fbpx
Connect with us

Real Madrid

Allt bakom Cristiano Ronaldos pågående skilsmässa med Real Madrid

Publicerad

on

Cristiano Ronaldo är nära Juventus

Historian bakom Cristiano Ronaldo-soppan

För bara ett år sedan uttryckte den 33-åriga portugisen Cristiano Ronaldo sin önskan att få avsluta sin spelarkarriär i Real Madrid, att fortsätta spela till han var 41 år gammal.

Nu har han tröttnat på att behöva bevisa sig själv för klubben och dens president Florentino Pérez hela tiden. Trots alla sina bedrifter har Cristiano Ronaldo alltid känt att han jobbar i motvind från sin egen klubb. Enligt de senaste uppgifterna och ryktena är superstjärnan nu mycket nära en flytt till Juventus.

Klausulen

En dag i januari 2018 ska Cristiano Ronaldo ha fått nog. President Florentino Pérez hade lovat honom ett nytt kontrakt ett halvår tidigare. När det började talas om det nya kontraktet visade det sig att klubben hade intentionen att sänka hans utköpesklausul från € 1000 miljoner till €100 miljoner. Cristiano Ronaldo hade precis då haft sin spelmässigt värsta säsongsinledning på väldigt länge och var knappt lik skuggan av den spelare han hade varit i slutet av säsongen innan. Med sina 33 år fyllda var det inte många som trodde på att han var kapabel att komma tillbaka, det gällde inte minst klubbledningen.

I Spanien är det lag på att samtliga spelare måste ha en utköpesklausul i sitt kontrakt – t.ex. fallet med Neymar i Barcelona och PSG. Däremot brukar utköpesklausulen sättas en bra bit över ett lags viktiga spelares egentliga marknadsvärde för att avskräcka eventuella köpare. Det är lite svårare för mindre klubbar än Real Madrid att få spelare att gå med på att sätta sin utköpesklausul över sitt egentliga marknadsvärde eftersom det kan innebära ett hinder för spelaren i fråga att ta ett önskat kliv i en ny riktning i karriären.
Anledningen till att Florentino Pérez ville sänka Cristiano Ronaldos utköpesklausul var att han trodde att åldern hade hunnit ikapp spelaren, att han ville underlätta en flytt för Cristiano Ronaldo om han skulle känna att han skulle vilja spela ett par säsonger någon annan stans på en lägre nivå innan det skulle vara dags att avsluta karriären helt och hållet.
Från Florentino Pérez sida var det menat som en vänlighetsgest medan Cristiano Ronaldo, som då ansåg sig och fortfarande anser sig vara lång ifrån slutet av sin karriär, tolkade sänkningen som ett tecken på att Real Madrids ledning inte hade förtroende för honom längre. Visserligen stämmer Cristiano Ronaldos tolkning – hade klubben velat se honom stanna till dess att han inte var intresserad av att spela fotboll länge eller till dess att hans kropp sade ifrån hade klausulen aldrig sänkts så mycket. Klubbledningen hade aldrig varit naiva nog att riskera att förlora en av sina toppspelare för en så liten summa som €100 miljoner nu ändå har blivit. Så någon sanning i tolkningen att klubbledningen inte såg framtiden ligga vid Cristiano Ronaldos skor finns det absolut.

Ledningens misstro för Cristiano Ronaldos förmåga

Att klubbledningen trodde att Cristiano Ronaldo var på väg mot sitt slut är förståeligt med tanke på hans säsongsinledning, men i efterhand kan man undra hur de kan tyckas ha glömt hur den förr förra säsongen såg ut för Cristiano Ronaldo:

 – Cristiano Ronaldo missade försäsongen på grund av den knäskada han drabbades av då Dimitri Payet satte in en vårdslös tackling från sidan mot Cristiano Ronaldos knä under EM-finalen 2016. Det tog honom cirka fyra månader att bli frisk och ytterligare ett par månader att komma i form igen. Väl i form var det som att knäskadan aldrig existerat. Målen sprutade in och allt var återigen frid och fröjd.

 

Dimirti Payets vårdslösa tackling orsakada en knäskada på Cristiano Ronaldo.

Cristiano Ronaldo drabbades av en knäskada efter en vårdslös tackling under EM-finalen 2016.

I januari 2018 tycktes ledningen inte tro att Cristiano Ronaldo var kapabel till att komma tillbaka från ännu en trög säsongsinledning. Denna gången var det inte på grund av någon skada han inledde säsongen trögt, denna gången såg han bara genuint ointresserad ut. I media spekulerades det kring att hans nya inställning på fotbollsplanen berodde på den pågående rättegången mot det spanska skatteverket – som han senare kom att förlora – eller att han kände sig illa behandlad av de spanska fotbollsdomarna efter att ha fått en avstängning på fem matcher efter att ha knuffat en domare (avstängningen gjorde att Cristiano Ronaldos största konkurrent Leo Messi fick ett långt försprång i skytteligan, ett försprång som Cristiano Ronaldo aldrig lyckades jaga ikapp).
Därför förberedde Real Madrids ledning ett avslutande kontrakt för spelaren – ett kontrakt som inte skulle göra det omöjligt för spelaren att avsluta sin karriär i MLS eller Kina om hans vilja vore så, han var ju ändå på väg mot sitt slut som spelare och en ekonomisk flytt till en mindre liga skulle inte vara ett direkthot mot Real Madrid, resonerade klubbledningen.
”La planta noble”, som Real Madrids klubbledning så fint och ofta brukar kallas, trodde inte heller att någon skulle vara villig att matcha lönen han fick i Real Madrid med tanke på hans ålder och form. Ack så fel klubbledningen nu visar sig ha haft i sitt resonerande. Nu när Cristiano Ronaldos säsong avslutades såg han återigen ut som en 25-åring, dock en besviken sådan – som pumpade in viktiga, vackra och avgörande mål från alla håll och vinklar i både Champions League och i VM.

Den sista droppen

När Real Madrids ledning tog för givet att Cristiano Ronaldos glansdagar var på väg mot sitt slut riktades mycket fokus på den brasilianske PSG-spelaren Neymar. Den brasilianska stjärnan som precis hade genomfört en uppmärksammad och kontroversiell rekordflytt till PSG sågs som en potentiell ersättare för Cristiano Ronaldo. Då Real Madrids klubbledning hade fokus på att se över möjligheterna att värva den brasilianska stjärnan i framtiden fanns det dock en person inom klubben som insisterade på att ledningen skulle se till att hålla sin nutida stjärna glad istället – den personen var Zinedine Zidane.

Med tanke på hur priserna på transfermarknaden har eskalerat – inte minst med Neymars rekordövergång från Barcelona till PSG i åtanke tog Cristiano Ronaldo de €100 miljonerna som klubben värderade honom till, och ville sätta som en utköpesklausul, som en förolämpning. Det var den sista droppen, då och därför fick han nog – han bestämde sig för att lämna.

”Tycker dem att jag är värd €100 miljoner betyder det att dem inte vill ha mig”, ska Cristiano Ronaldo ha sagt angående ledningens värdering av honom.

Destination Juventus

Nu tyder det mesta på att Real Madrids största stjärna och tillika bästa målskytt någonsin kommer att lämna klubben för den italienska klubben Juventus. De eviga italienska mästarna sägs ha erbjudit honom ett mer lukrativt kontrakt än det han har i Real Madrid, dessutom är han redan älskad och respekterad av folket och publiken i Turin – inte minst efter sin uppvisning senast på Juventus Stadium.

Hade man kunnat undvika slutet på en legendarisk era om president Florentino Pérez inte hade agerat så taktlös? Har Cristiano Ronaldos relation till Florentino Pérez kommit till en punkt då det inte finns någon återvändo? Kan Florentino Pérez lyckas att lappa ihop relationen med klubbens viktigaste spelare under 2000-talet? Vill Florentino Pérez det över huvud taget?
Det verkar inte så. De senaste rapporterna säger att Florentino Pérez höll ett krismöte med spelarens agent Jorge Mendes och flera medlemmar ur den sportsliga ledningen för att klara upp framtiden. Mötet ska ha pågått i flera timmar och avslutades sent efter midnatt. Rapporterna från mötet lyder att Florentino Pérez ska ha framfört ett sista kontraktsförslag till spelaren, men samtidigt är presidenten fortfarande är villig att låta Cristiano Ronaldo lämna klubben om han så önskar – så länge det kommer in ett bud som överstiger €100 miljoner. Detta till trots att sänkningen av utköpesklausulen aldrig fullföljdes och således sitter Cristiano Ronaldo fortfarande med en utköpesklausul på € 1000 miljoner. Det handlar om en ’gentlemen’s agreement’ mellan Florentino Pérez och Jorge Mendes. Real Madrid har inte fått något officiellt bud från någon klubb ännu, men det mesta tyder på att Juventus har en muntlig överenskommelse med spelaren och att agenten Jorge Mendes kommer att presentera ett officiellt bud inom de närmst kommande dagarna.

Real Madrids sista kontraktserbjudande

Cristiano Ronaldo har ett kontraktserbjudande på bordet från Real Madrid. För ett par veckor sedan kom det sista kontraktserbjudandet var den erbjudna lönen höjdes jämfört med vad som erbjöds i januari. Den nya siffran rapporteras ligga på €25 miljoner per år plus €5 miljoner i bonusar. Spekulationerna säger att Juventus har erbjudit Cristiano Ronaldo €30 miljoner i ett muntligt avtal. Ingenting är officiellt dock.

 

Fansens vilja

Direkt efter Champions League-finalen i Kiev sa Cristiano Ronaldo att ”det hade varit väldigt fint att spela för Real Madrid”, ett uttalande som utlöste larmen hos fansen. När laget reste tillbaka till Madrid för att fira Champions League-triumfen med sina fans avslutades det hela med att ett fullsatt Santiago Bernabéu skanderade ”Cristiano quédate, Cristiano quédate” – Cristiano stanna, Cristiano stanna. Med lite mer distans till uttalandet verkar dock en skara av fansen ha ändrat åsikt. Enligt en undersökning utförd av en av Spaniens största tidningar AS tycker 53% av läsarna att det är rätt av klubben att sälja Cristiano Ronaldo för €100 miljoner.

Real Madrid firar Champions League-titeln

Under firandet av den senaste Champions League-titeln började hela publiken skandera att de ville att Cristiano Ronaldo skulle stanna i laget varpå de resterande spelarna hakade på.

Spelaren har det sista ordet

Real Madrids ledning har ofta kritiserats för hur de behandlar stora spelare som har gått mot slutet av sina karriärer. Trots sprickan i relationen mellan Cristiano Ronaldo och presidenten Florentino Pérez är klubbledningen medvetna om spelarens betydelse i klubbens historia och anser att han därför förtjänar att göra som han önskar med sin framtid. Hur Cristiano Ronaldo väljet att göra återstår dock att se. Kommer kärleken för klubben och den ömsesidiga kärleken med dess fans att få Cristiano Ronaldo, om inte, kan Real Madrids kontraktserbjudande få honom att göra det? Eller bär det av mot Italien och nya äventyr, som allt tyder på just nu? Det får framtiden utvisa.

Managed By Sportpanelen