fbpx
Connect with us

Kan Nederländerna vara förbisedda i VM Qatar?

Publicerad

on

Fotbolls VM Qatar

Den 20 November drar det efterlängtade världsmästerskapet i fotboll i gång i Qatar. Brasilien har utsetts till storfavoriter att ta hem sitt sjätte VM-guld genom tiderna men det finns fortfarande nationer som kan hota. I denna artikel tittar vi närmare på om Nederländerna kanske är förbisedda i kommande VM i Qatar.

Favoriter att vinna Grupp A

Efter några tuffa år har det holländska fotbollslandslaget åter hittat formen. Landet missade att kvala in sig till turneringen 2018 i Ryssland där Sverige stod för en imponerande insats i kvalet. Inför i år har laget storsatsat och återanställt den gamle stortränaren Van Gaal till förbundskapten för den orangea nationen som trots allt tillhör en av Europas bästa fotbollsländer.

Nederländerna går in i turneringen i Qatar som stora favorit att vinna gruppen bestående av Ecuador, Senegal och värdnationen Qatar. Oddsen för att Nederländerna ska vidare från gruppen är låga på betting på william hill som just nu står 1.07 och för att landet ska vinna gruppen är oddsen 1.42. Senaste Nederländerna hade en stor framgång i ett mästerskap var 2014 när stjärnor som Robben och van Persie storspelade och tog laget till en bronsmedalj.

I år heter lagets stjärnor Van Dijk, Frenkie de Jong och Memphis Depay. Försvarsspelet anses var en nyckelfaktor till att laget ska kunna gå långt i VM. Virgil Van Dijk är Liverpoolbacken som är en av världens absolut bästa försvarsspelare och kommer han upp i någorlunda normal nivå har Holland goda chanser att gå långt i Qatar.

Ett imponerande fotbollsland

Nederländerna har en rik fotbollshistoria som består ett EM-guld 1988 och två silvermedaljer 1974 och 1978. Laget hade sin storhetsperiod under 1970-talet när man spelade en så kallad ”totalfotboll” som var en offensiv- och publikfriande fotboll. Många anser att landet hade ett av sina bästa landslag någonsin i VM i Frankrike 1998. Med spelare som Jaap Stam, Dennis Bergkamp, Patrick Kluivert med flera trodde många att laget skulle nå hela vägen. I kvartfinalen stod en stjärnspäckat Argentina för motståndet men med av VM-historiens mest klassiska mål avgjorde dåvarande Arsenalspelaren Dennis Bergkamp matchen med ett minnesvärt mål i andra halvlek. Det tog däremot stopp i semifinalen när Brasilien vann matchen efter straffläggning.

Johan Cruyff – Den största av de alla

Johan Cruyff föddes i Amsterdam, Nederländerna och hade en helt otrolig fotbollskarriär både som spelare samt tränare. Cruyff var tillsammans med den tyska stjärnbacken Franz Beckenbauer årtiondets bästa spelare med framgångar med både landslaget och i klubblaget. Cruyff inledde sin spelarkarriär i Ajax och gjorde totalt 240 matcher för klubben och hela 190 mål. Med Cruyff i laget vann Ajax den största klubblagsturneringen Europacupen för mästarlag, en tidig upplaga av Champions League, hela tre gånger i följd 1971, – 72 och – 73.

Efter Europaframgångarna gick Cruyff över till spanska FC Barcelona som trots en fin fotboll aldrig lyckades vinna spanska ligan före Real Madrid. I landslaget kom den största framgången 1974 när laget lett av Cruyff nådde en final mot Västtyskland. Trots en ledning tidigt i matchen efter ett straffmål av Cruyff vände Västtyskland och vann matchen med 2-1. Nederländerna gjorde mål i varje match i turneringen förutom en mållös match mot Sverige som också gjorde en imponerande turnering och slutade på en femteplats.

Sammanfattning

Man kan konstatera att Nederländerna är en imponerande fotbollsnation med meriter som EM-guld och två VM-silver. Storspelare som Dennis Bergkamp, Patrick Kluivert och inte minst Johan Cruyff har alla haft fotbollskarriärer i världsklass. Inför kommande VM i Qatar anses Nederländerna lite förbisedda med tanke på vilket lag man kommer till turneringen med. Trots en lång skadeperiod borta från match och träning är Virgil Van Dijk och Depay båda aktade namn inom fotbollsvärlden och har nationen marginalerna på sin sida finns det goda möjligheter att Nederländerna går långt i turneringen.

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen