fbpx
Connect with us

Sportlov 2023 – Lista För Sportlovsveckan För Alla Län

Publicerad

on

sportlov 2023 huvudbild

Snart är det dags att få en välbehövlig paus från skol- och arbetslivets tristess. Varje år ger det alltigenom populära Sportlovet svenska familjer en respit från den annars så entoniga vardagen. Vanligtvis gästas vi av denna ledighet cirka en till en och en halv månad efter nyår.

Det här är även fallet under 2023. Nedan finner du en lista på alla de datum då skolorna landet över stänger ner för en vecka. Texten här nedan innehåller även ett par tips på vad man kan sysselsätta sig med under Sportlovet 2023!

Snart kommer Sportlov 2023 till svenska skolor

Efter att julmaten och nyårschampagnen har åtnjutits under årets sista vecka, kan vara jobbigt att återvända till den vardagliga kontinuitet som följer. Dagarna och veckorna som inleder det nya året presenterar en återgång till livets långsamma vandring längsmed skolbänkar och arbetsplatser. Vi svenskar älskar vår ledighet och värderar den högt.

Det är därmed lägligt att det omtyckta Sportlovet 2023 infaller enbart ett par månader efter nyårsfirandet dött ut. Varje år får svenskarna en veckas ledighet antingen i februari eller i mars. Dessa sju dagar är mycket välbehövliga för att vi skall orka med att fullborda våra utbildningar och arbetsuppgifter.

Känt som Sportlov, används denna tid oftast av svenskar för att få uppleva den myriad av utomhusaktiviteter som snön erbjuder. Vi är trots allt ett nordligt land, med en stor erfarenhet och glädje i det vita puder som faller från skyn så här års. Vare sig det gäller skidor, skridskoåkning eller ett par turer i en pulka är Sportlovet vår tid i snön under det första kvartalet varje år.

Sportlovsveckor 2023 i Sverige för varje län

Såhär har skolungdomarna runtom Sverige ledigt under det nya årets sportlovsveckor.

 • Vecka 7. Måndag till fredag 13 – 17 februari: Grund- samt gymnasieskola i Göteborg, Kungsbacka, Jönköpings län, Sjuhärad, Ydre och Skaraborg
 • Vecka 8. Måndag till fredag  20 – 24 februari: Grund- samt gymnasieskola i Uppsala län, Skåne län, Östergötlands län, Södermanlands län, Blekinge län, Kalmar län, Hallands län, Kronobergs län, Örebro län och Fyrbodal
 • Vecka 9. Måndag till fredag 27 februari – 3 mars: Grund- samt gymnasieskola i Stockholms län, södra Hälsingland, Gästrikland, Dalarnas län, Värmlands län, Västmanlands län, Gotland, Gnesta och Älvkarleby
 • Vecka 10. Måndag till fredag  6 – 10 mars: Grund- samt gymnasieskola i Norrbotten, Västbotten, Västernorrlands län, norra Hälsingland, Jämtlands län, Idre och Jokkmokk

Rent kalendermässigt har alltså sportlovet flyttat bakåt en dag jämfört med föregående år, som du kan läsa här nedan. Jokkmokk inkluderas även i den sista ”stora” veckan det här året.

Datum för Sportlovsveckor 2022 i Sverige per län

 • Vecka 7. Måndag till fredag 14–18 februari: Grund- samt gymnasieskola i Göteborg, Kungsbacka, Jönköpings län, Sjuhärad, Ydre och Skaraborg
 • Vecka 8. Måndag till fredag 21–25 februari: Grund- samt gymnasieskola i Uppsala län, Skåne län, Östergötlands län, Södermanlands län, Blekinge län, Kalmar län, Hallands län, Kronobergs län, Örebro län och Fyrbodal
 • Vecka 9. Måndag till fredag 28 februari–4 mars: Grund- samt gymnasieskola i Stockholms län, södra Hälsingland, Gästrikland, Dalarnas län, Värmlands län, Västmanlands län, Gotland, Gnesta och Älvkarleby
 • Vecka 10. Måndag till fredag 7–11 mars: Grund- samt gymnasieskola i Norrbotten, Västbotten, Västernorrlands län, norra Hälsingland, Jämtlands län och Idre
 • Vecka 11. Måndag till fredag 14–18 mars: Jokkmokk

Olika datum för olika län

Karta med svenska landskap

Även om årstiden brukar vara den samma, kan datumen för när Sportloven infaller skilja sig från år till år. Det gäller att ha en god koll på när det blir ledigt där du bor. Idéer på aktiviteter skall kommas på, resor skall bokas och den fria tiden planeras. På så vis får man ut så mycket som möjligt av de sju lediga dagarna som vankas.

Sportlovet i Sverige

Andravärldskriget, inlett av ett olyckligtvis energiskt och högst provocerande Nazityskland i 1939, försatte stora delar av Europa i brand. Sverige undkom turligt nog de största våldsamheterna på kontinenten. Dock fick uppoffringar göras även av den svenska befolkningen under en period i vår tideräkning som var osäker och orolig.

Sportlovet i Sverige såg sitt ursprung under det krig som brann runtom vår avlånga nation. Det kallades först för ”bränslelov” när det introducerades för svenskarna i 1940. Anledningen till namnet var syftet till ledigheten. Under kriget fanns det en viss brist på proviant och nödvändigt bränsle i landet. Detta ledde till att skolorna inte hade tillgång till tillräckligt med material för att värma upp sina lärosalar.

Därav instiftades en vecka av skolupphör i Sverige så att kaminerna kunde förses med ved och kol under resten av året. Sportlovet var helt enkelt ett nödens krav under krigstiden för att spara in på bränslet, därav namnet bränslelov. Bara för att skolan ringde ut under en vecka i början av året, betydde det dock inte att skolmyndigheten låg på latsidan. Tvärtom hade de en plan för hur man skulle aktivera ungdomarna landet över.

Ved och eld

Det sågs som lämpligt att erbjuda svenska barn en nyttig och samtidigt underhållande sysselsättning under deras ledighet. Därmed lades ett stort fokus på att få ut folk i unga åldrar i naturen. Tanken var främst att de som växte upp och levde i storstäder skulle få uppleva allt det underbara som vintertider har att erbjuda. Det blev särskilt populärt för skolor i tätbefolkade områden att arrangera skidresor för barnen under bränslelovet.

Sportlovsveckor i efterkrigstider

Under 1950-talet var kriget som orsakat så mycket vånda ute i Europa avklarat. Tyskland hade fått ett rejält rapp på sina högerextrema och antisemitiska knogar av de allierade styrkornas käpp. Sverige hade trots allt våld och destruktion klarat sig relativt väl såväl under som efter kriget. Det fanns nu inget behov av att spara in på bränslet en vecka per år.

Dock bestod den ledighet som svenska ungdomar vant sig vid, nu dock under ett annat namn. Tack vare att det blivit en vana att bege sig ut i skidbacken och på hockeyisen under kriget, fick nu det tidigare bränslelovet ett nytt namn: Sportlov.

Utöver att barnen kom ut och fick aktivera sig lite i den friska luften, fann forskare och medicinskt kunniga personer ytterligare ett syfte i att bevara sportlovet. Under februari och mars månad finns det många baciller som sprider sig. Åkommor såsom snuva, öroninflammation, förkylningar och den fruktade vinterkräksjukan är något som varje småbarnsförälder är alltför bekant med den här årstiden.

Genom att skolungdomar stannade hemma under de mest ”inflammatoriska” veckorna på året, kunde spridningen av sjukdomar reduceras. Fram tills nu hade sportlovsveckor som nämnt ovan främst varit aktuellt i Sveriges storstäder. Dock fick även de mer lantliga skolbarnen ta del av denna ledighet från slutet 1950-talet och framåt.

Att göra under Sportlovet 2023

I dag befinner vi oss snart vid Sportlov 2023. En veckas ledighet under februari eller mars är i det här läget en ärad och anrik tradition i vårt land. Stora som små ser fram emot att på riktigt välkomna vinterns sista dagar med en vecka av välförtjänta och efterlängtade lediga dagar. Det finns mycket som erbjuds i underhållningsväg och fysiska aktiviteter så här års.

Sportlov Stockholm 2023 är något särskilt speciellt. Varje år tar befolkningen i Sveriges huvudstad vara på den fritid som står till buds i början av mars. Ibland kan detta sluta i mindre fördelaktiga scenarion såsom under sportlovet 2020. Då drog en hel hop med stockholmare ner till norra Italien på skidsemester. Detta resulterade i sin tur i att de kom hemdragande med det illasinnade Coronaviruset.

Dock tros Sportlov Stockholm 2023 bli en mer sanitär affär det här året. Sveriges befolkning är vid det här fallet väl införstådda i vad Covid-19 är. Alla hygieniska åtgärder bör vara på sin plats när ledigheten väl tar vid. Resor utomlands kommer vara en möjlighet, vilket vi kommer att titta närmre på i listan här nedan. Dock bör det ske med all försiktighet och respekt för den pandemi som fortfarande härjar obehindrad över jordklotet.

Tips på aktiviteter och sysselsättningar för Sportlov 2023

Mor och barn i pulka

Så, vad skall man då hitta på under Sportlov 2023? Ledigheten erbjuder en mängd olika aktiviteter som är tillgängliga. För den som söker vila och restoration av sin kropp och sinne finns det många möjligheter till det. Andra kanske vill anamma det gamla latinska uttrycket ”Carpe Diem” och greppa tag om de fria dagar som ligger framför en. Nedan finner du nu en liten lista på ett par sysselsättningar som kan bli din underbara vardag för en vecka under Sportlov 2023!

 • Skidåkning
 • Rundresa i Sverige
 • Resa utomlands
 • Sporter
 • Volontärsarbete under turneringar
 • Vila och återhämtning

Skidåkning

När det vita pudret ligger i backen finns det få saker som svenskar älskar mer än att spänna på sig skidorna. Vare sig det gäller längd eller utför finns det en lång och stolt tradition av skidåkning i Sverige. Den pistade backen är likt vårt andra hem under vintermånaderna och under Sportlovet fylls våra snöbeklädda berg och kullar av mängder med folk på skidor.

Det är just under sportlovsveckor som den svenska skidturismen ser sin största omsättning i såväl kunder som pengar. Den ledighet som infaller under februari-mars har blivit en vital del av de små skidorternas affärsverksamheter. Om du önskar ta dig en skidtur finns det inget bättre tillfälle för just det än under Sportlov 2023. Gör andra svenskar sällskap i backen!

Rundresa i Sverige

Varför inte bevittna Sveriges olika vinterlandskap under ditt sportlov Stockholm 2023? Om väder och vind varit generösa med snön, täcks vårt nordliga land från topp till tå i snö under den här säsongen. Att sätta sig i en bil eller på en buss och ta en resa genom snöbeklädda granskogar och vida, vita fält är en mycket speciell och hjärtevärmande upplevelse för gemene svensk.

Att se Sverige i snö är likt en serenad till vår nations arv. Genom århundradena har svenskar pulsat fram genom skog och mark under vintertider. Sportlov 2023 är ett ypperligt tillfälle att få sig en god blick av hur resten av landet ser ut med lite snö och frost på marken.

Resa utomlands

I cirka tre decennier nu har det varit mycket populärt att ta en resa utomlands under sitt Sportlov 2023 Stockholm. Som nämnt i texten innan den här listan, var så även fallet under 2020. Redan innan 1990-talet fanns det svenskar som tog fram passet och resväskan under sitt Sportlov, inte minst efter att en av våra största komedifilmer ”Sällskapsresan” haft biopremiär.

Det finns många olika platser man kan resa till under sitt Sportlov. Om inte en skidresa lockar, är det här en tid på året många vill undfly kylan och det potentiella regn som faller i Sverige. Om vintern inte blir en snörik upplevelse kan man lika gärna söka sig till sandstrandens värme och palmernas svalkande skugga. Därmed har många svenskar gjort det till en egen liten tradition att söka sig till hetare klimat, vilket även kommer vara fallet under Sportlovet 2023.

Det här kommer utan tvivel även vara fallet under Sportlov Stockholm 2023. Dock kommer dessa semestrar att ske under lite annorlunda omständigheter. Många nationer i världen håller fortfarande en hård kontroll över inresande på grund av Coronaviruset. Om man skall tillåtas besöka ett annat land idag kommer med största sannolikhet ett vaccinationspass att krävas.

Volontärsarbete under turneringar

Barn och tränare på i ishockeyrink

I Sverige har vi på senare dagar tagit en mer direkt tydning på namnet ”Sportlov”. Under denna ledighet blomstrar en mängd olika tävlingar och turneringar för barn upp över landet. Det gäller framför allt för vintersporter såsom skidåkning, ishockey och dylikt. Dock är även inomhussporter likt innebandy, handboll och simning populärt.

Är du sportintresserad och vill fostra framtidens atleter, är Sportlov 2023 Stockholm ett ypperligt tillfälle för att engagera sig i ungdomssporten. Många turneringar som går av stapeln så här års är i ett stort behov av volontärer och medarbetare. Om du har erfarenhet av en sport eller bara vill involvera dig, kan du alltid ta dig tid till att hjälpa till med sammanställningen och driften av dessa tävlingsevenemang. Ett bra sätt att tillbringa sitt Sportlov på!

Vila och återhämtning

Avslutningsvis och absolut en av de högsta prioriteringarna under dina sportlovsveckor är vila och återhämtning. Ibland kan det vara svårt att acklimatisera sig till skolan eller arbetet igen efter både jul- och nyårsfirandet är över. Man slängs återigen in i de ansvar och obligationer som annars fyller våra liv, vare sig man vill det eller ej. Därmed kan Sportlovet omvandlas till din oas i vardagen.

I stället för att dansa runt bland olika skidbackar, sevärdheter eller turneringar kan du lägga fokus på att finna ro under ditt Sportlov Stockholm 2023. Sverige erbjuder en mängd olika möjligheter till en riktigt trevlig spaupplevelse. Att få lägga sig ner på massörsbord eller ta ett gyttjebad gör susen för såväl kropp som knopp och många svenskar uppskattar uppassningen under deras ledighet i februari och mars.

Var ledig på säkert vis – Tänk på Covid

Det må vara tråkigt och upprepande att behöva höra om Covid-19 varthän man vänder sig. Denna mättnad på pandemisnack är förståelig. Dock måste man fortfarande ha viruset ständigt i åtanke, då det fortfarande härjar runt i såväl vårt som värdsliga samhällen. Om du skall ut och resa vare sig i Sverige eller utomlands under Sportlovet 2023, gör så med de bästa intentionerna på att hålla dig till sanitära rådgivningar. Ingen vill bli sjuk under sin ledighet, särskilt inte med Covid-19.

 

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen