fbpx
Connect with us

Fotbollssveriges Största Huliganföreningar 2024

Publicerad

on

Bengaler på fotbollsarena

Det blir allt vanligare med tillfälliga avbrott eller helt uppbrutna matcher i de svenska högsta-ligorna i fotboll och hockey. Detta kan bevittnas både från läktarplats som framför en stream SHL och Allsvenskan. Huliganism och en bråkig supporterkultur på läktaren sprider sig och har blivit mer påtaglig följande pandemin. Bengaler, smällare och allmänt våld förekommer minst ett par gånger per säsong. Här nedan kan du läsa om de fotbollsklubbar i Sverige som har den bråkigaste skaran supportrar.

Allsvenskans värsta huliganer Sverige

Följande fem klubbar i Allsvenskan rapporteras ha flest supportrar med en tendens till huliganism. Även om statistiken kring supporterkulturen är ett antal år gammal, tros den fortfarande innehålla goda fakta som överensstämmer med dagens klubbprofiler. Nedan har vi enbart tagit med de klubbar som idag spelar i Allsvenskan. Det existerar dock även huliganismelement i fotbollsföreningar som spelar i de lägre ligorna.

  • AIK
  • Djurgården IF
  • Hammarby IF
  • IFK Göteborg
  • Malmö FF

AIK

AIK är en av Sveriges mest anrika fotbollsklubbar. Föreningen grundades så tidigt som i 1891 och inledde sin fotbollsresa fem år senare i 1896. Om man tittar till meritlistan, så är den lång när det kommer till klubbens historia. AIK har vunnit hela 12 mästerskap i ligan och 8 kupp-segrar i Svenska Kuppen. Med en lång historia kommer även ett mindre smickrande arv, då AIK har några av de värsta huliganer Sverige.

AIK huliganer Sverige

Även om supportergruppen för AIK kallar sig för Black Army, är det Firman Boys som är den mer våldsamma falangen av supporterskapet. De har åtskilliga gånger orsakat oreda och slagsmål med rivaliserande huliganer Sverige. Detta har i sin tur lett till att AIK som klubb blivit straffad flertalet gånger för hur deras supportrar uppträtt på såväl läktaren som utanför fotbollsarenan.

Djurgården IF

En av AIK:s största rivaler i såväl fotboll som ishockey är ytterligare ett storlag från Stockholm: Djurgården IF. Likt AIK bildades den här idrottsföreningen även i 1891. Sedan dess har klubben sett stora framgångar inom på den inhemska fotbollsscenen. Djurgården har vid dagens räkning vunnit lika många mästerskapstitlar i ligaspel som AIK, dvs. 12 stycken. Klubben har även 5 kupp-titlar i Svenska Kuppen. Den senare tiden har Djurgården även lyckats ta sig ut på den internationella fotbollsarenan med spel i de europeiska turneringarna.

När det kommer till huliganer Sverige har klubben även sin beskärda del av bråkstakar att handskas med. Den största huliganfirman som stödjer dem kallar sig för Djurgårdens Fina Grabbar. Så mycket fint är det dock inte som kommer från denna ansamling av våldsamma personligheter. Djurgårdens Fina Grabbar och AIK:s Firman Boys brukar ofta råka i luven på varandra. Det här är särskilt vanligt, och idag att förvänta, under derbymatcher i Stockholm.

Hammarby IF

Här kommer det tredje och sista Stockholmslaget in på denna lista över klandervärdigt supporterskap inom fotbollen. Hammarby IF grundades i 1915 och har under en längre tid varit en av de största klubbarna i huvudstaden. De må dock inte ha lika långa meritlistor som vare sig Djurgården eller AIK. Hammarby har vid dagens räkning vunnit blott en mästartitel i högsta-ligan samt en pokal i Svenska Kuppen. När det dock kommer till huliganer Sverige, så ligger laget mycket högt på listan över vad deras supportrar lyckats åstadkomma i vedervärdigt beteende.

Deras största huliganfirma kallar sig för Kompisgänget Bajen och har under flertalet år varit en ursprungskälla för bråk och stök under fotbollsmatcher. De har bland annat drabbat samman med både spelare som supporterföreningar hos både AIK som Djurgården. Något återkommande för Hammarbys huliganer Sverige är just attackerna på spelare för motståndarklubben. Det här är något som fördömts från alla håll och anses definitivt inte höra hemma i den svenska fotbollens supporterkultur.

IFK Göteborg

IFK Göteborg huliganer Sverige

IFK Göteborg är det största fotbollslaget på den svenska västkusten. Föreningen som står bakom laget grundades i 1904 och har länge varit en del av den svenska eliten på fotbollsplanen. Genom åren har IFK Göteborg även samlat på sig en fin hylla fylld med pokaler. De har krönts till svenska mästare i ligan hela 18 gånger och bär även på 8 pokaler som mästare i Svenska Kuppen. IFK Göteborg är även det enda laget i Sverige som sett framgångar på den internationella arenan, där de vann UEFA-cupen två gånger i 1982 och 1987.

Till huliganer Sverige kommer man även finna mycket hos ”Blåvitt”. Det finns ett stort supporterskap kring klubben, vilka spelar sina matcher på Gamla Ullevi. Den största klungan av huliganer som håller sig till IFK Göteborg kallas för Wisemen. De har genom åren gjort sig ett namn som ett gäng riktigt våldsamma bråkstakar. Bland annat har de flertalet gånger haft sammandrabbningar med AIK:s huliganer. De två klubbarna har något av en rivalitet när det kommer till att vara mest våldsam, vilket även lett till dödsfall.

Malmö FF

Malmö FF är storklubben till söder. Även om klubben grundades redan i 1910, har den aldrig varit mer aktuell än det senaste decenniet. Malmö FF har en lång meritlista på framgångar inom det inhemska spelandet på fotbollsplanen. De har bland annat hela 22 mästerskap i den högsta ligan samt 15 pokaler som mästare i Svenska Kuppen. Den senare tiden har laget även levererat vid internationellt spelande, där de bland annat deltagit i Champions League och Europa League.

Malmö FF huliganer Sverige

Det finns även en mindre rolig aspekt av klubben. Malmö FF har några av de värsta huliganer Sverige i landet. Den främsta av de supportergrupper som tillhör den här tragiska traditionen i Malmö är Brigada. De har åtskilliga gånger haft storbråk med huliganer från andra svenska lag. Än så länge har de dock lyckats hålla sig i skinnet vid europeiskt turneringsspel.

När fotbollen blir till bråk

Den otrevliga traditionen kring fotbollshuliganism har sitt ursprung i England. Där blev det populärt under 70- och 80-talet att ge sig ut med ett gäng på stan för att slåss med supportrar från en annan klubb. Detta kunde ske under matcher mellan lagen eller bara rent allmänt, även om ingen match ägde rum. Det ansågs finnas en stolthet att försvara och en möjlighet till att få ut lite aggression genom att slåss med likasinnade fotbollssupportrar.

Kulturen spred sig sedan från de engelska stränderna till Kontinentaleuropa, där allt från slagsmålen till klädesplaggen blev populära bland supportrarna i andra länder. Det finns även mycket av huliganer Sverige för polis och fotbollsföreningar att hålla koll på. de kommer ut vid stora fotbollspådrag eller helger såsom sportlovsveckor för att orsaka problem bland åskådarna. Ofta med inslag av kriminella element, förekommer det då och då enorma slagsmål i anknytning till våra fotbollsmatcher. Här ovan kan du läsa om de allsvenska fotbollsklubbar som har störst problem med huliganer Sverige bland sina supportrar.

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen