fbpx
Connect with us

NHL-svenskarnas säsong i målvaktsligan

Publicerad

on

Målvaktsbur på is

Målvaktsspelet i ishockey har alltid varit något som passat svenskar. Genom åren har några av sportens absolut bästa portvaktare i buren kommit från vårt avlånga land. Än idag fortsätter svenskarna att imponera med sina målvaktsinsatser i världens bästa hockeyliga, NHL.

Det är särskilt kul att se så många svenskar nära toppen av räddningsprocentsstatistiken. I den här artikeln skall vi således se på de fyra svenskar som hade högst räddningsprocent i NHL under säsongen 21/22.

De bästa svenska målvakterna i NHL

Svenska målvakter brukar oftast vara mycket högt värderade inom hockeyns främsta klubblagsliga, NHL. Genom åren har vi försett den nordamerikanska hockeyscenen med några av världens bästa målvakter. Även den här säsongen hade vi ett par svenskar som stod mellan stolparna och stoppade puckar med goda resultat. Här nedan finner du en sammanställd lista på de fyra svenska målvakter som presterade bäst utefter deras statistik i räddningsprocent.

De fyra bästa räddningsprocenten

  • Jacob Markström – .922%
  • Linus Ullmark – .917%
  • Anton Forsberg – .917%
  • Robin Lehner – .907%

Jacob Markström – .922%

Den svenska hockeymålvakt som hade bäst säsong i NHL 21/22 rent prestationsmässigt är utan tvekan Calgary Flames-keepern Jacob Markström. Den nu 32-årige svensken hade en mycket hög räddningsprocent på.922% av alla skott under den reguljära NHL-säsongen. Det här placerar han på en delad tredjeplats om högsta procent i hela ligan.

I snitt släppte Markström in 2.22 mål per match, en statistisk i vilken han även där är 3:a i hela NHL. Markström hade även 9 matcher utan ett enda insläppt mål, vilket är det högsta antalet mållösa matcher för en målvakt den här säsongen i ligan.

Linus Ullmark – .917%

Nästa målvakt på vår lista är den snart 29-årige Linus Ullmark. Ullmark spelar i dagsläget för Boston Bruins, för vilka han var förstahandsvalet i buren den här säsongen. Han gjorde sig förtjänt av den positionen efter att ha registrerat en räddningsprocent på .917%, vilket ger honom en delad 9:e plats i den statistiken för hela NHL. Ullmark släppte i snitt in 2.45 mål per match, vilket är sjunde bästa för NHL:s målvakter den här säsongen. Det blev dock inte många mållösa matcher för svensken, som enbart hade en av dessa under 21/22.

Anton Forsberg – .917%

Anton Forsberg är förstahandsvalet som målvakt för det kanadensiska NHL-laget Ottawa Senators. Under den gångna säsongen 21/22 presterade han mycket väl i buren, där han i slutändan kunde glädjas över en räddningsprocent på .917%. Det här ger honom samma placering som ovannämnda Ullmark i den statistiken på en 9:e placering.

Likt Ullmark hade Forsberg även enbart en mållös match under säsongen. Dock släppte han in lite fler mål i snitt än sin kollega, med 2.82 mål per match. Snart fyllda 30 år, finns det dock gott om tid att bättra på sin statistik i buren under kommande NHL-säsonger för Forsberg.

Robin Lehner – .907%

Den målvakt som hade sämst räddningsprocent bland svenskarna i NHL säsongen 21/22 var Vegas Golden Knights-keepern Robin Lehner. Lehner har minst sagt haft en svajig tid i NHL. Han är en ojämn spelare, som ibland kan prestera långt utöver förväntningarna, medan han andra gånger är betydligt sämre. Den här säsongen gick det inget vidare för Lehner i statistiken. Med en räddningsprocent på .907%, räddade han enbart cirka 9/10 skott, vilket inte är bra nog för en målvakt på elitnivå.

Han hade även enbart en match där han höll nollan. Målsnittet per match var heller inget vidare på en siffra av 2.83. Lehner är dock en målvakt som varit med om lite sämre tider tidigare. Fortfarande relativt ung i hockeyår, finns det goda anledningar till att tro att han kommer kunna förbättra sitt spelande framöver.

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen