fbpx
Connect with us

Manchester United

Taktiken var helt fel – Mourinhos styrka blev hans fall

Publicerad

on

Redan innan matchstart var det inte många som höjde på ögonbrynen när man såg en Marouane Fellaini från start, en spelare som inte velat skriva på ett nytt kontrakt, en spelare som inte hade spelat på fyra månader och en spelare som förmodligen lär lämna. Men den stora frågan kvarstår, hur kunde Ever Banega spela sitt spel som han gjorde igår kväll?

Jose Mourinho visste nog allt om Banega innan matchen. Det var Sevillas farligaste anfallsvapen och det var en spelare som Jose Mourinho lyckades neutralisera bort i Sanchez Pizjuan där en Scott McTominay gjorde en fantastiskt bra jobb. Så fort jag såg startelvan innan matchstart var min första tanke, vem tar Ever Banega?

Ever Banega är Champions Leagues bästa passningspelare den här säsongen. Det är den spelaren som för Sevillas spel och den spelaren som skapar någonting framåt för dem. Igår kväll droppade han extra mycket då Scott McTominay lyckades plocka bort honom från 10a rollen i Spanien, och kombinationerna med Nzonzi samt uppspelet blev lyckad matchen igenom.

1️⃣ Ever Banega – 797 passningar totalt.
2️⃣ Marco Veratti – 680 passningar totalt.
3️⃣ Sergio Busquets – 637 passningar totalt.

Det är precis så topplistans ser ut i flest lyckade passningar i Champions League den här säsongen. Ever Banega lyckades med 49 av 52 passningar första halvlek, 21 fler än någon annan respektive Manchester United spelare på plan. När Jose väl kom in i halvtid och visste hur pass bra Banega förde matchen i första halvlek så borde han gjort flera förändringar men det gjorde han inte, chockerande nog.

Det fanns inte någon punktmarkering på honom likt i Spanien och när andra halvlek väl drog igång så lät vi honom föra matchen precis som i första halvlek. Han avslutade matchen med hela 82 lyckades passningar och en träffprocent på 92%. Det är världsklass. Paul Pogba värvades för nästan 1 miljard och Banega värvades för runt 70 miljoner kronor av Sevilla och det var just den sistnämnde som spelade som en miljardspelare igår kväll. En underskattad spelare som hånade Manchester Uniteds mittfält igår.

Sett till dessa två matcher är det också Ever Banega som går ut som den stora vinnaren. Listan nedanför visar hur Vincenzo Montella lyckades få ut maximalt av sin viktigaste stjärna.

Flest touch med bollen – 243
Flest passningar totalt – 194
Flest chanser skapade – 17
Flest inlägg – 16

Här ser vi klart och tydligt vilken tid Ever Banega har att utan press att slå den avgörande passningen.

Det som gör mig så förvirrad är att Jose Mourinho visste allt detta innan matchen. Scott McTominay hade kunnat fylla denna rollen galant, precis som han gjorde i Spanien. McTominay används som den spelaren också av Jose, att neutralisera bort motståndarlagets viktigaste spelare. Scott lyckades perfekt med det mot Banega i Spanien, fick Hazard utbytt efter 70 minuter och var en av stora faktorer till att Liverpool knappt hade ett skott på mål i andra halvlek då han tillsammans med Matic vann mittfältet. Så varför, varför Jose spelade du inte med ett vinnande lag och Scott precis som du gjorde i Spanien?

Jag kommer aldrig att förstå Jose Mourinhos drag igår kväll med Scott på bänken. Istället lät han Champions Leagues bästa passningspelare förra matchen precis på de sättet som han ville. Det värsta med det hela är att Jose inte ens gjorde en förändring eller försökte neutralisera detta i andra halvlek. Vad hände med taktiken egentligen Jose? Är det något Jose är världsmästare på så är det just det. Men igår kväll gick allting fel.

Rashford skulle inte ens starta på högerkanten. Sanchez borde ha spelat i mitten som 10a och en Juan Mata borde tagit plats i startelvan efter hans fantastiska insats mot Liverpool. Kontinuiteten finns inte längre i Manchester United och jag minns inte senast vi spelade samma startelva 5 matcher i rad sedan Sir Alex dagar. Något som Jose varit riktigt bra på i sina senaste tränaruppdrag Europa runt. Man ändrar inte på ett vinnande lag och man spelar inte en spelare som avgjorde Englands största match på en fel position tre dagar efter.

Vincenzo Montella är en offensiv tränare. Det visste vi redan i förväg men hans offensiv kunde ha straffats också, precis som den gjorts tidigare. Valencia lyckades med det i helgen med 0-2 på Sanchez Pizjuan och Atletico Madrid lyckades sätta fem mål på dem för några veckor sedan. Montella är en tränare som vill att sitt lag ska pressa högt och vara offensiva och det straffades i Italien därav sparken av Milan i slutet av förra året.

Sampdoria – Milan 2-0
Milan – Roma 0-2
Lazio – Milan 4-1
Inter – Milan 3-2
Milan – Juventus 0-2
Napoli – Milan 2-1

Det är Vincenzo Montellas siffror den här säsongen mot de stora lagen i Serie A innan han fick sparken. Precis på detta sättet blev han straffad på grund av sin offensiva fotboll samt höga press. Det höll inte mot dem stora lagen och han vann inte en enda match mot Top 6 lagen i Serie A. Han blev för lättläst och hans Milan åkte på kontringar efter kontringar pga den höga pressen han gillar att spela mot de stora, bra spelarna från topplagen. Siffrorna ljuger inte, det gör de inte heller i Spanien där han på de två senaste matcherna mot top 4 lagen åkt på 7 baklängesmål.

Att inte Jose Mourinho vågade spela den offensiva fotbollen mot Sevilla med fart och kvalité kommer alltid att jaga honom som Manchester United tränare. Vi alla visste innan match att antingen kommer han geniförklaras efter matchen eller så kommer han att bli totalt grillad för detta och det blev det sistnämnda. Ett Sevilla som hade släppt in hela 42 mål i ligan, ligger på minus i målskillnad samt släppte in flest mål(12) i gruppspelet i Champions League. På totalt 180 minuter spel mot Sevilla lyckades Manchester United med fyra skott på mål totalt.

Att Wissam Ben Yedder lyckades göra mål på oss efter 87 sekunder som är det snabbaste målet av en Champions League avbytare den här säsongen är också för mig något jag inte kan släppa. Hade man inte lärt sig tillräckligt från Kane och Tottenham den här säsongen? Ben Yedder var gruppspelets bästa målskytt med sina sex mål och Jose var väl medveten om faran där. Om Jose ville ha en plan B med Pogba, Mata, Martial på bänken att slänga in senare så lyckades Montella ännu bättre med sin plan B med Ben Yedder.

Alla visste att Muriel förr eller senare skulle byttas ut. Ben Yedder har gjort 19 mål den här säsongen i alla tävlingar, endast Griezmann och Nabil Fekir (21) har gjort fler utav alla franska spelare i Europas 5 största ligor. Jose borde varit mycket bättre förberedd på Ben Yedder och Montellas joker förstörde både Joses plan A samt plan B (om där fanns någån) på dryga 87 sekunder. Han behövde fyra minuter på plan för att göra två mål, det säger det mesta om hur Montella vann över Jose taktiskt samt om hur förberedd Jose var med Ben Yedder. 506 spelminuter i Champions League, 8 mål totalt. Det är ett mål varje 63 minuter för Ben Yedder. Det är alldeles för dåligt Jose. Var Jose ens förberedd eller hade han ens någon plan att stoppa den näst bästa målskytten i Champions League den här säsongen? Efter två mål på fyra minuter tvivlar jag stort på det.

På kommentarsfältet kommer vi också att vissa en bild på hur Jose lät Ever Banega förra matchen som han gjorde samt hur förberedda vi var på Ben Yedders löpningar. Att Ever Banega fick föra matchen som han gjorde utan att ens bli pressad eller punktmarkerad kommer för alltid vara den stora frågan till Jose. Hur kunde en taktisk mästare låta detta ske? Något som han lyckades med så bra i Spanien?

Jose Mourinho får ta på sig skulden för den här förlusten. För några dagar sedan hyllade vi honom som en taktisk mästare, igår bevisade han helt tvärtom.

/Red Army Sverige

Managed By Sportpanelen