fbpx
Connect with us

E-Sportens Pionjärer – Svenska Pensionerade CS:GO-Spelare

Publicerad

on

Ninjas In Pyjamas

E-sport är större än någonsin tidigare. I flertalet olika data- och Tv-spel har ligor, turneringar och tävlingar uppstått, där professionella spelare kämpar om miljontals kronor i vinstpengar. Sverige har varit något av en fabrik när det kommer till unga talanger inom E-sport, inte minst då inom spelet Counter-Strike. Efter flertalet år på toppen har dock flertalet av de gamla hjältarna valt att lägga musen och tangentbordet på hyllan. Här skall vi ta en titt på de fem bästa och nu pensionerade csgo spelare från Sverige.

En era av dominans

Den svenska spelarsfärens enorma inflytande på Counter-Strike inleddes långt innan versionen Global Offensive kom ut på marknaden. Redan under 1.6-CS var lag såsom Ninjas in Pyjamas och SK Gaming stora namn på scenen. De var även proppfyllda med svenska spelare som levererade på absolut högsta nivå. Det här var dock under gryningen av e-sportstävlande, vilket fortfarande hade några år kvar att växa till sig.

När CS:GO blev aktuellt, tog även den professionella scenen av spelet fart. Många av de svenskar som tävlat under 1.6 och även CS:Source flyttade då över till den nya utgåvan av den populära FPS-upplevelsen. Här kunde Sverige snabbt etablera sig som en av de ledande nationerna i såväl talangframtagning som prestationer på den internationella CS-arenan.

Många av de som vann allt möjligt under CS:GOs första år är nu dock uppe i 30-års åldern och deras karriärer som professionella E-atleter har nått sitt slut. Här nedan skall vi nu ta en återblick tillbaka på den tidiga eran av CS:Go och de svenska stjärnspelare som idag inte längre räknar sig som aktiva inom sporten.

Topp 5 svenska pensionerade CS:GO-spelare

  • Adam ”Friberg” Friberg
  • Mikail ”Maikelele” Bill
  • Olof ”Olofmeister” Kajbjer Gustafsson
  • Patrik ”f0rest” Lindberg
  • Kristoffer ”GeT_RiGhT” Alesund

Adam ”Friberg” Friberg

Adam Friberg pensionerade csgo spelare

Adam “Friberg” Friberg har ett alias som är enkelt att komma ihåg. Utöver det har han även en lång och gedigen karriär bakom sig i både CS:Source och Global Offensive. Vad som dock gör honom till en av de bästa pensionerade csgo spelare är hans tid i Ninjas In Pyjamas (NIP).

Friberg var med i första början av lagets dominans när Global Offensive just kommit ut. Något anmärkningsvärt med ninjornas prestationer där var bland annat en svit på 87 raka matcher som obesegrade. Efter att ha lämnat NIP under det sena 2010-talet, gick Friberg bland annat till USA och Team Liquid, innan han avslutade karriären efter en stint i Dignitas.

Mikail ”Maikelele” Bill

Mikail Bill pensionerade csgo spelare

Mikail Bill, mer känd vid sitt spelaralias Maikelele bär möjligen inte på ett lika vinstrikt facit som de andra spelarna på den här listan. Dock var Maikelele en fruktansvärt bra spelare på sin topp. Bunden vid sin AWP, kunde han låsa upp vilken motståndare som helst med sin ackuratess och snabba uppfattningsförmåga.

Från 1.6 inledde han sin CS:GO-karriär i laget CAI och studsade runt mellan olika lagsammansättningar under cirka ett decennium. Utöver CAI spelade han även i lag som NIP, FaZe, Team Kinguin och SK Gaming. Vid denna tidpunkt tycks det dock som om hans karriär är över, vilken han avslutade i GODSENT.

Olof ”Olofmeister” Kajbjer Gustafsson

Olof Kajbjer pensionerade csgo spelare

Olof ”Olofmeister” Kajbjer tillhör idag listan av högklassiga pensionerade csgo spelare. Hans karriär inleddes i 2010 när han blev rekryterad till 1.6-laget RG-Esports. Det var dock inte förrän i 2014, när Olofmeister anslog sig till Fnatic, som karriären verkligen tog fart. Tillsammans med de andra svenskarna i laget tog Fnatic då över stafettpinnen från NIP som det bästa lager från Sverige och började dominera under turneringar.

Olofmeister ansågs vara den bästa spelaren bland en uppsättning av naturliga FPS-talanger, vilket säger mycket. I 2017 lämnade han dock Fnatic för att i stället gå över till Faze, där han även avslutade karriären i början av 2022.

Patrik ”f0rest” Lindberg

Patrik Lindberg pensionerade csgo spelare

Om man skall sätta namn på en sann legend inom Counter-Strike, passar Patrik ”f0rest” Lindberg in bra. Bäst känd som f0rest, var han en kraft att räkna med i nästan två decennier på den professionella E-sportsscenen. Redan i 1.6-CS visade han på sina kvalitéer som en av världens bästa spelare, där han kunde handskas med alla möjliga vapen.

När Global Offensive kom ut gick Lindberg över till NIP för att där börja briljera på en nivå av absolut världsklass. Villig att alltid ta sig an en utmaning, fortsatte f0rest att spela professionellt fram till mitten av förra året, där han slutligen lämnade sitt sista lag i Dignitas. Hans karriär hade vid det laget sträckt sig mellan 2003-2022 när denne pensionerade csgo spelare slutligen vandrade bort från sporten.

Kristoffer ”GeT_RiGhT” Alesund

Kristoffer Alesund pensionerade csgo spelare

 

Sist men definitivt inte minst, har vi en spelare som konkurrerar med f0rest om titeln att vara bästa svensk någonsin inom CS. Det handlar då om den otroligt klipske Kristoffer ”GeT_RiGhT” Alesund. Likt f0rest anslog sig även GeT_RiGhT till NIP när CS:GO kom ut och var en del av den magiska uppsättning av spelare som regerade över spelets tidigaste era.

Som en Lurker, var GeT_RiGhT näst intill omöjlig att överbemästra när det kom till kännedom om kartorna. Ständigt ett hot i alla lägen, utsågs han även till den bästa spelaren i världen vid ett tillfälle. Likt sina vänner och NIP-lagkamrater f0rest och Friberg avslutade även GeT_RiGhT sin karriär i Dignitas, ett lag han lämnade som aktiv spelare i början av 2021 för att bli en av de mest legendariska pensionerade csgo spelare.

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen