AIKAllsvenkanFotbollKrönika

Fotbollsbloggen: VAR är ett måste i Sverige!

Allsvenskan är igång och direkt visar de svenska domarna att de inte håller klass.

Sportpanelen är inte bara speltips, vi har också intresse av vad som händer runt om i världen när det gäller all fotboll, men givetvis sport generellt. I denna blogg kommer vi ta upp allt från gårdagens match, kommande matcher, värvningar, skandaler, historia och allt annat av intresse. Vi kommer också vara rakt fram med att skriva de åsikter vi har, utan att ta hänsyn till tredje part.

Allsvenskan är igång igen, direkt förundrar man sig över den svenska domarnivån som finns i landet. För ett antal år sedan blev domarna heltidsanställda och då skulle standaren höjas kraftigt, detta lovade domarna själva åtminstone. Vi kommer alla ihåg Martin Ingvarsson som var en av de som skrek högst och som sen fick chansen att vara just heltidsanställd domare ett par år. Han var en av de minst omtyckta domarna bland landets lag. Martin var ofta överviktig och viftade med korten som om det vore julklappsutdelning på julen. Martin åkte också fast för rattfylla och blev av med körkortet, men utan repressalier från förbundet. Det var precis som det var ok att inte vara ett föredöme för alla andra, Martin fick döma vidare efter flera olika händelser som den ovan. Som tur är har Martin, med flera av det gamla gardet slutat.

Den nya generationen eller man kan knappt säga nya generationen, är precis lika dåliga domare som Martin och hans kollegor var på sin tid, ja kanske sämre om man ser på att utvecklingen inom fotbollen har gått framåt, medans svenska domarkåren har gått bakåt istället.

Domarna idag är lite bättre tränade, dock inte mycket bättre, då klarar fortfarande inte av att springa straffområde – straffområde i en hel match, men överviktiga är de inte längre, åtminstone inte i allsvenskan och superettan.

“Undertecknad såg för någon månad sedan en match i juniorallsvenskan (U19), alltså en serie som är det högsta man kan spela i när det gäller ungdomar. Ut på planen kommer det tre gulklädda domare som alla var kraftigt överviktiga, dessa hade tolv minuters uppvärmning innan det var dags att blåsa igång matchen, lagen värmde upp i fyrtiofem minuter. Lagen som de skulle döma tränar i stort sett varje dag och ibland även två pass om dagen. Det är vår framtid som springer och jobbar för att få komma vidare. Ska det då verkligen vara så att det kommer in tre otränade domare som ska vara ansvariga för detta evenemang. Att domarna inte hade någon kontroll på matchen behövs väl knappas tilläggas. Det var tre domare som hade fler misstag än vad som är acceptabelt under flera säsonger. Huvuddomaren dömde från mittcirkeln i stort sett hela matchen, detta är ingen ovanlig syn och förbundet blundar”

Det som förbryllar mest, är hur inkonsekventa man är i sitt dömande. Det är inte längre lagen själva som ska eller kan avgöra matcherna, det är domarna som kan och avgör matcher, i värsta fall en hel serie. Att vecka efter vecka hålla olika nivåer när man dömer är ett stort problem i svensk fotboll, kanske det största av alla problem. Detta kanske bara är okunskap, men det är en pågående process att det hela tiden är deras misstag i matcher som oftast gör att pågående match slutar som den gör.
Nu gäller det inte bara allsvenskan och superettan, det gäller överlag i alla serier i Sverige. det har bevisats gång på gång, både inom svenska gränser och när man fått uppdrag ute i Europa, man håller en medioker klass. Dessutom är svenska domare oftast, otrevliga i sitt bemötande mot spelare, ledare och fram för allt mot media. Att man gör fel kan man absolut inte stå rakryggad upp och säga, istället skyller man allt som oftast ifrån sig.

Många är helt i emot VAR bedömning, det är för mycket som ska tittas på och bedömas om. Men i Sverige behöver vi VAR och helst skulle vi kunna ha bara VAR och döma själva, så dålig nivå är det på svenska domare.

När AIK tog emot Malmö FF på Friends Arena under söndagen, så fick Stefan Johannesson äran att döma matchen. En domare som har dömt mest allsvenska matcher i Sverige genom tiderna (341). Johannesson har match efter match felbeslut på felbeslut, det är en domare som håller horribelt låg nivå och som har olika bedömningsnivåer match efter match. Igår missade han två solklara straffar för Malmö och dömde bort ett offsidemål för AIK, samt att inte förglömma, bröt ett riktigt bra fördelsläge för AIK i första halvlek och blåste frispark istället. Korten flög upp och ner och spelare som inte var inblandade i incidenter fick gula kort. Man skulle kunna tycka att detta var en fruktansvärt dålig insats och att Johannesson hade en dålig dag på jobbet! Nä detta är vardag för Johannesson och hans kollegor i Sverige.

Svensk fotboll håller på att gräva sin egna grav med dåligt utbildade domare på alla nivåer, domare som ser det som viktigare att synas än att vara korrekta i sin arbetsuppgift. På ett vanligt arbete skulle man blivit omplacerad eller blivit uppsagd för att man missköter sitt arbete vecka efter vecka, men våra domare får fortsätta missköta sitt arbete. Någon måste sätta ner foten och se till att höja nivån innan det är försent. Vi ska inte vänta med att införa VAR, det måste införas omedelbart och helst i alla seriesystem, eller så får man döma själva för nivån är under all kritik som den är idag. Det kan inte bli sämre!

 

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *