fbpx
Connect with us

’El pasillo’ – gentlemannagestens död?

Publicerad

on

Athletic Club de Bilbao införde gesten i spansk fotboll som sedan fördes vidare och har använts som en gest av respekt för att hylla sina motståndare. Nu sägs gesten ha tappat sin innebörd och risken finns att den i kommer försvinna ur den spanska fotbollen för gott.

’El pasillo’ – gentlemannagesten

Omtalat bland fansen, upphausat av media och totalt oviktigt enligt tränarna. ’El pasillo’ översätts från spanska till ’korridoren’ på svenska och används i fotbollssammanhang i Spanien då ett lag ställer sig på två led och applåderar motståndarna som nyligen har vunnit ett mästerskap. Det hela började 1970 i åttondelen av Copa del Rey då Athletic Club de Bilbao utförde denna gest för att hylla Atletico de Madrid som precis hade blivit ligamästare, endast en poäng före just Athletic Club de Bilbao. Senare tog fler lag efter gesten och vi har fått se det upprepas vid flertalet tillfällen. Till exempel 2006 då Barcelona hyllade Sevilla och när Sporting Gijon samt Rayo Vallecano ställde upp i korridor för supercupmästarna Atletico de Madrid 2010.

Ta chansen att få en unik supportertröja inför El Clásico här.

Historia: gentlemannagesten mellan Real Madrid och Barcelona

En del av oss minns den 7:e maj 2008 då Real Madrid precis hade vunnit La Liga efter en seger mot Osasuna i omgången innan. Barcelona – då ledda av Frank Rijkard – ställde upp i en korridor och applåderade in Real Madridspelarna, som tränades av Bernd Schuster vid tillfället, på planen. Sedan dess har vi varken sett Real Madrid eller Barcelona ställa upp i en ’pasillo’ för sina bittra rivaler. Däremot hade Barcelona en chans att göra det den 23:e december 2017 då Real Madrid precis hade vunnit VM för klubblag. Dock försäkrade Barcelona att de inte tänkte ställa upp och hylla sina rivaler för en seger i en turnering de själva inte hade deltagit i.

I övrigt har vi kunnat se ’el pasillo’ äga rum tre gånger mellan Real Madrid och Barcelona genom historien:

1987-88: 1 maj 1988 ställde Barcelona upp och hyllade ligamästarna Real Madrid på Camp Nou, som vid den tiden inkluderade ’La quinta del buitre’. Barcelona förstörde dock festen något för Real Madrid genom att vinna matchen med 2-0.
1990-91: 8 juni 1991 ställde Real Madrid upp och hyllade de nykrönta ligamästarna – Barcelona – på Santiago Bernabéu. Det var Cruyffs ’Dream teams’ första ligaguld och Real Madrid fläckade ner fotografiet en aning genom att vinna matchen med 1-0.
2007-08: 7 maj 2008 ställde Barcelona upp och hyllade Real Madrid på Santiago Bernabéu. Det var ett Real Madrid lett av lagkaptenen Raúl som klev ut på planen och tog en 4-1 seger.

Källor: http://www.goal.com, http://www.marca.com

Gentlemannagestens död?

I ligans senaste omgång, den som spelades förra helgen, slog Barcelona Deportivo la Curuna. Efter den senaste segern finns det inte längre någon miniräknare eller matematiker i världen som kan klura ut någon formel för att övertyga oss att Barcelona inte skulle ha korats som segrare av La Liga 2018 förra helgen. Real Madrid har därför all möjlighet i världen att ställa sig på led och hylla sina värsta rivaler innan söndagens match, men enligt tränaren Zinedine Zidane kommer detta inte att ske:

Ta chansen att få en unik supportertröja inför El Clásico här.

– Vi kommer inte att göra ’el pasillo’. Det är mitt beslut, sa Zinedine Zidane tidigare i en presskonferens inför en match mot Atletico Madrid.

– Barcelona bröt traditionen, svarade Zidane när reportrarna frågade vidare.

Zidane kommer alltså inte be sina spelare att hylla sina rivaler inför matchen. Vad tycker Barcelonas tränare – Ernesto Valverde – om gesten? I en presskonferens inför rivalernas senaste möte berättade Valverde att gesten har förlorat sin innebörd och numer klassas som ett sätt att förödmjuka sina rivaler, snarare än att hylla de:

– Det är ett tema som har förlorat sin sanna innebörd. För flera år sedan var det en gest för att hylla spelarna i motståndarlaget. Media hade inte smittat ner gesten än. Real Madrids spelare har redan vårt erkännande. Idag hade jag inte gjort ’el pasillo’ för någon och jag vill inte heller att någon ska göra det för oss. Gesten har förlorat sin betydelse, sa Ernesto Valverde den 22:a december 2017, då Real Madrid precis hade blivit världsmästare.

Med dessa två uttalanden har vi nog fog nog att börja fundera kring ifall vi har bevittnat döden av ’el pasillo’, i alla fall mellan de bittra rivalerna. I alla fall så länge de Zidane och Valverde sitter på tränarbänken.

Francisco Pavóns åsikt

En före detta spelare som för evigt kommer att förknippas med det misslyckade slutet av president Florentino Perez första sejour i Real Madrid, är Francisco Pavón. President Perez myntade uttrycket ’Zidanes y Pavónes’ när han beskrev sin transferpolicyn han hade då, och hur det gick med den policyn skvallrar den efterkommande bortröstningen av Perez från presidentposten om.

Ta chansen att få en unik supportertröja inför El Clásico här.

– Jag skulle ha gjort det (’el pasillo’), för det är en tradition som är värd att behålla, sa Francisco Pavón.

Vidare beskrev Pavón att han tyckte att Champions League är en mer prestigefylld titel än en liga och inhemsk cup-titel.

– Tur har du en gång. Att komma till fyra finaler på fem år är inte tur. Det är mediokert att leta efter bortförklaringar, när du vinner vinner du och när du förlorar förlorar du, avslutade Pavón.

Se till att ta chansen att få en exklusiv tröja från vår nya webshop inför El Clásico. Nedan följer tre enkla steg för att få hem tröjan i brevlådan.

Så här gör du för att ta del av kampanjen:

 1. Skapa ett nytt konto hos Betfair via denna länk.
 2. Sätt in och spela för minst 100 kronor.
 3. Fyll i formuläret nedan för att få tröjan.

1. Skapa ett nytt konto hos Betfair:

 • Klicka här: Betfair – Få otroliga 8.00x på Barcelona eller 18.00x på Real Madrid

2. Gör en insättning och spela för minst 100kr.

Du måste skapa ett nytt konto och sätta in samt lägga ett spel för minst 100kr hos för att få tröjan. Registreringen av ditt nya konto kan enbart göras via länkarna i artikeln för att ta del av erbjudandet. 50 kronor kommer att räknas till kampanjen med oddshöjningen från Betfair – de resterande 50 kronorna måste du placera på ett valfritt spel för att få tröjan. 

3. Fyll i dina uppgifter:

Fyller du i denna kontaktform får du även en exklusiv supportertröja från vår nya webshop. Vi behöver dina uppgifter för att kunna verifiera att du har registrerat dig via länkarna ovan och för att sedan skicka din tröja på posten.

 • Regler och villkor för kampanjen:
  • Detta erbjudande gäller fr.o.m måndag 2018-05-04 till matchstart.
  • Du måste sätta in och lägga spel för minst 100 kronor hos Betfair för kunna vara med i kampanjen. Du behöver INTE vinna ditt spel för att få tröjan.
  • Endast 50 kronor räknas till kampanjen med oddsboosten. Du måste placera de resterande 50kr på ett valfritt spel (totalt måste 100 kronor spelas för om du vill ha en exklusiv tröja).
  • Du måste skapa ett nytt konto hos Betfair.
  • Du måste vara minst 18 år för att delta.
  • Leveransen på tröjorna är upp till 14 dagar.
Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen