fbpx
Connect with us

Snus i Fotboll – Det svenska nikotinfenomenet i Premier League

Publicerad

on

Öppen dosa snus i fotboll

Snus är en genomsvensk produkt. Genom decennierna har vi vant oss vid att se våra nära och bekanta vandra omkring med en prilla under läppen. Fenomenet är således typiskt för Norden, i alla fall så var det så förr. Idag finner man även snus ute i världen och förvånande nog inom fotbollen. Denna nikotinvara har blivit något av en stapel i särskilt de engelska ligorna. I den här artikeln skall vi utforska varför engelska fotbollsspelare snusar.

Den snusande skaran av engelska fotbollsspelare

Ett fenomen som börjat oroa såväl läkare som tränare i de engelska fotbollsspelarna har ett svenskt ursprung. Det handlar om snuset, vår alldeles egna nikotinprodukt. Snus har producerats i Sverige sedan 1700-talet och är idag en etablerad del av vårt lands dagliga nikotinkonsumtion. Det finns i stort sett ingen svensk som aldrig sett en snusdosa eller känt av den särskilda tobakslukten av en prilla.

Snuset har dock inte stannat i Sverige, trots EU:s förordningar. Idag kan du finna dessa dosor på flera håll i världen, vilket inkluderar bland annat Norge, USA och Kanada. Även i England finns det snus, särskilt nu efter att Storbritannien lämnat EU och kan börja importera denna tobaksvara igen. Dock existerade snuset under engelsmännens läppar långt innan Brexit. Mer specifikt, under läpparna på professionella fotbollsspelare.

Man tror att det första snusandet bland de engelska fotbollskillarna kom som resultat av samröre med spelare från Sverige. Det började i de lägre ligorna, där League One och League Two ses som ursprungskällan för det utbredda snusandet i engelsk fotboll. Idag är det dock inte ovanligt att se Premier League-stjärnor vandra omkring med en dosa snus i handen. Vissa använder det t.o.m. medan de är ute på planen och spelar.

Vad anses snuset ge en atlet?

Jamie Vardy med snus i fotboll

Snus är en nikotinprodukt och kommer således med sina hälsorisker. Det här tycks dock inte stoppa professionella atleter från att bruka sig av prillorna. Faktum är att de på kort sikt får små fördelar inför tävlingsmomentet av snuset. De är som följer:

  • Adrenalin
  • Lugn
  • Koncentration
  • Rena lungor
  • Tillgänglighet

Adrenalin

Många av dem som snusar inom fotbollen ser stora fördelar med att sätta in en prilla under läppen. Det har bland annat rapporterats att de känner av en extra dos av adrenalin under snusandet. Det här är självfallet något som du kan vara i behov av när du tävlar på den professionella arenan. Nikotin kan ha en uppiggande effekt för den som använder det.

Särskilt är snus effektivt på att transportera nikotinet snabbt in i blodet. I stället för att lungorna skall behöva absorbera det du röker, har snus en mer direktkontakt med dina kärl. Detta leder dock även till att du kan komma lida av kärlrelaterade hälsoproblem.

Lugn

Ytterligare något många känner av när de snusar är ett lugn. Det här är speciellt läget när det kommer till långtidssnusare. För dessa personer handlar inte snusandet längre om att få uppleva alla stimulanser som nikotinet ger. I stället är det lugn man känner ett resultat av beroende till tobaksvaran.

När du inte snusar, upplever alltså kroppen abstinens, vilken enbart kan blidkas genom fortsatt snusande. Det stämmer dock även att snus likt cigaretter har en lugnande effekt på kroppen. Dina nerver kan kännas lite mindre spända när du tar in nikotin i kroppen. Det här har lett till att många fotbollsspelare som snusar gör det efter träningen, för att på så vis få kroppen att slappna av.

Koncentration

Tränare med snus i fotboll

Det har även rapporterats från många av de snusande engelska fotbollsspelarna att de får en ökad koncentration av nikotinet i en prilla. De blir mer skarpögda och känner sig bättre fokuserade på uppgiften de har framför sig, vilken är att spela fotboll. Nikotin kan skärpa koncentrationen i sinnet vid förbrukning.

Det åtstramar dina kärl så att mindre blod transporteras. Det här leder i sin tur till att din puls kan komma att bli reglerad utefter nikotinet. Resultatet av denna fysiologiska reaktion kan vara att du får ett lite lägre blodtryck, vilket medför en högre grad av fokus i hjärnan. Du blir alltså mindre stressad och kan koncentrera dig bättre.

Rena lungor

Ytterligare en enorm fördel, som inte bara stämmer för fotbollsspelare utan alla snusare, är hur det intas i kroppen. Till skillnad från cigaretter kommer dina lungor bestå rena efter att du har snusat. Det här betyder att det inte finns någon koppling mellan snus och lungrelaterade sjukdomar. För en professionell atlet är det här guld värt.

Syreupptagningen är den viktigaste faktorn vid fysisk aktivitet, vilket fotbollsspelare definitivt håller på med. Med snus kan du således få ta del både av tobaken och nikotinet, utan att behöva riskera din lungkapacitet. Även om cigaretter och snusprillor delar vissa aspekter av ohälsa, så är just lungorna inte en av dem.

Tillgänglighet

Stockar av Ettan snus

Sist men inte minst så är snus tillgängligt för förbrukning oavsett var du är. Det här är ytterligare ett enormt plus för de som väljer att öppna en snusdosa framför ett cigarettpaket. I Sverige är det inte ovanligt att folk snusar medan de arbetar, sitter i klassrummet eller är på bio. Rökning skulle med största sannolikhet inte vara ett alternativ i dessa scenarion.

Att du kan snusa vart som helst, betyder även att du kan ha en prilla under läppen medan du spelar fotboll. Det här är något som blivit rapporterat från många spelare i Premier League, vilka kan berätta om hur deras lagkamrater har en påse portionssnus i munnen under pågående match.

Det här är ett fascinerande och oroande fenomen, då det inte är alltför ovanligt att folk kvävs på snus som fastnat i halsen. I en fysisk kontaktsport såsom fotboll, är det ett scenario som skulle kunna utspela sig. Det har dock ännu inte inträffat ett fall där detta har hänt.

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen