fbpx
Connect with us

FC Barcelonas dominanta insats – reflektioner och analys

Publicerad

on

Innan match

När jag såg laguppställningen, så blev jag väldigt positivt ställd att det var så offensivt, Semedo som högerback och Dembele och Coutinho på varsin kant, om man ska utgå från spelsystemet 4-4-2. Valverede ville nog testa med lite fart på kanterna och se hur de skulle fungera.

Första halvlek

Den första halvleken var väldigt konstig dom första 20-25 minuterna. Det var en väldigt icke-Barca spel, vilket det kan behövas rätt ofta. Gironas mål var en samling av kollektiv misstag och lite mer missförstånd av Barca. Jag tänkte direkt att Girona skulle backa hem och parkera bussen, men jag måste berömma dom för deras mod att verkligen fortsätta anfalla och pressa Barca. Men Barca läste det rätt snabbt, och körde mer rakt och mycket mer djupled, vilket jag har önskat mig av dem väldigt länge. De hade väldigt högtempo på sina passningar och verkligen spelade med djupledspassningar till Suarez, Messi, Dembele och Coutinho. Det är sånt spel vi behöver ibland. Det blev som sagt mycket mer fart på kanterna och Dembele hade ibland stora ytor framför sig. Jag vill även berömma Busquets och Rakitic. De hade faktiskt bra balans på mittfältet och kändes som de hade kontroll där inne i mitten. Anfallsspelet fungerade utmärkt. Man märkte att Suarez trivs med lite mer offensiva spelare runt sig, som slår in bollarna i straffområdet och verkligen matar på. Försvarsspelet var lite under kritik. Det känns som att vi inte är tillräckligt aggressiva i försvaret. Vi låter Lozano rinna förbi och inte tar en tackling. Rakitic kunde faktiskt ha stoppat honom, men aggressiviteten finns inte där, och det behövs. Sen tycker att jag att vi ibland är mycket bolltittande och inte kollar omkring oss. Det fanns en sekvens där vi låter dem gå upp och nickar bollen och Ter Stegen tvingas till en jobbig räddning. Backlinjen och mittfältet måste titta på vad som sker runt omkring sig själva. Det positiva med halvleken är att vi hade en hög bolltempo, snabba passningar, mer djupledspassningar och mycket rakare spel.

Andra halvleken

Det hände inte så mycket då, tyckte jag. Girona fortsatte att pressa lite, men blev nog trötta efter ett tag. Barca ledde redan med 4-1 och det kändes som att matchen var redan avgjord. Det var mycket fina individuella prestationer från bland annat Dembele och Coutinho. Coutinhos mål var nog dagens mål för mig (Ja jag tycker att den var finare än Messis frispark). Tycker också att han var matchen lirare. Han var inte så mycket delaktig i första halvlek, men var on fire i andra halvleken.

Avslutande reflektioner

Det var en väl genomförd match från Barca. Visst, vi möter Girona och absolut inget illa mot dem, de försökte verkligen och skaka backlinjen, så jag ger dem eloge för det. De flesta lagen hade backat hem när de möter Barca på Camp Nou. Enda som jag vill att Barca ska göra till nästa match, eller mot Chelsea, är mer aggressivitet och lite mer snabbare omställning från anfall till försvar.

Skriven av: Mustafa Alkhaffaji

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen