bör lära sig mer av.

✅ Fansen

MFF har sin trogna skara publik som följer dem i vått och torrt, precis som AIK, Djurgården, Hammarby med flera. Den är inte störst men skillnaden är dock att man stöttar i vått och torrt. Vid framgång så hyllar man och vid motgång så stöttar man. Detta till skillnad från många andra fans ute i vårt avlånga land, där man hellre fäller en skadad björn än hjälper den i nöd.

✅ Pengarna

Ingen ska sticka under stolen med att säga att pengarna inte spelat någon roll för Malmö FF:s framgångssagan i Europa och i allsvenskan. De pengar som Hasse Borg drog in för Zlatan försäljningen har följts av riktigt stora pengar med spel i Europa och med det också spelarförsäljning som gett åtskilliga miljoner i klubbkassan.

Men utan människor som kan förvalta pengarna rätt så kan det bli som i många andra allsvenska klubbar, där man trots stora spelarförsäljningar inte har några pengar kvar av olika anledningar. Med stora inkomster kommer också stort ansvar och detta har MFF visat sig klara av alldeles utmärkt.

✅ Arenan och träningsanläggningen

Med framgångar i Europa har det skapats en bra stabil ekonomi. Med detta har också möjligheten att köpa loss och driva sin egen arena, vilket man numera gör.

Att Malmö har Sveriges bästa gräsmatta gör många gånger att motståndarna i allsvenskan som spelar på konstgräs får problem när man kommer på besök. Detta är också en av flera orsaker till att MFF lyckas ute i Europa. Man spelar bägge matcherna på gräs och behöver inte fundera på var man ska lägga träningen innan en viktig europamatch.

Utanför arenan ligger det gräsmattor som ger förutsättningarna för att bedriva träning för samtliga MFF lag. Detta är en styrka i sig, vilket ger MFF som klubb bästa möjligheter att driva svensk fotboll framåt. Detta påverkar givetvis också framgångar både i allsvenskan och i Europaspelet.

✅ Spelarna

Vi kan avsluta med att satsningen på rätt spelare år efter år har varit en stor anledning till att MFF är där de är idag. Samtidigt som man producerar övervägande mest spelare i Sverige till utlandet och får in pengar på försäljning, så skapar man möjligheter med att spela både i Europa och i allsvenskan genom spelarköp.

Detta gör att man orkar ha fokus på två viktiga saker samtidigt, nämligen allsvenskan och Europaspel. Det enda man i stort sett prioriterar bort är numera träningsturneringen svenska cupen, annars har man full fokus med en bred spelartrupp som jobbar i ett kollektivt Malmö. Utan denna trupp så skulle man givetvis inte kunna dominera svensk fotboll.

Nu är det alltså dags igen för Malmö FF att fortsätta sin dominans genom att försöka kvalificera till CL. När man går in sista kvalomgången till Champions League slutspel så spelar de andra svenska lagen om en plats i Europas tredje ligan. Det är väl här tveksamt om man klarar av att kvalificera sig vidare, men givetvis hoppas vi alla att även dessa lag klarar av att komma in i ett gruppspel. Svensk fotboll behöver komma ut i Europaspel.

Även om det som vanligt hänger på Malmö FF

RYGGA MIG PÅ WILLIAM HILL OCH FÅ 100 KR EXTRA ATT SPELA FÖR VIA LÄNKEN NEDAN 👇

HÄMTA DIN BONUS HÄR

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen