fbpx
Connect with us

Magövningar – Få starkare mage

Publicerad

on

magmuskler magövningar

Vår mage är i stort behov av underhåll. Det är inte bara vad vi äter som spelar roll för hur magen mår. Även regelbunden och effektiv träning av magmusklerna är något alla borde ägna sig åt. Magövningar behöver inte vara något komplicerat, utan kan vara relativt lätta att förstå sig på samt genomföra. I den här artikeln skall vi titta på de bästa magövningarna som du kan pröva på både på ett gym eller hemma i vardagsrummet.

Ge magen styrka

Vi måste ta väl hand om vår kropp, och specifikt magen. Den arbetar kontinuerligt för att vi skall må så bra som möjligt. Allt från matsmältningen till fysiskt krävande aktiviteter kräver vår mages uppmärksamhet. Har du således en god grund av muskulatur i magen, kommer livet bli lite lättare. Vi har således valt att fokusera på femton briljanta magövningar som du kan pröva på för en bättre levnad i symbios med en glad och välbehållen kista!

15 av de bästa magövningarna

Här följer en lista på träningsmoment som kan göras både i hemmet såväl som magövningar gym.

Övning Fördelar
1.       Bensax Övning som ger styrka för såväl höft som mage
2.       Sit-Up med raka ben Krävande magövning som tränar musklerna väl
3.       Väska Sit-Up En Sit-Upövning som engagerar hela kroppen
4.       Bencirklar på rygg Tränar höft, mage samt kroppsbalansen
5.       V-sittning Den här övningen ger en god uthållighet i magmusklerna
6.       Cykling på rygg Här behöver du inte sätta dig på träningscykeln. Sparka med benen liggandes på rygg för bra, genomgående magträning
7.       Omvänd magpress på rygg En av de bästa magövningarna för träning av såväl mage som lår
8.       Död insekt-övning Här skall du föreställa en döende insekt med en övning som tränar både armar, ben och mage
9.       Fickknivsövning En träning som ger dig knivskarpa magmuskler
10.   Björngång Här är en av de magövningar som ger genomgående träning av hela kroppen
11.   Planka med sträck Här skall du ställa dig i planka och sträcka med armarna framåt för god träning i såväl mage som axlar
12.   Hög planka En av de mag övningar som tränar uthållighet
13.   Sittande vridning En övning som ger genomgående bra träning för sidomusklerna i magen samt rumpan
14.   Kommandoplanka En övning namngiven efter militären. Grym träning för mage samt armar
15.   Småsparkar på rygg Här tränar du både mage och ben på enkelt och smidigt vis

 

Bensax

Vår första träning på listan av magövningar är den klassiska bensaxen. Här behöver du lägga dig ner på rygg och lyfta upp benen några grader från marken. Sedan börjar du i relativt långsam men kontinuerlig takt att sparka uppåt med ett ben åt gången. Den här övningen ger dig god träning i såväl magen som i höften.

Sit-Up med raka ben

Nästa av våra magövningar gym är en sann klassiker. Du inleder med att lägga dig ner på rygg med benen smått särade och raka på marken. Sedan lägger du armarna bakom huvudet och börjar resa överkroppen till en upprätt ställning i.e. en Sit-Up. Det är otroligt enkelt med effektivt när du skall ge magen en ordentligt hård träning.

Kvinna som genomför övningen Sit-Ups med raka ben

Väska Sit-Up

Nästa av våra magövningar är även den en Sit-Up, dock utförd lite annorlunda från den ovannämnda varianten. Här skall du åter en gång lägga dig på rygg. När övningen väl dock drar i gång skall du resa på både överkroppen, samtidigt som du drar in knäna mot magen. Tänk det som om du försöker lägga dig i en upprätt fosterställning, likt du försöker platsa i en väska.

Bencirklar på rygg

Det här är en av de magövningar som engagerar fler än enbart muskelgrupperna i magen. För den här behöver du lägga dig på rygg, för att sedan sträcka upp båda benen i luften. Tänk på att de skall vara intill varandra under träningens förlopp. Sedan gör du stora cirklar med benen, vilka börjar med fötterna upp mot skyn för att sedan ta dem ner mot marken och upp igen i en cirkulär rörelse.

V-sittning

Med den här magövningen gäller det att ha såväl tålamod som uthållighet. Du börjar med att lägga dig ner på rygg. Därefter lyfter du upp både överkroppen som benen tills din vikt är fokuserad på din rumpa. Kroppen skall således forma ett ”V” i en ställning som du sedan håller ett längre tag.

Cykling på rygg

Nästa träning på vår lista av de bästa magövningarna är mer aktiv än den ovannämnda V-sitsen. I cykling på rygg-övningen skall du först lägga dig ner, som namnet avslöjar, på rygg. Därefter skall du lyfta upp knäna mot kroppen. Sedan skall du börja röra på benen likt du är ute och cyklar, även armarna skall vara involverade i den här övningen, då armbågarna skall dras in mot kroppen när knäna på motsvarande sida lyfts i en cykelspark.

Omvänd magpress på rygg

Här är en av de övningarna som kommer träna såväl din mage som dina lår om utförd rätt. Du börjar med att lägga dig ner på din rygg med benen rakt utåt. Därefter lyfter du båda dina ben samtidigt några grader från marken. När övningen väl tar an, skall du lyfta upp dina raka ben så att de hamnar i linje med ditt bröst.

Död insekt-övning

Man som genomför Död insekt-övning

I nästa övning är det tänkt att du skall efterlikna en döende insekt, vars ben rör sig otäckt inpå livets sista flämtning. Du inleder den här träningen genom att lägga dig ner på rygg. Därefter drar du upp dina ben så att låren är upprätta, med smalbenen pekandes utåt från din kropp.

Sedan lyfter du även upp armarna då att de sticker rakt upp i luften från din liggande ställning. Nu börjar du med att rätta ut det ena benet, samtidigt som motsvarande arm på andra sidan sträcks rakt bakom huvudet. Sedan återvänder du till utgångspositionen och gör samma sak med det andra benet och armen.

Fickknivsövning

Den här övningen, som är känd som ”jacknife” för engelskspråkiga, kommer träna många delar av din kropp. Det är alltså inte bara dina magövningar gym som ligger i fokus här. Du inleder den här övningen genom att lägga dig på rygg. Därefter drar du upp dina knän mot bröstet, samtidigt som du lutar dig framåt med överkroppen tills de två kroppsdelarna möts i mitten av magen. Du viker alltså ihop dig, likt en fickkniv.

Björngång

I den här övningen skall du efterlikna en björn så gott det går. Du inleder med att ställa dig nedböjd med dina fötter och händer i marken. Därefter tar en ställning likt starten på ett kortdistanslopp. I stället för att dock rusa i väg i all hast, börjar du gå framåt i den ställningen, med ena handen framför den andra och efterföljande ben. En bra träning för hela kroppen och även magen.

Planka med sträck

Nästa av våra mag övningar är otroligt simpel att inleda, dock svårare att fortsätta med under en längre tid. Du börjar med att ställa dig på dina fötter och händer, där ryggen skall vara horisontell med marken. Därefter sträcker du ut ena armen och rör på en punkt längre bort från kroppen. Du alternerar båda armarna ett antal gånger. Den här övningen ger en god träning för magen, likväl som att dina axlar får sig en ordentlig omgång.

Hög planka

I övningen Hög planka skall du åter en gång ställa dig på dina händer och fötter. Sedan ser du till att dina armar är rakt vertikala med marken. Försök ha ryggen så flat som möjligt, utan att du böjer på benen, vilka även dem skall vara raka. Tänk dig utgångspositionen för en armhävning. Sedan håller du den ställningen så länge du mäktar med.

Sittande vridning

Man som genomför sittande vridning-övning

I den här av våra mag övningar skall du sätta dig ner på rumpan och böja upp benen mot magen. Sedan börjar du vrida på överkroppen åt varsin sida. Det här är en övning som tränar såväl sidomusklerna i magen som rumpan till viss del.

Kommandoplanka

För Kommandoplankan så intar du ställningen likt den i Hög planka. När det är gjort skall du börja gå ner med dina underarmar på marken, för att sedan återvända till utgångspositionen igen. Det här är en mycket tung och krävande träning, som kommer ge dig god styrka i magen såväl som allmän armstyrka.

Småsparkar på rygg

Den sista av våra mag övningar är Småsparkar på rygg. Den här kan liknas vid den första av de övningar som vi tog upp på den här listan, bensaxen. Det som dock skiljer är att denna övning skall ske med betydligt mindre rörelser, vilka skall ske i högre och snabbare frekvens. Du lägger dig alltså ner på rygg och lyfter upp benen några grader från marken. Sedan börjar du paddla med fötterna. Du kan även här ligga med rumpan på dina händer för extra lyft.

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen