fbpx
Connect with us

Allt inför den spanska seriefinalen idag

Publicerad

on

När matchen mellan F.C. Barcelona och Atletico de Madrid drar igång idag är det mer än endast tre poäng som står på spel. Det är mer än enbart något så banalt som ‘äran’ som står på spel när Jesús Gil Manzano blåser igång matchen. Det är nämligen en hel liga som står på spel och det är upp till David att försöka stoppa Goliath från att säkra guldet redan nu.

 

I skrivande stund har Barcelona fem poängs försprång ned till dagens motståndare tillika ligatvåan Atletico Madrid. Normalt sett är Real Madrid den andra stormakten inom spansk fotboll som brukar göra upp om ligan med Barcelona så här års. I år har det ansvaret hamnat hos Atletico Madrid som hånfullt brukar kallas för lillebrodern av huvudstaden. Nu är det upp till bevis för lillebrodern att visa hur stor och stark man har blivit medan Barcelona har läge att ta en ligaavgörande skalp framför hemmapubliken på Camp Nou i eftermiddagens sexpoängsmatch.

 

Tidigare möten i La Liga Santander

 

2017-10-14 Atl. Madrid – Barcelona 1-1

2017-02-26 Atl. Madrid – Barcelona 1-2

2016-09-21 Barcelona – Atl. Madrid 1-1

 

Sett till de tre senaste matcherna lagen emellan så lär dagens match inte sluta i något direkt målkalas. Det vi istället kan förvänta oss är en högklassig taktisk match med spänningen uppskruvad till max var minsta lilla misstag kan komma att bli ödesdigert. Nervkittlande minst sagt.

 

Barcelonas hemmaform: OVVVOV

Atl. Madrids bortaborm: VVFVVV

 

Barcelona kommer från ett snöpligt poängtapp på bortaplan mot Las Palmas i en match som slutade 1-1, men sist man spelade hemma på Camp Nou blev det en storseger mot Girona med hela 6-1. Senast Atletico Madrid spelade på bortaplan var för två omgångar sedan. Det var säsongens berg och dalbaneklubb, Sevilla, som stod för motståndet, tja, något vidare motstånd fanns det inte direkt att tala om. Hur som helst slutade matchen med en 2-5 seger för Atletico Madrid efter att Antoine Grizmann hade tryckt in ett hattrick. I den föregående omgången slog Atletico Madrid Leganes med 4-0 i en match då Antoine Griezmann mäktade med hela fyra mål, sammanlagt sju mål på två matcher alltså för den stekhete fransosen.

 

Ernesto Valverdes version av Barcelona tenderar att vara mer balanserat än vad vi har vant oss att se under de senare åren. Ernesto Valverde har valt att gå bort från det invanda 4-3-3 systemet och istället implementera ett 4-4-2 system som har visat sig vara framgångsrikt under säsongen. Inför dagens match återstår dock att se om han väljer att fortsätta med sin formation, där nyförvärvet Paulinho har fått en stor roll från start i mittfältet eller om han istället väljer att satsa på det andra nyförvärvet Philippe Coutinho från start i en offensivare utgångsposition. Just det beslutet kan komma att bli något som avgör matchen till Barcelonas eller Atletico Madrids fördel eftersom Diego Simeones lag är känt för att agera avvaktande i stormatcher. Lyckas Barcelona utnyttja övertaget som kommer att ges utan att bjuda på stora ytor i defensiven kommer man att kunna kamma hem segern. Något som däremot talar för Atletico Madrid är anfallaren Diego Costa har fått en flygande start i sin nygamla klubb samtidigt som Antoine Griezmann har hittat storformen inför just denna match. Lyckas Atletico Madrid med sina farliga omställningar kan man komma att skaka om Barcelona tillräckligt allvarligt för att klara av segern.

 

Tränarna inför matchen

 

Simeones syn på matchen: “Det är en viktig match mot en motståndare styrt av Valverde som hanterade förlusten av Neymar på ett mycket bra sätt. Han bytte bort den formationen som hade gett framgångar och visade att man kan spela bra med 4-4-2. […] Barcelona har gjort en fantastisk säsong och små detaljer kommer att avgöra den här matchen”.

 

Simeone om hur man spelar mot Messi: “Han befinner sig i ett extraordinärt momentum och det finns ingen strategi att kontrollera något som är omöjligt. Under en match uppstår många situationer och vi måste styra matchen åt en riktning där vi kan skada de”.

 

Valverde om matchens betydelse: “FC Barcelona och Atletico Madrid är två starka lag som slåss om titeln. De tre poängen som står på spel är mycket värdefulla eftersom det är ettan och tvåan i ligan som möts. Vi har intentionen att lämna Atletico Madrid åtta poäng bakom oss”.

 

Valverde om motståndarna: “De försvarar mycket bra, både långt nere och när de pressar högt. De är väldigt farliga i kontringar också då de utnyttjar ytorna väl. De har bra passningsfötter i t.ex. Koke och vi blir tvugna att se upp för de situationerna”.

 

Möjliga startelvor

Barcelona: Ter Stegen; Roberto, Piqué, Umtiti, Alba; Busquets, Rakitic, Iniesta; Messi, Suarez, Coutinho.

Atl. Madrid: Oblak; Vrsaljko, Godín, Giménez, Luis; Saúl, Partey, Gabi, Koke; Griezmann, Costa.

 

Frånvarande spelare

Barcelona: Nelson Semedo och Sergi Samper är bägge skadade och kommer inte att delta.

Atletico Madrid: Stefan Savic och Lucas Hernández är tveksamma.

 

Spelare att hålla ögonen på

Messi: Behöver vi egentligen motivera varför? Argentinaren kan mycket väl avgöra matchen på egen hand precis när som helst.

Griezmann: Med sju mål på de två senaste matcherna har Griezmann lyckats pricka storformen precis inför seriefinalen.

 

Var: Camp Nou, Barcelona.

När: 2018-03-04, 16.15.

Hur: Viasat Fotboll, Viaplay.

Domare: Jesús Gil. Don Benito, Spanien.

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen