fbpx
Connect with us

Krönika

Jose Mourinho, den kritiserade men ack den genialiskt taktiska mästaren

Publicerad

on

Jose Mourinho. Han har länge varit kritiserad för sitt spel och den defensiva fotbollen men ändå så vinner han de stora matcherna och de stora titlarna sedan tidigt på 2000-talet. Man har hört så mycket på senare år, så mycket kritik som han inte förtjänar men ändå har han svarat tillbaka.

Jose Mourinho är en vinnare. Han kan bli den första genom tiderna att vinna Champions League med tre klubbar och om den moderna fotbollen passerat honom på senare tid som så många hävdat så hade han inte tränat Manchester United idag. Att United som lag inte utvecklat sig är en lögn som vi kan konstatera.

  • Manchester United efter 30 Premier League matcher förra säsongen – 57 poäng och 22 i målskillnad.
  • Manchester United efter 30 Premier League matcher den här säsongen – 65 poäng och 35 i målskillnad.

Manchester United avslutade förra säsongen med 69 poäng. Vi har just nu 65 poäng med 8 matcher kvar att spela och gått vinnande ur 4 av 8 big 6 matcher den här säsongen, det är dubbelt (2) så mycket som förra säsongen till exempel. Tottenham, Chelsea, Liverpool, Arsenal har alla känt på hur det är att bli besegrad av Manchester United den här säsongen. Man kan fullborda det med City också i april månad på Eithad.

Sedan Sir Alex Ferguson lämnade Manchester United 2013 så är den bästa säsongen med 70 poäng totalt (LVG) efter 38 Premier League matcher. Vi kan också konstatera att den kommer att slåss då vi har 5 poäng upp ditt med 8 matcher kvar. Manchester United har också släppt in näst minst mål i ligan och är tredje bäst när det kommer till mål framåt.

Det är också för mig en fröjd att tränare som Pochettino som höjs så mycket men att Jose ännu idag får den kritiken. Pochettino är utslagen i allt och har endast en tredje samt fjärdeplats att slåss för i ligan men ändå klappar man honom i ryggen och nämner honom som en av de bästa i ligan. Jose Mourinho har fortfarande 2 titlar att slåss om, man kommer förmodligen nå semifinalen i FA Cupen och med största sannolikhet spela kvartsfinal i april månad, detta om man lyckas slå ut Sevilla imorgon.

Det tog Jose Mourinho ett år att vinna två titlar med Manchester United, det tog 3 år för Moyes och Louis Van Gaal att vinna ett sammanlagt. Det tog Jose ett år att ta upp oss till den stora scenen (Champions League) och det tog Louis Van Gaal två år för att ta oss ditt men samtidigt ta två steg bakåt igen när man missade Champions League spelet återigen och han därefter fick sparken.

Vi kan lika gärna säga hej till Champions League spel nästa säsong då vi är hela 9 poäng förre än Chelsea med 8 matcher kvar att spela. 4 förre än Tottenham och 5 förre än Liverpool. Jose kommer aldrig att tappa det och för första gången sedan Sir Alex Fergusons tid kommer vi spela Champions League två år i rad. Bara det är en bragd för mig och någonting Jose borde hyllas stort för.

Varför jag just valt denna bilden är pga att Jose Mourinho hyllades för detta. Detta var Louis Van Gaals United mot Jose Mourinhos Chelsea där matchen slutade med 1-0 trots den höga possesion. Den fantasilösa possesion från LVG var så hatad då och så kritiserad att många konstaterade att detta inte är Barcelona utan Manchester United. Här spelar vi för att vinna matcher, inte för att äga boll eller vinna possesion. En fotbollsmatch handlar om att vinna, gör du fler mål än motståndarlaget så vinner man matchen, inte om hur bra man är på passa sidleds eller ha bollen inom laget.

När Jose Mourinho vann med 1-0 trots 29% possesion så blev han hyllad av hela England. Det var också på de sättet han vann ligan med Chelsea säsongen 2014/15. Manchester United hade i den matchen tre gånger mer passningar inom laget men vad spelar hälften för roll när de var så okreativ framåt och hur kommer det sig att Jose är så kritiserad av just den här fotbollen idag?

Jo, Jose var känd som arrogant i början av sin tid i England. Det har många inte glömt och hans attityd stör många. Hans ”defensiva” fotboll betraktas som negativt och inte den fotbollen Manchester United spelar men många glömmer att det såg ut så också stundtals i Sir Alex Fergusons sista säsonger i Manchester United. Försvar vinner dig titlar, anfall vinner dig matcher. Fråga en viss Jurgen Klopp som inte vunnit någonting med Liverpool på snart 3 säsonger och förlorade samma Europa League final som Jose Mourinho vann med Manchester United förra säsongen.

Jose har alltid varit en taktiskt mästare och kommer alltid att vara det. Hans rutin och erfarenhet kommer alltid att ta honom till titlarna samt göra honom till en av de bästa i världen. Hans kunskap förklarades i helgen mot Liverpool och mot Chelsea veckan innan. Hur han gick från ett 4-3-3 till ett 4-2-3-1 mot Chelsea och vände matchen säger det mesta. När Manchester United kom ut i andra halvlek i lördes var det många som sade att Liverpool kommer att komma ut som nya spelare och vända matchem men man hade knappast ett skott på mål.

Jose lyckades manövrera bort Mane, Firmino och Salah på dessa två Premier League matcher och kamma hem 4 poäng totalt mot Liverpool. Ett lag som gjort flest bortamål av alla i Europas 5 största ligor var knappt nära David De Gea under 180 minuter. Det säger det mesta om hur Jose vann över Klopp taktiskt och det är inte första eller sista för den delen. För snart 5 år sedan nobbade spelare som Cesc Fabregas oss. Idag spelar Sanchez, Pogba, Matic för oss, tre spelare som hade tagit en plats i nästan vilket lag som helst i världen. Det är fördelen med Jose, han attraherar de stora spelarna och de vill spela för honom. Om det var så tråkig fotboll hade Pogba, Sanchez, Ibra eller Matic för den delen aldrig ens spelat för honom. Hade vi varit så tråkiga som så många påstår så hade vi aldrig gjort hela 58 mål i Premier League den här säsongen, vilket är nästan 2 mål i snitt per match. Man kan heller inte förneka att Jose förstärkt oss på nästan alla fronter. Försvaret, mittfältet, anfall. You name it, för 2 år sedan var Daley Blind en reguljär startspelare för Manchester United, idag har Jose ersatt honom med Bailly.
För två år sedan spelade vi med en nästan bäst före slut spelare i form av Schweinsteiger, en Schneiderlin som knappt platsar i Everton idag och idag har vi Pogba samt Matic där. För två år sedan spelade vi med en Wayne Rooney som också han sedan flera år tillbaka hade slutat prestera som han gjorde och ersatte honom med Ibra samt Lukaku.
Sist men inte minst kan vi också prata om ungdomarna. I början var det många som trodde att Jose inte kommer satsa på ungdomarna ”han har aldrig gjort det” men det var också en lögn. Hela 49 unga spelare hade han tagit upp innan han presenterades som Manchester United tränare. Fine, visa kanske inte spelade så mycket men Jose vet vem som har kvalitén nog att spela med dem stora grabbarna och vem som inte har det. Han kanske gjorde ett eller två misstag med Lukaku eller De Bruyne i Chelsea men alla tränare gör det. Det gjorde Sir Alex Ferguson och trots att Lukaku lämnade Joses Chelsea då så ville han jobba för honom igen när Jose hämtade hit honom i sommar. Det säger det mesta om honom som person och hur pass mycket han attraherar de stora spelarna runt om i världen.

Angel Gomes, Ethan Hamilton, Scott McTominay, Axel Tuanzebe. Snart Tahith Chong med, listan kan fortsätta hur mycket som helst. För att krydda lite till hos hatarna så är Jose den som lyft upp flest unga spelare i Premier League den här säsongen. Han skulle inte satsa på de unga va? Nja, det blev tvärtom. Med Sir Alex Ferguson i klubben samt stora profiler som Sir Bobby Charlton har han lärt sig väldigt mycket om hur Manchester United fungerar som en klubb. Hans envishet har han flera gånger lämnat åt sidan också, något han starkt blivit kritiserad för. Supportrarna ville ha ett 4-3-3 med Pogba högre upp, han gav oss det. Det blev förlust mot Tottenham, Newcastle och oavgjort mot Sevilla. Men han gjorde något han aldrig gjort förr i sin karriär, han svalde sin stolthet och lyssande på supportrarna och det är inte första gången det hänt i Manchester Unted för den delen.

Jose har självt sagt att då han börjar tro på en Champions League titel är när man når kvartsfinalen. Imorgon kan vi göra det. Då kanske vi kan börja drömma om den där Champions League den här säsongen för glöm aldrig, Jose är en taktiskt mästare. Vi har ju aldrig blivit utslagna med Jose Mourinho som tränare i Europa hittills. Det, ska vi också ha i åtanken.

In Jose we trust.

/Red Army Sverige

Se till att ta chansen att öka intensiteten ytterligare med oss på Sportpanelen och Betfair, som nu erbjuder hela 8.00 gånger pengarna på en vinst för Manchester.

Så här gör du för att ta del av kampanjen:

Gå till kampanj

Regler och villkor

  • Du måste vara en ny kund hos Betfair
  • Betfairs generella regler och villkor gäller

Managed By Sportpanelen