fbpx
Connect with us

Runstreak – Allt om Löpningsrörelsen

Publicerad

on

Kvinna löper i solen Runstreak

Löpning är ett av de bästa sätten att komma i god fysisk form. Det kan dock vara svårt med disciplinen, att ständigt ha en löprunda i planerna för dagen. För det här ändamålet har en rörelse skapats, kallad Runstreak. Grundidén med det här löpprogrammet är att du skall ta och ge dig ut för en runda varje dag i ett år. Med goda resultat och hyllande lovord har Runstreak tagit den svenska träningssfären med storm. Här nedan kan du läsa er om vad det här konceptet går ut på.

Få fötterna under dig med Runstreak

Man och kvinna löper Runstreak

Träningsregimer och konditionsprogram har blivit en vardaglig grej i västvärlden. Vi sitter betydligt mer tillvardags idag än vad som var fallet för säg hundra år sedan. Detta har i sin tur resulterat i att den fysiska formen hos den moderna människan reducerats anmärkningsvärt. Dock har livslängden ökat, mycket tack vare framstegen inom de medicinska forskningsinstitutionerna.

Det finns inga tvivel om fördelarna med att vara i god form. Har du en bra kondition kommer du i mångt och mycket få ut mer av livet. Du blir mer sällan andfådd, kan reducera risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt kommer även ha mer energi i kroppen och en bra vilopuls. Det kan dock vara svårt att komma i gång med tränandet. De absolut flesta som inte rör på sig tillräckligt skulle inte ha något emot att vara i en bättre form. Men att inleda träningen kan minst sagt vara motsträvigt.

Idag erbjuds det mängder av alternativ på träningsprogram. I stort sett alla gym kan du få ta del av allt från nybörjarintroduktioner till träning som mer expert-inriktade regimer. Merdelen av det utbud som finns är dock ämnat för dem som successivt vill öka på sin träningsbörda, även om många som vill komma i form önskar göra så på mer ”vardagliga” och måttliga manér.

För det här existerar träningsregimen Runstreak, vilken enbart fokuserar på korta löpningspass. Du kan kombinera ditt springande med annan träning såsom magövningar eller ryggövningar, dock är det joggningen som är den viktigaste komponenten av din träning med Runstreak.

Runstreaks regler

Checklista

Runstreak är en engelsk term som kan översättas till svenska som ”löpningssvit”. Succén bakom detta träningsprogram är den mycket simpla principen, dvs. att du skall ut och löpa. Detta behöver dock inte handla om längre sträckor, även om det finns vissa grundläggande metrar som skall täckas. Löpning är alltså den ena av två viktiga delar av träningen.

Den andra är den ”svit” du skall hålla. Runstreak kräver att du löper minst en gång per dag, oavsett dina förutsättningar. Detta behöver även pågå i 365 dagar. Om du vid något tillfälle skulle missa en dag under din pågående löpningssvit, får du börja om från början och på nytt räkna dagarna från 1. Det finns inget direkt överseende med dessa principer från en centraliserad panel eller liknande. I stället är Runstreak något du gör för och lovar dig själv att hålla dig vid.

Här nedan följer de guidelinjer som gäller för konceptet kring träningsprogrammet.

Runstreaks ”regelverk”

  • Daglig löpning: Du måste ut och springa minst en gång varje dag i 365 dagar på raken.
  • Distans: Den minsta distansgränsen motsvarar en engelsk mil, dvs. 1,61 km.
  • Plats: Det spelar ingen roll vart du väljer att springa. Utomhus som på treadmill funkar lika bra.
  • Omstart: Om du skulle missa en dag av löpning, oavsett anledning, får du börja räkna om dagarna från 1.
  • Farthållning: Du får hålla vilken fart du än önskar under din löpning.
  • Annan fysisk aktivitet: Andra fysiska aktiviteter räknas inte in som ett löpningspass i Runstreak.
  • Pauser: Du tillåts ta pauser under löpningen, så länge minimisträckan uppfylls.

En överenskommelse med sig själv

Man vilar efter Runstreak

Det viktiga att komma ihåg med Runstreak är att du själv kontrollerar att du följer reglerna. Programmet kräver således en god självdisciplin. Det är även delvis därför den minsta löpsträckan du behöver lägga bakom dig dagligen är relativt låg. Det är inte tänkt att du skall tömma ut dig under ditt springande. I stället är rörelsen bakom programmet mån om att få folk att börja röra sig på en mer reguljär basis.

Du kommer således vara den som ser över om du löper eller ej. Det kan därmed vara en god idé att du strukturerar dina dagar utefter hur du hade tänkt att springa. För att lägga cirka 1 och en halv kilometer bakom sig bör du inte behöva mer än 20 minuter. Var noggrann med att även tänka på din kost samt hur du planerar den utefter när du skall springa.

Självansvar kan vara jobbigt för många av oss. Men då du gör det här för din hälsa och allmänna välmående, bör du ta dig tid att på förhand lägga upp ett löpschema innan du börjar springa. På så sätt kommer du vara väl förbered när du väl inleder programmet. Skulle du komma att sjukna in till en sådan grad att du inte kan springa, räknas dock även det som ett avbrott. Då får du i stället se fram emot att påbörja programmet på nytt när du frisknat till.

Tips på löpsträckor

Löpbanor

Ett av de bästa sätten att springa på är att välja en redan existerande runda. Runtom Sverige finner du mängder av olika upplysta löpspår dit du kan ta dig under alla årstider. Om du har lyxen av att ha en treadmill hemma, är det här ett bra alternativ för vintern. Alternativt kan du även under de kallare och isbelagda månaderna söka ett medlemskap på ett gym med löpmaskiner.

Är du boende i innerstaden finns det också goda sträckor man kan springa. En tripp runt kvarteret eller mer utlagda löpbanor går lika bra. Det skadar inte heller att ta bilen till din springplats om du så skulle önska. Då kan du även packa med dig saker som kan komma till pass efter att du sprungit. Kanske något varmt att dricka eller en något att tugga på som du inte vill packa med i själva löputrustningen.

Det viktigaste du skall ha i tanken när du tar dig an Runstreak är att du gör det för din egen skull. Alla inom den fysiologiska vetenskapen från läkare till dietister och fysiologer ser bara goda fördelar med reguljär motion. Om detta även kommer i en lite mer krävande form såsom ett löp-pass, desto bättre är det.

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen