fbpx
Connect with us

Bästa UFC Mästare Som Pensionerade Sig Med Titeln

Publicerad

on

UFC Bälte

Det hör inte alltid till vanligheterna att kampsportsatleter slutar på toppen av sin karriär. De flesta professionella MMA-utövare vill krama ut det absolut sista av sina prestationer innan de slutligen pensionerar sig. Det finns dock de fall där regerande titelhållare valt att kliva ner från den professionella scenen. Här nedan kan du läsa om de fem bästa UFC mästare som gjorde just det valet.

5 av de bästa UFC mästare som gick i pension

  • Bas Rutten
  • Frank Shamrock
  • Amanda Nunes
  • Khabib Nurmagomedov
  • Georges St. Pierre

Bas Rutten

Bas Rutten bästa UFC mästare

Den första av de bästa UFC mästare som gick i pension på vår lista är holländaren Bas Rutten. Han var en av de tidigare titelhållarna på listan, som var aktiv under 90-talet. Rutten är idag dock en legend som många MMA-fans känner till. Efter att ha gjort väl ifrån sig i organisationen Pancrase, debuterade han i Ultimate Fighting Championship i 1999.

Han gick sin första titelmatch snart därefter när han mötte Kevin Randelman under UFC 20. Efter att ha besegrat sin motståndare via enhälligt beslut, fick Rutten se tungviktsbältet spännas runt midjan. Han lämnade därefter tillbaka bältet för att ta klivet ner till mellanvikt. Även i den divisionen tog han hem bältet, varpå han sedan pensionerade sig från sporten följande ett par skador under träningen.

Frank Shamrock

Frank Shamrock bästa UFC mästare

Nästa av de pensionerade bästa UFC mästare är Frank Shamrock. Även Shamrock likt ovannämnda Bas Rutten anses idag vara en av sportens största legender och pionjärer. Han anslog sig till UFC tidigt in i organisationens historia och gick sin första match redan i 1997. I den matchen erövrade han även mellanviktsbältet i den viktklass som idag är UFC:s lätta tungviktsdivision.

Därefter följde fyra successiva titelförsvar för Shamrock, där han bland annat besegrade en framtida mästare i Tito Ortiz. I 1999 pensionerade han sig från UFC och lade således både handskarna som bältet på hyllan. Han skulle senare dock återvända till sporten i andra organisationer, där han dock inte såg samma framgång som den han hade i Ultimate Fighting Championship.

Amanda Nunes

Amanda Nunes bästa UFC mästare

Amanda Nunes är den senaste titelhållaren bland de bästa UFC mästare som tagit klivet bort från sporten med ett bälte kring midjan. Brasilianskan höll faktiskt två bälten samtidigt i UFC, bantamvikt- samt fjäderviktstiteln. Även om den förstnämnda gick kortvarigt förlorad, fann hon sig snart åter tillbaka på bantamviktstronen.

Det var även där hon valde att pensionera sig följande UFC 289, vilken ägde rum i juni det här året. Nunes anses vara en av de bästa kvinnliga MMA-utövarna någonsin, en beteckning som hon förstärkte under sin karriär med flertalet fantastiska prestationer i UFC:s oktogon.

Khabib Nurmagomedov

Khabib Nurmagomedov bästa UFC mästare

Khabib “The Eagle” Nurmagomedov är av många ansedd att inte bara vara bästa UFC mästare genom tiderna, utan bästa professionella MMA-utövaren någonsin. Den så kallade ”GOAT”-titeln (Greatest Of All Time) är något som ofta benämns i samband med Nurmagomedov. Härstammandes från Dagestan i Ryssland, gick ”The Eagle” obesegrad genom sin MMA-karriär med ett fantastiskt matchfacit på 29–0. En minst sagt imponerande runstreak av segrar.

Flertalet av dessa kamper ägde även rum i UFC, där Nurmagomedov var en av de mest dominanta mästarna organisationen sett. Han höll sitt lättviktsbälte i ett järngrepp när han gång på gång besegrade sina utmanare till titeln. Följande sin faders bortgång, bestämde han sig dock för att gå i pension. Hans sista kamp ägde rum under UFC 254 i oktober 2020. Där besegrade han den våldsamme Justin Gaethje via en teknisk submission. Idag leder Nurmagomedov bland annat sin egen MMA-organisation kallad Eagle FC.

Georges St. Pierre

Georges St. Pierre bästa UFC mästare

Sist på vår lista över bästa UFC mästare som gick i pension med titeln i behåll är åter en gång en legend inom sporten. Han är även den ursprungliga kandidaten till titeln som GOAT inom MMA och av många ansedd att fortfarande vara det. Kanadensaren Georges ”Rush” St. Pierre var ett fenomen när han trädde in i UFC.

Exceptionellt effektiv i allt från stående kamp till brottning på marken, visade sig GSP vara en alltför svår nöt att knäcka för de flesta som han ställdes mot. Han led enbart två förluster under sin professionella karriär och är den enda atleten i UFC:s historia som hittills lyckats med en särskild bedrift.

Det är att han pensionerat sig två gånger, båda med en titel i behåll. Efter att ha varit welterviktsmästare under en längre tid, gick han först i pension 2013. Han gjorde dock en återkomst till oktogonen fyra år senare, där han besegrade Michael Bisping för att erövra mellanviktsbältet via en teknisk submission. Direkt efter den kampen gick han åter en gång i pension och har inte slagits professionellt efter det.

De behöll titeln vid pension som bästa UFC mästare

Det kan ibland vara svårt att sluta när man är på topp. När allt går din väg, tillhör det den mänskliga intuitionen att fortsätta. Det kan dock leda till motgångar och fördärv, varifrån det är svårt att repa sig. Det här är särskilt något som många professionella kampsportare på toppnivå känner igen sig i. Det tycks vara särskilt svårt för dem att besluta sig för att gå i pension.

Det är således ovanligt att man finner bland annat MMA-utövare som väljer att avsluta karriären på topp. Exemplaren på de bästa UFC mästare som lagt handskarna på hyllan trots att de har ett bälte runt kroppen är få. Här ovan har vi dock letat upp fem av dessa titelhållare i Ultimate Fighting Championship som just valde att pensionera sig när de stod på höjden av MMA-världens prestationer.

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen