fbpx
Connect with us

Fotbolls Europa; Kommer AIK klara guldfrossan inför sista omgången på söndag!

Publicerad

on

Sista omgången i vår fantastiska högsta serie avgörs på söndag eftermiddag, ska AIK klara av pressen från 7000 tillresta supportrar! Eller ska IFK Norrköping tappa poäng mot ett enormt starkt BK Häcken på bortaplan, vilket som pokalen kommer lyftas under söndagen, undertecknad är säker på att den lyfts på guldfågel arena i Kalmar!

På söndag runt 17-tiden kommer det bli guldjubel antingen i Göteborg eller Kalmar. Högst troligast är det att guldfirandet kommer ske nere i Småland då AIK endast behöver bärga en enda liten poäng mot ett KFF som inte alls visat upp någon form sen mitten av augusti. Enda segern kom hemma för två omgångar sen mot det klara bottenlaget Trelleborg. Det är inte mycket som talar för att de ska lyckas göra om den bedriften mot laget som ligger i andra ändan av tabellen. Allt ligger i Rikard Norlings händer för att se till så att huvudstaden genom AIK får lyfta den åtråvärda Lennart Johansson Pokal på söndag. Samtidigt har det stora försprånget de hade tidigare minskat omgång för omgång, så vi ska inte helt säga att det är klart, men nog ser det bra ut. Speciellt då Norrköping som är laget som hotar har den svåraste bortamatchen på hela säsongen. Det krävs först och främst en seger nere i Göteborg, och bara det känns som en liten chans, och ovanpå det måste även Kalmar ta alla tre poängen. Norling parkera bussen som han gjort hela säsongen så blir det guldfirande i Solna på söndagskvällen. Nike har redan tryckt upp 3500 guldtröjor som ska delas ut/ säljas.
Fokus kommer givetvis bli att följa de här två matcherna på söndagen även om undertecknad inte har något favoritlag bland de inblandade. Det finns fler intressanta uppgörelser som förhoppningsvis kommer hålla dramatiken vid liv ända fram till årets sistas signal ljuder från de mediokra domarna som har dömt årets allsvenska.
Framför allt är det Dalkurd som har satt sig i ett riktigt dåligt utgångsläge där det krävs seger borta mot Sundsvall. Detta för att ens ha det minsta lilla hopp om att försöka kvala sig kvar till nästa säsong, detta kommer de förmodligen inte klara av, Sundsvall anno 2018 är ett lag som inte lägger sig i årets serie. Det är tråkigt att Dalkurd åker ut för fotbollen de försöker spela, men det är skönt att de är borta från nästa års allsvenska då man har ett snitt på 300 åskådare, ett sådant lag ska inte spela i allsvenskan.
Brommapojkarna har allt i sina egna händer efter den fina segern nere i Borås förra helgen över Elfsborg. Nu krävs det bara att man även segrar över jumbolaget Trelleborg, då är kvalplatsen klar, sen får man ladda om batterierna inför ett dubbelmöte mot AFC Eskilstuna, här hoppas undertecknad att vi slipper se BP i allsvenskan, det får vara slut med deras trams som de håller på med, mobbning på ungdomar ska inte finnas i svensk fotboll.
Göteborg är nog än idag glada att de lyckades ta tre poäng borta mot just BP för fyra omgångar sen, annars hade de levt farligt på söndag, nu skiljer det fem poäng ner till kvalplatsen där Brommapojkarna ligger. Göteborg är annars den största floppen i årets allsvenska tillsammans med Elfsborg. Med en tränare som tror att han är större än hela allsvenskan och med de uttalande han hade innan säsong, så kunde det givetvis bara gå på ett sätt.
Utöver den stora dramatiken i både toppen och botten så har vi även några matcher som direkt avgör vilket det sista laget är som får kvala till Europa League nästa säsong. I nuläget är det Hammarby som innehar tredjeplatsen, vilken även ger det lilla silvret. Jag är mycket förundrad att de fortfarande ligger där de ligger, detta beror enbart på mycket bra tränare och inget annat. Laget är mediokert och ska vara ett bottenlag egentligen, tittar man på truppen så ska de vara glada att de verkligen in i det sista kan erövra en Europa plats, vad de sen ska  göra där, ja det vet inte ens gudarna.
Bakom jagar Malmö som på pappret har en enkel hemmamatch mot Elfsborg, vid seger för skåningarna behöver  även Hammarby plocka tre poäng uppe i Jämtland mot Östersund för att de ska behålla sin tredjeplats. Så visst kommer söndagen bjuda på det vi alla vill uppleva oavsett vilket lag vi håller på. Nervkittling när den är som bäst helt enkelt!
Tabellen inför den sista omgången:
1. AIK, 64p +33
2. Norrköping, 62p +23
3. Hammarby, 57p +21
4. Malmö, 55p +26
5. Häcken, 53p +32
6. Östersund, 48p +12
7. Djurgården, 45p +8
8. Sundsvall, 44p +13
9. Örebro, 35p -4
10. Kalmar, 34p -7
11. Elfsborg, 30p -10
12. Sirius, 30p -23
13. Göteborg, 28p -17
14. Brommapojkarna, 23p -42
15. Dalkurd, 21p -28
16. Trelleborg, 15p -37
Lagen som mest utmärker sig med bättre eller sämre prestationer än det förutspåtts är främst Hammarby som överraskande når en topplacering trots att de tippades som bottenlag. Sundsvall slutar på en sjunde eller åttondeplats, vilket är klart mycket bättre än den nedflyttningsplats alla trodde, Sundsvall har gjort det fantastiskt bra hela säsongen. Göteborg sviker med att nästan bli indragna i kvaldramatiken trots att de borde tagit en stabil mittenplacering den här säsongen. Här finns det bara en orsak och det är tränaren. Djurgården nådde inte lika högt som tipsen pekade mot. Dalkurd ligger där de ska ligga. Elfsborg som nästan är topp fem varje år, har gjort en katastrof säsong med det lag som man har på pappret. Sirius ser illa ut efter varje vårsäsong, men sen kommer de tillbaka igen och än en gång klarade ett nytt kontrakt. Malmö som var guldfavoriter svek ordentligt i våras men har reparerat det mesta även om det inte räckte hela vägen, det är inte en fullkomlig besvikelse om man klarar Europa plasten, gör man inte det så är det en riktigt dålig säsong man gjort. Att man lät MP vara kvar ,trots missnöje från spelarna redan i vintras är under all kritik från MFF ledningen.
En omgång återstår innan vi kan fastställa sluttabellen helt. Men med säkerhet går SM guldet till AIK.
// Av Jonas Sjöland
Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen