FotbollKrönikaUncategorized

FOTBOLLSKRÖNIKA; Liverpool sönderlästa, fördel Manchester City!!

Lite om ligorna i Europa och snart är det CL spel igen.

igår satt de flesta laddade för att se Liverpool ta tillbaka övertaget från Manchester City, ett city som vann sin match enkelt i helgen. Istället får vi se ett Liverpool som blir överspelade i försvaret med frisparksvarianter från 80-90 talet och ett tempo som en medioker div 1 spelare i Sverige skulle klara av. Vad har hänt med detta fantastiska, roliga, frejdiga Liverpool!

England; Sen förlusten mot Manchester City borta (2-1) har det låst sig för laget Liverpool. Man har spelar totalt fem matcher inklusive cupen efter City matchen och resultatet är inte så man längre höjer på ögonbrynen, eller rättare sagt man höjer på ögonbrynen i förvåning. FA-cupen Wolves – Liverpool 2-1, PL  Brighton – Liverpool 0-1 (straff), Liverpool – Crystal Palace 4-3, Liverpool – Leicester 1-1, West Ham – Liverpool 1-1.

Man har sen City matchen plötsligt släppt in nio mål på fem matcher, nu ska sägas att mot Palace fick man Milner utvisad, men det var först i 89:e minuten och avgörandet kom i 93:e minuten av Mane, det går knappast att skylla de tre insläppta i denna match på utvisningen.

Ett så tidigare stabilt Liverpool, hade innan City matchen. Liverpool – Arsenal 5-1, Liverpool – Newcastle 4-0, FA-cupen Wolves – Liverpool 0-2, Liverpool – Manchester United 3-1, samt viktiga Liverpool – Napoli 1-0. Med facit i hand så är det något som inte stämmer längre.

Laget har bytt från en uppställning till en annan flera gånger, efter att spelat 4-2-3-1 mot Arsenal, till att spela 4-3-3 mot West Ham. För att däremellan bytt system i stort sett alla matcher med få undantag, Leicester 4-4-1-1, Palace 4-3-2-1, detta laborerande med olika spelsystem kan kosta Liverpool den så väl värda Premie League titeln. Alla som kan fotboll vet att det egentligen inte är så viktigt vad det står på tavlan, i de mindre ligorna. Men i de stora ligorna spelar man efter hur det står och vad tränaren säger att man ska göra. Det är klart detta blir ett orosmoment för startelvan.

En annan viktig del i laget, är att man just nu envisas med att spela med Keita som är helt ur slag. Inte ett ordentligt hemjobb gör han under de två senaste matcherna, det går långsamt vid bollmottagning och han spelar fler bollar bakåt än framåt. Jurgen måste givetvis rotera spelare, men det är helt fel att sätta in Keita, nu när man är ett jagad byte och behöver alla tre poängen i varje match. Ett lag står givetvis inte och faller på en spelare ( om det inte är Barcelona och Messi ), men en spelare som inte vill eller kan jobba hem, blir mer en belastning än en tillgång.

Försvaret som varit den där klippan som ingen vågar hoppa ifrån, är nu en mindre sten som alla vågar utmana. Att man gång på gång under gårdagens match , går på frisparksvarianter som fanns på 80-90 talet är konstigt! Samtidigt en eloge till West Ham som verkligen hittar på något på de så annars tråkiga inläggsfrisparkar som det oftast är. Vi få hoppas fler ta efter. Liverpool måste se upp med inlägg, det tajmar inte riktigt i försvaret just nu.

Alla vet nu hur Liverpool vill spela, hög press på bollhållaren, snabba omställningar, aggressivt försvar, som blir till anfall vid bolltapp, pang det är målchans och i många fall mål. Detta år ett signum för Jurgen Klopps totalfotboll. Detta som var så framgångsrikt när han var underdog i Dortmund och underdog i Liverpool när han kom, har nu kommit ikapp både han och laget. Nu backar de sämre lagen verkligen hem ordentligt, det är elva spelare på egen planhalva, ja det är elva spelare, fem meter framför strafflinjen, igår var det så trångt att en flugskit knappast kunde komma mellan försvar och anfallsspelarna och tyvärr fanns det inget botemedel för att komma förbi, ingen fantasi, inget tempo, inget “jag kan göra en gubbe och hjälpa laget”. Salah som är en av Liverpools viktigaste spelare i det offensiva spelet, blev radioaktiv igår. De få gångerna han fick boll, fick han hämta bollen själv långt ner på motståndarnas planhalva, han blev då felvänd med minst två spelare i ryggen, det  blev ett pass tillbaka i planen, sen var han borta igen på sin kant.

Det finns ingen glöd i de sista matcherna, inget jävla anamma, det skulle behövas någon från den gamla skolan, en glidtacklingar så det gör ont att möta upp spelaren som kommer mot en. Det skulle behövas en gammal hederlig Glenn Hysén bland alla spelarna som ska finlira sig igenom ett betongförsvar som Liverpool just nu möter. Alla spelare är rädda om fötterna det behövs en murbräcka för att bryta mönster, med en sjuhelvetes vinnarskalle som inte är rädd för att gå in och ta tag i matchen när det inte händer något.

Det är svårt att göra mål på beställning, det är svårt att vinna varje match med flera måls övervikt. Det som inte ska vara svårt är att skapa fler målchanser, så att man får möjligheten att vinna matcherna. Just nu har Liverpool otroligt svårt för detta, med enormt bollinnehav 73% igår, 72% mot Leicester, 70% Palace, 71% Brighton. 61% Wolves, så måste man producera fler målchanser än vad man gör.

Liverpool måste hitta ett annat spel som luckrar upp alla bussar som parkerats framför strafflinjen. Min rädsla är, att det är detta som är den stora och kanske enda svaghet som Jurgen Klopp besitter, det hjälper knappast att byta spelsystem varje match, det måste till något annat när överraskningsmomentet är borta.  Det verkar inte längre finnas några nya idéer, tyvärr. Undertecknad vill påpeka att jag är ett stort fan av Jurgen Klopp och hans fotboll, jag var skeptisk när han gick till England, men med Liverpool har han visat att även gräset kan vara grönt på ön med rätt tränare.

Det är nu enligt mig fördel Manchester City, det är ett tungt program som kommer och City har en bredare trupp, att rotera med. Liverpool skulle behövt ett större försprång för att klara av att vinna PL. Jag som neutral hoppas verkligen att jag har fel. Jag önskar inget annat än att Liverpool med den karismatiska tränaren Klopp och med med sina fantastiska fans runt om i världen får vinna denna åtråvärda titel igen. Om några månader har vi facit.

Övriga Europa:

 • Spanien; Barcelona håller undan i serietoppen, trots “endast” 2-2 i helgen mot Valencia. Detta då Atl. Madrid åkte på en snöplig förlust borta mot Betis. Nu leder man serien med sex poäng och även om det inte låter mycket så kommer man enligt undertecknad att vinna serien även i år. Det enda hot jag kan se, är om det blir så att Messi plötsligt inte kan spela en eller flera matcher. Den lilla bollbegåvning behövs mer än någonsin i sitt kära Barcelona. Real Madrid har efter mycket om och med vaknat till liv igen och förmodligen kommer man passera Atl. Madrid, det är bara två poäng som skiljer lagen emellan. Man gjorde processen kort med Alaves (3-0) i helgen. Det alla väntar på är fortfarande Bale:s förlösande mål, men det kommer säkert när man i nästa omgång möter just Atl Madrid och då också förmodligen passerar laget vid vinst. Värt att nämna är att den lille fantastiska bollkonstnären Messi har gjort tjugoen mål och hela tio assist än så länge, det gör han till överlägsen ledare av skytteligan. Närmast kommer givetvis en annan Barcelona spelare med femton mål ( Suarez).
 • Italien; I Serie A finns det inget att göra åt Juventus, laget som kryssade lite överraskande i helgen mot mittenlaget Parma (3-3), leder serien med nio poäng förre Napoli. Laget har ännu ej förlorat någon match i årets serie, man är helt överlägsna alla andra. Givetvis har också Ronaldo kommit igång med målskyttet, han har gått upp i en skytteliga ledning med hela sjutton mål, dock bara ett före Sampdorias skyttekung Quagliarella och Atalantas Zapata med femton mål. Givetvis kommer Juventus vinna serien lika säkert som att en hel Ronaldo kommer vinna skytteligan, det är bara en skada som kan stoppa honom och en större katastrof för att Juventus inte ska vinna ligan, alltså två säkre kort.
 • Frankrike; Är inte jämn, men dock lite jämnare än vad den brukar vara, i helgen förlorade Paris borta mot Lyon (2-1), detta var Paris första förlust för säsongen. Samtidigt vann tvåan Lille mot Nice (4-0) och tog in tre viktiga poäng. denna liga är annars sen Zlatans dagar en av de tråkigaste ligorna att följa. Paris är för överlägsna och det blir ingen riktigt spänning som infaller sig. Det som man pratar mest om, är om och som kanske är av lite intresse, är om Neymar ska vara kvar i klubben. I skytteligan är man lika överlägsna, med ett undantag, Pepe i Lille smyger sig in på en andra plats med sexton mål, tvåa efter Mbappe, bakom Pepe, ligger Cavani med lika många mål, men mindre assist och sen följer Neymar med tretton mål. Att Paris ska vinna ligan, kan man ta gift på.
 • Holland; I Holland leder PSV ligan, före ett pånyttfött Ajax, man leder med fem poäng. Det är dessa två lag som gör upp om titeln denna säsong, Feyenoord är hela sexton poäng efter PSV. Det kommer att bli en fajt hela vägen in. Ajax har äntligen fått fram sitt unga garde igen, de har haft en fantastisk ungdomsverksamhet i så många år, men har på senare tiden haft en rejäl dipp, nu är man hemma igen och tar upp kampen i ligan.
 • Tyskland; Jag avslutar i Tyskland, här spelas just nu den absolut bästa fotbollen, när det gäller ligor. Total fotboll med massor av målchanser och många mål i de flesta matcherna. I år är det speciellt så, alla lagen vill framåt, det finns inga parkera bussarna och vänta på motståndarnas misstag för att få en kontring under matchen. I senaste omgången som var riktigt jämn, bjöds det på tjugotre mål på nio matcher och omgången innan hela trettiosju mål på lika många matcher. ligan leds av Dortmund med sitt unga gäng, man har hela sju poängs försprång gentemot Munchengladbach och Bayern Munchen. Jag tror inte de kommer tappa detta, fast de har seriens lägsta medelålder i truppen. Jovic i E Frankfurt leder skytteligan med fjorton mål, tätt följd av Dortmunds lagkapten Reus med tolv mål. Det blir förmodligen Lewandowski som jagar bakifrån med tolv mål som kommer stå som segrare när serien är slut.

Champions League;

Nästa vecka drar det äntligen igång igen, vilka matcher vi har att se framemot, eller vad sägas om !

 • Schalke – Manchester City.
 • En mumsbit för Manchester City som förmodligen vinner båda matcherna övertygande.
 • Manchester City vidare.
 • Manchester United – PSG
 • Ett pånyttfött Manchester United tar emot PSG hemma, alla får tro att Manchester United är pånyttfött, det är först nu som Viktor kommer bli överkörd av riktigt bra anfallare sen tränarbyte. De kommer inte kunna röra ett PSG med det anfallet.
 • PSG vidare.
 • Lyon – Barcelona
 • Tungt att börja borta för Barcelona, första matchen kan man få det svårt mot ett just nu formstarkt Lyon, men i returen blir det som vanligt, en kross som heter duga.
 • Barcelona vidare.
 • AS Roma – FC Porto
 • Det är tungt för Roma just nu, dessutom har vår landslagsmålvakt Robin Olsen fått vittra nätmaskorna så många gånger att han börjat få ont i ryggen. Porto är bra och över två jämna matcher så tror jag de kommer dra det längsta strået, trots att de spelar i en medioker liga hemma i Portugal. Jag hoppas givetvis att jag har fel, vi vill ha en Robin vidare i slutspelet!
 • FC Porto vidare
 • Ajax – Real Madrid.
 • På pappret ska givetvis Real gå vidare, men se upp, det är ett ungt hungrigt Ajax man möter och de har överraskat än så länge. Dock över två matcher kommer Madrid laget gå vidare.
 • Real Madrid  vidare.
 • Liverpool – Bayern Munchen.
 • Oj vilken match detta kommer bli. Detta blir en perfekt match för Liverpool. Nu  möter de ett lag som inte vill spela snålt utan vill framåt, detta kommer passa Liverpool så perfekt.
 • Liverpool vidare
 • Juventus – Atl. Madrid
 • Vilken match, defensivt starka Madrid mot otroligt offensiva Juventus. Italien mot Spanien, detta vinner Juventus.
 • Juventus vidare.
 • Tottenham – Dortmund
 • Tack och hej då till ett av de Engelska lagen, kommer bli jämt men hemma kommer den gula muren jobba fram ett avancemang.
 • Dortmund vidare.

 

 • Vi ska inte heller glömma att Malmö FF spelar sin David mot Goliat match mot Chelsea i Europa League slutspel, vi hoppas på snöstorm i bägge matcherna så att det kan bli lite jämt.

 

 

 

Tags

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *