fbpx
Connect with us

Allt inför Real Madrid – Juventus

Publicerad

on

Det återstår 90 minuter av dubbelmötet mellan Real Madrid och Juventus. Spanjorerna har en 3-0 ledning efter första mötet men vad spelar det för roll, med tanke på vad vi såg hända mellan Roma och Barcelona igår? 

Tillbaka till verkligheten för Real Madrid

För exakt en vecka sedan vaknade Real-fansen samt fotbollsälskare världen över och frågade sig själva om det verkligen var sant: hade Cristiano Ronaldo verkligen gjort en cykelspark som betydde 0-2 på självaste Buffon i en kvartsfinal mot Juventus? På bortaplan? Hade Real Madrid vunnit med 0-3 mot Juventus? Eller var alltsammans bara en dröm?

Ungefär likadant, om inte starkare, kände Roma-fansen och många fotbollsälskare när de vaknade upp idag.
Medan delar av Europa fortfarande badar i en fontän av eufori efter Romas bragd, börjar andra blicka vidare mot kvällens match. Real Madrid ska undvika att tappa 3-0. Juventus ska vända 0-3.

I praktiken blir Ronaldos cykelspark betydelselös om Real Madrid inte klarar av att manövrera hela skutan i hamn. Det må låta som en klyscha, men klarar man inte av det så får man se resten av Champions League-slutspelet från soffan, sittandes bredvid Barcelona. Det är verkligheten som Real Madrid måste handskas med ikväll.

Vad som talar för Real Madrid är spelarnas rutin, erfarenhet och hunger. Hunger efter att ha spelat bort sig själva från ligan och blivit utslagna ur den inhemska cupen. Spelare som Modric, Marcelo, Ronaldo och Casemiro vet precis vad som väntar ikväll.
Vad som talar för Juventus är hämndbegäret, stoltheten och ”nu eller aldrig”-känslan.

Italiensk fotboll…

… Var Europas stolthet under många, många år. Det är svårt att föreställa sig om man tittar på hur det ser ut idag. Dock kan vi föreställa oss vilken betydelse en Juventus-seger skulle ha för italiensk fotboll. Att två italienska lag slår ut Spaniens och tillika kanske världens två bästa klubblag vore ett gigantiskt statement för Italien som fotbollsnation.
Roma har gjort sin del, kommer Juventus dra sitt strå till stacken?

Romarna tillåter Juventus att drömma

Juventus officiella Twitterkonto var snabbt ute igår kväll och gratulerade Roma för vändningen mot Barcelona. Efter nästintill totalt uppgivna tongångar från Juventus-fansen är inte särskilt svårgissat att de flesta fansen skänktes en hel del hopp inför mötet i Madrid tack vare vad de såg igår kväll på TV:n. Om spelarna kände sig vemodiga är det inte heller särskilt svårgissat att även de fylldes av positivism och energi efter att ha fått reda på vad som hände på Stadio Olympico i Rom igår.

Ska man klara av att göra en liknande vändning och i samma veva ställa tillbaka italiensk fotboll på den översta hyllplanen, där de en gång i tiden satt så stabilt?
Jag upprepar: tänk om två italienska lag skulle slå ut de två lagen som har dominerat den europeiska fotbollen de senaste 10 åren. Vi tillåts leka med tanken, fansen drömmer om det samtidigt som Juventus-spelarna är de som måste arbeta på att förverkliga drömmen.

Försvarskris

Innan det första mötet drog Real Madrids försvars-joker, Nacho Fernandez, på sig sin första skada under sin professionella karriär. Observera att han då är 28 år gammal när han skadar sig för första gången. Ganska olägligt kan man konstatera. Kaptenen Sergio Ramos stod ett gult kort från en avstängning och trots att han var medveten om försvagningen i försvarsledet hindrade det inte Ramos från att dra på sig det där gula kortet, som han bara inte fick dra på sig.

Jesús Vallejo heter försvarstalangen som står inför den stora uppgiften att göra debut i Champions Leage just ikväll. Vallejo imponerade i Bundesliga förra säsongen men har fått begränsat med speltid under sin första säsong i Real Madrids A-lag, mycket på grund av skador. På tal om skador, skadade sig Vallejo ungefär samtidigt som Nacho men har tränat med laget de senaste dagarna.

Inför kvällens match saknas alltså kaptenen Ramos och jokern Nacho. Om inte Zinedine Zidane väljer att chansa med den orutinerade 21-åringen Vallejo är det andra alternativet att flytta ned Casemiro från mittfältet till backlinjen.

Den lille bosnierns återkomst

Vi minns att Miralem Pjanic saknades för Juventus i det första mötet. Ikväll har han stått över sitt kast och får återigen spela match. Vilken skillnad kan då Juventus kreativa mittfälts-magiker göra? Jo, han kan göra precis all skillnad i världen. Med sin förmåga att diktera spelet kan bosniern komma att spela en huvudroll ikväll och man får inte underskatta vad Pjanic kan ställa till med sin känsliga högerfot. Frågan är om Zidane skulle våga flytta ned Casemiro från mittfältet nu när Pjanic kommer att finnas med i bilden.

Paulo Dybala drog på sig ett klumpigt rött kort mitt i all frustration som Ronaldos uppvisning skapade under förra veckans möte och tillåts således inte att delta i kvällens match. Detta faktum lägger desto mer hopp på Pjanic genialitet, och återigen Gonzalo Higuain. Mario Mandzukic är också en spelare man inte får glömma, vi minns vad han gjorde i finalen mot just Real Madrid förra säsongen.

”Som om matchen i Juventus Stadium aldrig har existerat”…

Det är med den mentaliteten både Allegri och Zidane har förberett sina respektive lag för ikväll. Juventus har nästan tröttnat på att vinna Serie A säsong efter säsong och törstar efter en riktig framgång i Europa. Och Buffon ska vi inte glömma, Buffon som hela världen unnar alla framgångar i universum. Ska Juventus lyckas vända detta och komma ett steg närmare Champions League-bucklan ännu en gång? Ska Real Madrid lyckas komma ett steg närmre Champions League-bucklan för tredje året i rad? Hela Real Madrids säsong står på spel under de resterande 90 minuterna. Ska det bli total fiasko eller ännu en framgångsrik säsong för marängerna?

Trupplistor

Bortsett från Ramos och Nacho har Zidane en full trupp till sitt förfogande inför ikväll. Vilka elva det blir återstår att se.

REAL MADRIDS TRUPPLISTA:

Målvakter: 1 Navas, 13 Casilla och 30 Luca.
Försvarare: 2 Carvajal, 3 Vallejo, 5 Varane, 12 Marcelo och 15 Theo.
Mittfältare: 8 Kroos, 10 Modric, 14 Casemiro, 18 M. Llorente, 20 Asensio, 22 Isco och 23 Kovacic.
Anfallare: 7 Cristiano Ronaldo, 9 Benzema, 11 Bale och 17 Lucas Vázquez.

Mycket tyder på att Zidane litar på sin elva från förra årets final när det väl gäller. Det är diamantformationen på mittfältet som vi oftast får se då det vankas stormatcher, en diamantformation som var så framgångsrik i fjol men har varit desto mindre framgångsrik i år.

Kommer Zidane att ge diamanten förtroende i ytterligare stormatch, eller kommer han att välja en annan variant?

Potentiell elva för Zidane:

Navas; Carvajal, Varane, Vallejo, Marcelo; Modric, Casemiro, Kroos, Isco; Benzema och Ronaldo.

Bortser man från ställningen efter första matchen har Allegri inte lika stora bekymmer som Zidane har. Supertalangen Dybala missar som bekant matchen efter utvisningen senast. Det samma gäller Bentancur, som har dragit på sig för många gula kort. Dock räknas inte det som ett större avbräck då han absolut inte ses som en startspelare normalt. En spelare som däremot hade kunnat setts som en startspelare – men är skadad sedan tidigare – är Federico Bernadeschi som återhämtar sig från en knäskada.

JUVENTUS TRUPPLISTA:

Målvakter: 1 Buffon, 23 Szczesny och 16 Pinsoglio.
Försvarare: 2 De Sciglio, 3 Chiellini, 4 Benatia, 26 Lichtsteiner, 24 Rugani och 12 Alex Sandro.
Mittfältare: 5 Pjanic, 6 Khedira, 7 Cuadrado, 8 Marchisio, 14 Matuidi, 27 Sturaro och 22 Asamoah.
Anfallare: 9 Higuaín, 11 Douglas Costa och 17 Mandzukic.

Allegri har visat att han sitter på flera olika formationer i sin taktiska arsenal. Vi har fått se allt från 3-backslinje och 5-backslinje till 4-backslinje de senaste åren. Känslan idag är dock att han väljer en offensiv 4-3-3 variant som har visat sig vara så effektiv mot Real Madrid, som i sin tur envisas att spela utan yttrar i stormatcher.

Potentiell elva för Allegri:

Buffon; De Sciglio, Benatia, Chiellini, Alex Sandro; Khedira, Pjanic, Matuidi; Cuadrado, Higuain och Douglas Costa.

Matchen…

… Kommer helt enligt reglerna att spelas på Real Madrids hemmaplan – Santiago Bernabéu – och kommer att dömas av engelsmannen Michael Oliver. Bortamålsregeln gäller vilket betyder att Juventus skulle sätta fyra mål så måste Real Madrid göra minst två för att ta sig vidare. Avspark sker enligt sedvanligt Champions League-tid klockan 20.45 och matchen sänds på Viasat Sport Premium samt streamas på Viaplay.

Så här gör du för att ta del av kampanjen:

  • Registrera ett konto på Betfair genom denna länk eller knappen nedan.
  • Skapa ett konto med vår exklusiva kampanjkod ZFBMBN.
  • Placera spelet att Real Madrid går vidare.

Gå till kampanj

Regler och villkor

    • Du måste vara en nykund hos Betfair
    • Betfairs generella regler och villkor gäller
Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen