fbpx
Connect with us

Manchester United

Krönika: En väldigt speciell säsong

Publicerad

on

Manchester City hade snuvat oss på ligatiteln 2012 i den absolut sista minuten genom Agueros mål i sista minuten mot QPR och Sunderland supportrarna hånade oss genom att fira deras seger. Spelarna var nere, supportrarna var nere och förmodligen alla som hade någonting gemensamt med den här fantastiska klubben var nere.

Där var en man som hade stått vid rodret i nästan 26 år och gick in i omklädningsrummet med endast ett meddelande. ”Those Sunderland fans who were cheering for City, remember the day. We won’t forget that, I’m telling you.” Sir Alex Ferguson. Hungrigare än någonsin trots 26 år vid rodret som Manchester United var det dags att ge tillbaka.

Han värvade ligans bästa anfallare Robin Van Persie och supportrarna började smått längta till nästa säsong. Vi hade inte värvat en så pass stor spelare och namn i hela Sir Alex eran. Han menade allvar, han sände omedelbart en signal till hela Premier League genom att visa krafterna och vad Manchester United handlar om. Svara efter en förlust. Säsongen började dåligt därefter. Det blev en bortaförlust på Goodison Park direkt mot Everton i premiärmatchen.

Efter Everton förlusten gick Manchester United och vann de 4 matcherna därefter. Ett av dessa var mot våra största rivaler Liverpool borta på Anfield den 23e september där vem annars om inte Robin Van Persie avgjorde med sin straff i 81e minuten. Han hade gjort 5 mål på dessa vinster varav 3 av dessa var ett hattrick mot Southampton, en match som många inte glömmer bort där vi vänder en 2-1 ledning från Soton dem sista 5 minuterna av matchen. 87, 90, ja det var minuterna Robin Van Persie slog till med sina avgörande mål. Det var början till en fantastisk Premier League säsong.

Anledningen till att denna säsongen var så speciell var på grund av många saker. Dels meddelade Sir Alex att han skulle lägga av i slutet av säsongen och dels för att vi skulle svara tillbaka alla som hånade oss för vad som hade skett säsongen innan. Real Madrid slog ut oss i Champipns League och jag är ganska säker på att vi hade nått en finalplats den säsongen om inte en man vid namn Cüneyt Çakır velat stå i rampljuset.

Chelsea slog ut oss i båda inhemska cuperna och det var all fokus på ligan. När Robin Van Persie värvades var det många som sade att han inte kommer att hålla på grund av skadehistoriken. Han svarade med 26 mål och hela 9 assist som anfallare den säsongen på sina 38 framträdanden i Premier League. 35 starter och 3 som inhoppare. Det säger allt om Sir Alex Fergusons träningar och hur han minskade skaderisken hos sina spelare. Erfarenhet slår allt säger man. Robin Van Persie var inblandad i 41% av Manchester Uniteds mål den säsongen. Det säger en hel del.

Den 28e april på Emirates fick Manchester United och självaste Robin Van Persie en ”guard of honour” och Arsenal applåderade in mesta mästarna av England för 20e gången. Det första engelska laget att någonsin nå 20 ligatitlar, en syn vi aldrig kommer att glömma. Robin Van Persie hade svarat på sina kritiker och som han gjorde det.

Samma match så målade han med en straff i den 44e minuten där matchen slutade 1-1 till slut. Vi hade redan blivit mästare i omgång 34. Robin Van Persie är den sista spelaren att göra ett hattrick i Premier League för Manchester United och det var just i omgång 34 mot Aston Villa som han gjorde det. Visst är det lite sjukt att Manchester Uniteds sista hattrick i Premier League kom den 22a april på Old Trafford mot Aston Villa av Robin Van Persie. En dag där vi också avgjorde ligan framför 76 200 åskådare. England hade fått sin första mästare med 20 ligatitlar.

Sir Alex sista match avslutades mot West Bromwich där matchen slutade 5-5 i slutändan efter ett hattrick av vår självaste Romelu Lukaku idag. Men vi var mästare, och vi lyfte pokalen på The Hawthorns. Glädjescenerna var enorma och tårarna rann av lycka. Matchen innan mot Swansea var dock betydligt sorgligare.

Det var Sir Alex sista match på Old Trafford och efter 86 minuter stod matchen fortfarande 1-1. Manchester United pressade på andra halvlek anfall efter anfall utan resultat. I den 87e minuten avgjorde Rio Ferdinand matchen och Sir Alex fick en vinst på sin sista match i Old Trafford. Sir Alex fick sitt sista berömda ”Fergie Time” mål i den just sista matchen på Old Trafford och visst förtjänade han den. Ferdinands mål berättade allt man vill veta om Sir Alex. Never give up.

Sir Alex sista målskytt på Old Trafford var också Rio Ferdinand. Den sista målskytten för Sir Alex blev Javier ”Chicharito” Hernandez med sitt 2-5 mål på The Hawthorns. En match som slutade 5-5 efter sista målet av Romelu Lukaku. En sak jag aldrig lär glömma var hur bortasupportrarna hyllade Sir Alex efter matchen. Sir Alex gick fram till supportrarna och sade farväl för sista gången och supportrarna svarade genom att sjunga ”Fergies Red Army, Fergies Red Army.”

Magiska scener utspelades och det var dags med en Manchester parad. Upp emot 500 000 personer beräknas ha deltagit i den berömda Manchester paraden 2013 för att hylla våra hjältar och sist men inte minst, världens bästa tränare genom tiderna. Han förtjänade en ordentlig hyllning och på vilket sätt vi gjorde det. Gatorna i Manchester var så fulla att supportrar var tvungna att klättra i byggställningar, trafikstolpar, tak och nästintill överallt.

Jag kommer aldrig att glömma den paraden och inte ens trippeln från 1999 slår den. Den varade i ca 3 timmar och Sir Alex var mållös. Leendet man såg på honom under hela bussparaden var magiskt att se. Han hade bevisat återigen för hela England att han är en vinnare och att han avslutar som en sådan också. För det var exakt så han slutade.

När bussen väl kom fram till Piccadilly så sattes låten ”Not Nineteen forever” på och spelarna, ledningen samt självaste Sir Alex njöt av scenerna som utspelades. Alla hade samlats som en familj på torget i Manchester. Rio Ferdinand var också han mållös: ”Manchester has never seen anything like this.” Nej det har de inte och det lär de aldrig göra heller Rio.

En moder till fyra barn Angela Bates som haft säsongsbiljett till Old Trafford i över 20 år var också hon mållös: ”I’ve cried and cried and cried. He means the world to me. He’s an amazing man not just for what he has done for Manchester United but for the history of British football.” Jag håller med Angela och man blir lite tårögd när man skriver dina ord ifrån den magiska paraden. Det var inte bara en ligatitel. Det var mer än så.

Det var sista gången vi hyllade världen bästa tränare genom tiderna. Det var sista gången vi skulle se honom fira och vinka tillbaka till oss. På ett plakat stod det: ”Sir Alex, nobody wants you to go but we all want to say thank you for staying so long.”

Det ville ingen och jag tror att alla i slutändan förstod att det var dags att dra sig tillbaka. Han bestämde att gå i pension för att vara med sin fru då hon hade förlorat en viktig familjemedlem som hade stöttat henne. Fru Cathy Ferguson hade blivit ensam på senare tid och Sir Alex bestämde för att gå i pension för att vara med henne, samma kvinna som hade stöttat honom i så lång tid. Samma kvinna som bar de röda färgerna även när det gick dåligt för Manchester United så var hon där och stöttade Sir Alex.

Tack för det Cathy Ferguson. Tack för du stannade alla dessa år. Det blev 27 år och det blev en underbar avslutning. Över en halv miljon hyllade Sir Alex på Manchesters gator och vi hade visat de högljudda grannarna vem som bestämmer i stan. Det enda de kunde göra var att se på och applådera till den mest framgångsrike managern genom tiderna. Det var en speciell säsong och det var så mycket mer än bara en ligatitel.

Sir Alex sista ord på Old Trafford var: ”Your job now is to stand by your new manager.” Det är synd att många glömt de orden och även om David Moyes inte är kvar så skall vi stötta vår manager som är vid rodret i vått och torrt oavsett resultat.

Det är den sista tacksamheten vi kan ge till Sir Alex Ferguson när han nu inte är vid rodret. För jag är ganska säker på att det är det han vill att vi ska göra. ”Football, bloody hell” Yes boss, det är en grym sport ibland. Det har den varit mot oss de senaste säsongerna.

/Red Army Sverige

Managed By Sportpanelen