FotbollKampanjerManchester UnitedSevilla

Allt inför det heta Champions League-mötet med Sevilla

Det vankas äntligen Champions League spel för Manchester United. Efter tre säsonger utan något avancemang från turneringens gruppspel är det dags för revansch. Vad kommer krävas från Manchester United för att vi ska ta oss vidare ytterligare?

Vi har listat några taktiska faktorer som förmodligen kommer att ha en stor betydelse över detta dubbelmöte och hur Manchester United kan använda dessa och göra till sin fördel.

  • Sevillas tränare Vincenzo Montella är känd för att spela med en väldigt hög backlinje. Denna taktik förekom lika mycket i hans före detta klubb AC Milan som den gör nu i Sevilla. Det intensiva presspelet är en stor del av lagets filosofi, och det är något som antingen kommer att straffa oss väldigt hårt eller utvecklas till en stor fördel för oss.
  • Sevillas utgångsposition är ett 4-2-1-3 system. När Sevilla försöker återvinna bollen övergår man mer i ett klassiskt 4-4-2 system med högt pressande anfallsspelare och resterande medspelare inom nära räckhåll. Man har vanligtvis nästan hela laget över motståndarens planhalva. Backlinjen ligger extremt högt upp och verkar ha en utgångspunkt ungefär en liten bit från motståndarens planhalva.

Det är här det blir intressant.

Sevillas stundtals extrema presspel kan definitivt försvåra Manchester Uniteds möjligheter till att få igång ett passningsspel från backlinjen. Det är viktigt att de centrala mittfältarna samt yttermittfältarna är tillgängliga och att backlinjen vågar spela genom mittfältet.
Det är däremot inte genom mittfältet som vi kommer att bli farligast.
Sevillas höga backlinje öppnar för ett djupledsspel vi med all sannolikhet kommer att försöka utnyttja. Romelu Lukaku bevisade senast mot Huddersfield i FA-cupen vilken viktig funktion han kan ha när motståndaren spelar med en hög backlinje. Båda hans mål tillkom i situationer där han först mötte boll innan han genom väggspel kunde frispelas i djupled.
Det är mycket realistiskt att laget kommer att försöka med detta på onsdag igen.

Fler anfallsalternativ hade varit att spela med snabba djupledsspelare. Marcus Rashford, Anthony Martial och Alexis Sanchez känns högaktuella i en sådan match där motståndaren har en så pass tydlig defensiv brist. Det återstår att se om Vincenzo Montella omstrukturerar sitt försvarsspel utifrån våra styrkor eller om han fortsätter på samma spår som han gjort tidigare.

  • Ännu en anledning till att vi måste spela mycket djupledsspel är att Sevillas två ordinarie mittbackar, Clement Lenglet och Gabriel Mercado inte bara befinner sig högt upp i banan. Det är två väldigt fysiska mittbackar som är utomordentligt skickliga i luftrummet. Skulle vi försöka för mycket med att hitta en felvänd Lukaku genom chansande långbollar finns risken att vårt anfallsspel kommer låsa sig fullständigt. Hamnar matchen i Sevillas händer kan det bli en mardrömslik afton i Spanien. Det är ett lag som visat sig ha en stark moral genom en del övertygande vändningar. De har bland annat lyckats med två starka vändningar de senaste åren mot vår ärkerival Liverpool.
    • Sevilla sitter på många offensiva förmågor. Den spelare jag vill varna mest för är nummer 22, Franco Vazquez. Han har en stark säsong bakom sig och fyller en viktig funktion i Sevillas spel. I Sevillas spelsystem används han nästintill i nummer 10-rollen.  Det är viktigt att vi inte upprepar de defensiva misstag vi begick mot Tottenham Hotspur och Manchester City tidigare denna säsong. Denna spelare är länken mellan mittfältet och anfallet och det är extremt viktigt att den ytan stängs så att hans inverkan på matchen kan minimeras till en ofarlig grad. Sanningen är tyvärr att vi är sårbara i den ytan då Nemanja Matic lämnas alldeles för ensam. Mitt förslag hade varit att bänka Juan Mata och kanske även Jesse Lingard för att få in Ander Herrera i en defensiv mittfältsroll. Det återstår att se om José Mourinho också tänker att anpassa sin taktik efter detta varningstecken
  • Efter att ha granskat Sevilla i dagsläget är vi inte helt säkra på hur de kommer att formera sitt lag offensivt. Vi vet att Pablo Sarabia kommer att starta på högerkanten. Det är en klassisk ytter med bra fart och mycket positiva intentioner med sitt spel. Med tanke på hans fart och utmaningsförmåga hade det varit ett smart drag från José Mourinho att spela Luke Shaw på vänsterbacksplatsen. Det är den försvararen i laget som jag tror kan bemästra uppgiften bäst med tanke att han med sin fart blir en bra försvarare i utmaningssituationer. För det kommer bli många av dessa situationer.

På anfallet vet vi inte ännu om Sevilla kommer starta med Wissam Ben Yedder eller Luis Muriel. För vår del hoppas jag att vi får undvika Wissam Ben Yedder då hans kvickhet kan ställa till det för våra mittbackar. Det är en spelartyp som inte alls passar oss och vi behöver vara mycket observanta på honom. I ett läge där Wissam Ben Yedder spelar hade jag definitivt valt Victor Lindelöf och Eric Bailly som mittbackspar. En del spelare har fortfarande småskavanker, så det återstår att se hur tillgängligheten är på onsdag.

Sportpanelen har även tillsammans med Betfair lyckats plocka fram det otroliga oddset 11.00 gånger pengarna på att Manchester United tar med sig en seger hem till England – ett galet spelvärde enligt oss.

Så här gör du för att ta del av kampanjen:

Till erbjudandet

/Red Army Sweden

 

Tags

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *