fbpx
Connect with us

Herrarnas kval till fotbolls-EM under 2023

Publicerad

on

Svenska herrlandslaget firar

Trots att det inte blev något VM för Sverige förra året, kommer fotbollsälskarna bland oss få mycket att uppleva under 2023. Utöver det vanliga ligaspelet som försiggår världen över, kommer det även äga rum mängder med landslagskamper. Bland de mest iögonfallande av dessa står vårt herrlandslag, vilka skall försöka kvala sig till en plats till nästföljande års Europamästerskap. Här kan du läsa om vad du behöver veta gällande herrarnas landslagsmatcher under 2023.

2023 bjuder på mycket landslagsfotboll

Sorg och förödelse! För att inte nämna förargligt. Det är goda ord för att beskriva hur det kändes i det svenska fotbollshjärtat när våra grabbar i gult misslyckades med att kvala sig till VM i Qatar föregående år. Trots ett ungt och entusiastiskt lag samt vinden i ryggen från förra VM:s kvartsfinal, mäktade vi inte med att besegra Polen i det play off-scenario vi stod inför. Lägg därtill an att vi även åkte ur vår grupp i Nations League, så kan vi tillskriva 2022 som ett riktigt sketet år för svensk herrlagsfotboll.

Det finns dock alltid ljus i änden av alla tunnlar, även om de bär på ett sårat hjärta och frustration över ett dussintals dåliga resultat. I år kommer det nämligen bli mer fotboll att förvänta sig av de svenska pojkarna ute på gräsplanen. Vi har ett EM-kval att se fram emot och en grupp som på papperet tycks vara ganska så överkomlig. I alla fall för en andraplats, vilket betyder lyckad kvalificering.

För att succén dock skall bli total, behöver vi visa våra framfötter i alla kommande landskamper. Det får inte finnas rum för velande eller tveksamma taktiska tilltag. Trots att vi har duktiga spelare, visar den senaste tidens besvikelser på att en seger tycks ligga oss lika nära som en förlust i många av våra matcher. För att Sverige skall stå som bäst chans, måste man engagera sig som supporter på alla vis man kan. Ett första steg är att göra sig insatt i vad som väntar killarna inför deras sammandrabbningar.

Så här spelar Sverige i EM-kvalet

Här nedan har vi sammanställt en genomgång av allt från vilken grupp Sverige spelar i, spelschemat samt en liten genomgång av våra motståndare.

Gruppen

grupp f em kval

Sverige spelar i grupp F. Här nedan finner du först en tabell över de lag som medverkar, listade från högst till lägst beroende på deras FIFA-rankning.

Lag FIFA-rankning
Belgien 4:e plats
Sverige 23:e plats
Österrike 34:e plats
Estland 109:e plats
Azerbajdzjan 121:e plats

 

Lagen

Här följer en liten genomgång av de lag som vi kommer att möta under kvalet.

Belgien

Det tuffaste motståndet vi kommer att stöta på är med högsta sannolikhet Belgien. Även om de som landslag inte har imponerat den senaste tiden, sitter de fortfarande på ordentlig kvalité från startelvan till bänken. Belgien har dock något att smått oroa sig för, vilket har att göra med åldrarna på deras bästa spelare. Majoriteten av deras så kallade ”gyllene generation” befinner sig vid det här laget i 30-års ålder, och har inte direkt presterat på den nivå man kan förvänta sig i sina senaste turneringar.

Den senaste framgången som de upplevde var under VM i Ryssland 2018. Där lyckades de ta sig hela vägen fram till turneringens tredjeplats, bland annat genom att dominera England med en säker vinst på 3-0. Den följande EM-turneringen som ägde rum i 2021 (till följd av Covid-19) får dock ses som ett misslyckande från belgarna. De lyckades ta sig till en kvartfinal, där de dock rök ut ur turneringen mot Italien, vilka senare skulle komma att lyfta pokalen.

I Qatar gick det ännu sämre för Belgien, som inte ens lyckades ta sig ur gruppen efter ett par riktigt dåliga framträdanden. Frågan återstår om de nu är mer revanschsugna än någonsin, eller om den senaste tidens dåliga resultat är ett bevis på att de befinner sig i en svacka. Skulle det sistnämnda vara korrekt, kan det båda väl för Sverige.

Österrike

osterrike landslag

Det andra laget som bör vara den tuffaste utmaningen för Sverige i gruppen är Österrike. Som lag har de imponerat med en ung trupp som gärna tar sig an betydligt större och mer rutinerat motstånd. De har även några spelare som sitter på en mycket god rutin, vilket kan komma till pass när det verkligen tryter för laget. Österrike har nyligen ett mästerskap bakom sig där de lyckades ta sig ur sin grupp.

Under EM 2020 placerade de sig på en bekväm andraplats i gruppen, vilket ledde dem till en åttondelsfinal. De led enbart en förlust under gruppspelet, vilken inföll mot Nederländerna. De kom dock inte längre än sin första slutspelsmatch, då de likt Belgien stötte på ett högtflygande italienskt lag. Likt Sverige var dock österrikarna frånvarande under den gångna VM-turneringen i Qatar. Det här är dock det lag som vi mest troligen kommer att tampas mot om en andraplats i kvalgruppen till EM.

Estland

Estland är en intressant liten nation som Sverige gärna möter. Vi har tidigare presterat väl mot detta land i allt från vänskapsmatcher som under tävlingssammanhang. Estländarna har dock vissa kvalitéer som kan komma bli problematiska. Som ett mindre lag med ganska så kraftigt reducerade chanser på att vinna mot de större pojkarna, satsar de stenhårt på sitt försvar.

Det kan således visa sig vara svårt för svenskarna att finna luckor för mål. Estland har även något av en stolthet i att vara så kallade ”Giant killers”, där deras största bedrifter ofta är relaterade till de gånger de förstört chanserna för andra nationer av en större status inom sporten att kvala sig vidare.

Azerbajdzjan

Även Azerbajdzjan borde vara en av de nötter som vi har det lättare med att knäcka i gruppen. Även om de sitter på ett lag som har sina kvalitéer, bör dessa inte kunna mäta sig med den svenska truppen på planen.

Åter en gång handlar det dock om att vara varsam i hur man tar sig an dessa matcher mot lag av en lägre dignitet. Misstag kan bli kostliga och vi måste vara noggranna med att implementera en taktik som tillåter både för målchanser, samtidigt som vi i övermod inte släpper till försvaret.

Spelschemat

Här följer så slutligen då det schema på hur Sverige spelar sina kvalmatcher till EM under 2023.

Datum Landskamp, tid för avspark och plats
24/3 Sverige vs. Belgien, 20:45, Friends Arena (Hemmaplan)
27/3 Sverige vs. Azerbajdzjan, 20:45, Friends Arena (Hemmaplan)
20/6 Österrike vs. Sverige, 20:45, Bortaplan
9/9 Estland vs. Sverige, 20:45, A. Le Coq Arena (Bortaplan)
12/9 Sverige vs. Österrike, 20:45, Friends Arena (Hemmaplan)
16/10 Belgien vs. Sverige, 20:45, Bortaplan
16/11 Azerbajdzjan vs. Sverige, 18:00, Bortaplan
19/11 Sverige vs. Estland, 18:00, Friends Arena (Hemmaplan)
Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen