fbpx
Connect with us

5 bästa svenska fotbollsspelarna någonsin!

Publicerad

on

Dags för VM kval och då har undertecknad suttit på sin kammare och funderat ut vilka de fem bästa svenska fotbollsspelarna genom tiderna är. Allt enligt mitt eget tycke.
Här skulle man kunna ta med spelare från OS guldet 48 eller VM silvret 58, men då lägger jag in att detta var medaljer som togs efter att vi i Sverige inte var med i några världskrig utan lugnt kunna trilla boll på bakgården medan resten av Europa stod i lågor. OS guldet 48 anser jag inte ens är värt något alls, det är mest pinsamt att Svenska fotbollsförbundet stoltserar med det.

VM silvret 58 anser jag är starkt överreklamerat och som absolut inte har den innebörden av värde som det borde ha eftersom vi alltså inte deltog i några krig. Att exempelvis Nacka Skoglund, Kurre Hamrin, Kalle Svensson eller Gunnar Gren med flera var gudabenådade fotbollsspelare är väl inget att diskutera. Att många senare också blev proffs ute i ett sargat Europa spelar mindre roll, dessa platsar absolut inte på en topp 5 lista för vederbörande.

När man då tar bort dåtid så kan man också ta bort de flesta i närmaste nutid för här platsar inte Andreas Granqvist, Marcus Berg, Sebastian Larsson osv. Tittar man på min lista så är dessa enligt mig mediokra fotbollsspelare som inte ens är i närheten av topp 5.

✅ Listan

Vi börjar givetvis bakifrån och tar nummer fem först. Här ska man tänka på att den position man spelar/spelat på inte spelar någon roll, det skulle man andra ord kunna vara 5 målvakter eller 5 vänsterbackar. Det viktigaste är att man har haft betydelse för svensk fotboll både inom landets gränser och internationellt. Det kommer finnas många bra fotbollsspelare som hamnar utanför denna lista. Här finns exempelvis inte spelare som  Stefan Schwartz, Henrik Larsson, Klas Ingesson, Anders Svensson, Kim Källström, Glenn Strömberg, Ralf Edström, Fredrik Ljungberg Torbjörn Nilsson, Bosse Larsson, Glenn Hysén eller ens bröderna Leback med. Rätt eller fel – Ja det är alltid en fråga om smak och tycke!

👉 5. Ronny Hellström.

Det sägs att vi har haft massor av bra målvakter genom tiderna i Sverige! Jag kan bara finna en med klass och han finns givetvis med på denna lista. Ronny Hellström som föddes i Malmö kom till Stockholm och Hammarby som 13 åring, här sägs det att han redan då var en fenomenal talang. Efter att debuterat i VM 1970 där han floppade mot Italien så tog han revansch genom att vara fantastik både i VM 1974 och 1978. I VM 74 där Sverige för övrigt blev femma så blev han uttagen i världslaget. Han vann guldbollen två gånger 1971 och 1978. Han blev dessutom en firad stjärna i tyska Bundesliga där han spelade för Kaiserslautern. Detta är odiskutabelt den bästa målvakt Sverige någonsin haft och frågan är om det någonsin komma någon som kan bli lika bra? Förmodligen inte,  i alla fall inte under undertecknads livstid. Att han ska vara med på denna lista är inget annat än en självklarhet.

Klubbar: Hammarby, Kaiserslautern, GIF Sundsvall
Landskamper: 77 (0 mål) 1968-1980
Meriter: Tre VM-slutspel, två guldbollar

👉 4. Patrik Andersson

Patrik ”Bjärred” Andersson debuterade i allsvenskan 1989. Han spelade också med stor framgång i det svenska landslaget där han under många år var lagkapten. Patrik får anses var den bästa mittback vi någonsin haft i ett svenskt landslag. Han var med i det fantastisk VM laget som den varma sommaren 94 tog oss till ett underbart VM brons som vi firade hela sommaren och som vissa av oss fortfarande drömmer tillbaka till.

Han hade en brokig proffskarriär där han började i det rätt menlösa Blackburn. Men efter att flyttat till Borussia Mönchengladbach där han blev en firad stjärna, gick flyttlasset till den största klubben av dem alla, nämligen Bayern München. Här firade han stora triumfer där han bland annat 2001 slog en frispark i mål i slutsekunderna som innebar titeln till storklubben. 2001 vann han också Champions League med Bayern München efter ett straffdrama i finalen mot Valencia. Efter detta blev han uttagen i UEFA:s världslag och vann även guldbollen för andra gången. Han såldes till FC Barcelona 2001, men avslutade sin karriär i Malmö FF där han 2004 tog hem SM guldet.

Klubbar: Malmö FF, Blackburn, Borussia Mönchengladbach, Bayern München, Barcelona, Malmö FF
Landskamper: 96 (3 mål) 1991-2002
Meriter: Två VM-slutspel (brons 1994), två EM-slutspel (brons 1992), Champions League-mästare, ett SM-guld, tvåfaldig tysk ligamästare, två guldbollar.

👉 3. Tomas Brolin

Tomas Brolin slog igenom 1990 när han i sin debut för IFK Norrköping gjorde hattrick mot de blivande svenska mästarna i IFK Göteborg. Samma år debuterade han i landslaget. Tomas Brolin var en av de allra viktigaste spelarna när Sverige tog VM brons 1994. Han togs ut i världslaget 94 och det med all rätt. Även om Brolin inte hade en makalös karriär utomlands som många andra på denna lista så måste han komma med. Att det varit både det ena och andra problem sidan om fotbollen spelar ingen roll, detta var en världsstjärna så fort han tog på sig landslagströjan och givetvis också i sina bästa stunder i sina klubblag. Han har också vunnit två Guldbollar vilket visar vilken status han hade inom svensk fotboll.

Klubbar: GIF Sundsvall, IFK Norrköping, Parma, Leeds, Zürich, Crystal Palace, Hudiksvall ABK
Landskamper: 47 (27 mål) 1990-1995
Meriter: Två VM-slutspel (brons 1994), ett EM-slutspel (brons 1992), Uefacupmästare, Cupvinnarcupmästare, italiensk cupmästare, två guldbollar

👉 2. Jonas Thern

Thern värvades som 17-åring från IFK Värnamo till MFF. Här blev Thern en del av den nya generationen spelare i laget tillsammans med bland annat Stefan Schwartz, Joakim Nilsson och Martin Dalin. Thern vann allsvenskan både 1987 och 1988. Han blev sedermera proffs i Benfica 1989. Under samma år tog han hem guldbollen som Sveriges bästa fotbollsspelare. 1990 spelade han Europacupfinal mot Milan där för övrigt även Mats Magnusson spelade i samma lag. Finalen förlorades dock med 1-0. 1992 blev det Italien för Thern där han först spelade i Napoli och sedan i Roma. Han avslutade sin proffskarriär i Glasgow Rangers efter att nobbat både Liverpool och Arsenal.

Jonas Thern var utan tvekan den viktigaste spelarna i vårt landslag 1994 när vi tog VM brons. Efter det katastrofala fiaskot i VM 1990 så var detta något som alla vi svenskar än idag gläds av. Vi ska inte heller glömma att Thern var lagkapten i EM 1992 där vi blev trea och i VM 1994. Jonas Thern fick Guldbollen 1989.

Vi ser nu Jonas Thern gå sin egen väg som Sveriges bästa fotbollstränare i sin moderklubb Värnamo och detta utan svenska fotbollsförbundets utbildningar.

Klubbar: IFK Värnamo, Malmö FF, Zürich , Malmö FF, Benfica, Napoli, Roma, Glasgow Rangers.
Landskamper: 75 (6 mål) 1987 -1997
Meriter: Svensk mästare 1986 och 1988. Svenska cupen vinnare 1986 och 1989. Portugisisk mästare 1991. VM-slutspel (brons 1994), ett EM-slutspel (brons 1992). Skotsk mästare 1999 samt vinnare av Skotska ligacupen och skotska cupen 1999.

👉 1 Zlatan Ibrahimovic

Det finns inget att kommentera i detta fall. Zlatan är vår bästa fotbollsspelare genom alla tider. Vi kommer förmodligen aldrig mer se en sådan spelare från Sverige igen. Han har dock aldrig vunnit Champions League som några som inte är med på listan har gjort. Men kanske är det dags 21/22 med Milan!

Klubbar: Malmö FF, Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan, Paris SG, Manchester United, Los Angeles Galaxy, Milan
Landskamper: 116 (62 mål) 2001 –
Meriter: Två VM-slutspel, tre EM-slutspel, ligamästare i Holland, Italien, Spanien och Frankrike, skytteligasegrar i Italien och Frankrike, 12 guldbollar (2005, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2020)., årets spelare i Serie A tre gånger, Jerring prisvinnare, FIFA Puskás Award 2013 osv osv osv.

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen