fbpx
Connect with us

Krönika: Den franske konstnären mot den tyske ingenjören

Publicerad

on

Förutom att vi kommer att kunna njuta av två fantastiska lag fyllda av många fantastiska spelare på lördag – har vi även chansen att rikta våra blickar mot kompositörerna som agerar utanför rampljusets sken.

I den ena ringhörnan finner vi Zinedine Zidane – franske tränaren som är ansvarig för att ha lett Real Madrid till tre raka finaler i Champions League. Zidanes historia i Real Madrid började redan 2001 då Florentino Perez värvade honom som spelare från Juventus. Tidigt visade Zidane att han skulle komma att ha en varm relation till Champions League och Real Madrid då han gjorde ett historiskt drömmål i finalen 2002 mot Bayern Leverkusen. Med tanke på Zidanes nära relation till klubbens president rådde det inget tvivel kring att det skulle bli i just Real Madrid Zidane skulle inleda sin tränarkarriär, som imponerande nog är hans första och enda uppdrag som seniortränare.

I den andra ringhörnan står Jurgen Klopp, tysken med en något mer blygsamt spelarkarriär bakom sig. I tyska klubben Mainz 05 tillbringade Klopp större delen av sin spelarkarriär var han spelade hela 325 matcher under elva säsonger. Naturligtvis blev också Mainz 05 hans första lag som tränare efter att han hängde upp skorna på spiken 2001. Sju år senare – närmare sagt 2008 – bar det vidare till Borussia Dortmund var han lyckades göra sig ett stort namn runtom i Europa. Som tränare för Borussia Dortmund lyckades bland annat Klopp att slå ut Real Madrid på vägen till en Champions League-final, som visserligen kom att förloras mot Bayern Munchen. Ytterligare sju år senare skedde den stora flytten från den tyska ligan till Liverpool i Premier League, som han nu har lyckats leda till en Champions League-final mot Real Madrid.

Det är två helt olika hjärnor som styr bägge finallagen. Klopp – inspirerad av den tyska disciplinen och maskineriet – var en hårt arbetande spelare, som spelade i alla positioner från anfallare till försvarare under sin karriär, och har fört det vidare till alla lag han har tränat. Gällande det tyska maskineriet har Klopp kommit fram med en lite mer spektakulär version som tränare. En version som rimmar bättre för de internationella fotbollsromantikerna, en version som går hem hos den breda massan. En version som passar som handen i handsken på flärdfulla och kreativa spelare som Salah, Firmino och Mané.

Zidane – å andra sidan – var en sann fotbollskonstnär som aktiv spelare. Med sin blotta närvaro på fotbollsplanen inspirerade han miljontals barn och ungdomar över planeten att gå ut på sin gård eller träningsanläggning och försöka kopiera hans kyliga grandiositet med bollen vid sina fötter. Zidanes kyla och målmedvetna vinnarmentalitet smittar av sig på hans spelare och det har lett laget till sin tredje raka final i den tuffaste klubblagsturneringen av de alla.

Det är ingen slump att både den tyske knivskarpa fotbolls-maskiningenjören – som gjorde den tyska fotbollen sexig – och den franske konstnären – med sin mäktigt mystiska aura – är de som gör upp om den största av de största klubblagstitlarna på lördag. De har mer gemensamt än man kan tro vid en första anblick. Trots att de har vitt skilda bakgrunder är båda där de är idag på helt egna och fräscha meriter. Ingen är i sina respektive klubbar för att de vann en Champions League-titel för en herrans massa år sedan. Bägge geniernas fotboll följer en och samma röda tråd, den tråd som ligger mest i tiden för den moderna fotbollen – nämligen att släppa den offensiva kreativiteten lös.

Det är lätt att stirra sig blind på de spelare som de bägge lagen kommer att presentera till lördagens final. Vi har megastjärnor som nästan alla människor i världen känner till, exempelvis Cristiano Ronaldo, Mohamed Salah, Marcelo och Karim Benzema. Vi har spelare yppersta klass som Toni Kroos, Roberto Firmino, Luka Modric och Virgil Van Dijk. Det är dessa spelare som får nästan allt rampljus riktat mot sig inför den stundande finalen.

Listan på skickliga spelare kan göras hur lång som helst, men vi borde ägna en extra tanke åt kompositörerna som har spenderat otaliga timmar åt att få sina respektive lag att agera och prestera som de önskar. Trots att Zidane och Klopp representerar två helt olika element – nästan som vatten och eld – är de bland de mest karakteristiska och framgångsrikaste fotbollstränare på planeten just nu. Lördagens match kommer att vara en kamp mellan ett kyligt och fokuserat Real Madrid och ett eldigt och frenetiskt Liverpool.

Två av världens bästa fotbollskompositörer kommer att ställas mano a mano med varsin orkester. Må bästa kompositör och bästa orkester vinna.

 

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen