VM 2018

VM 2018: Finaldag – Stora Frankrike gör upp med lilla Kroatien

Stora Frankrike möter lilla Kroatien i finalen och kommer att göra upp om vem som är bäst i hela världen.

Det är slutligen dags för den efterlängtade VM-finalen. I fyra år har vi väntat på att få reda på vilka som blir dem nya världsmästarna, idag får vi reda på vilka som kommer att kunna kalla sig för världens bästa fotbollsnation under de fyra kommande åren.

När: Klockan 17.00.
Var: Lyzjinki-Stadion, Moskva, Ryssland.
Domare: Néstor Pitana (ARG).

Speltips: VM:s bästa försvar håller nollan i finalen. Klicka här för att ta del av tipset!

Inför finalen

Vikten av lagmoral

Det har varit ett  långt mästerskap som har lärt oss vikten i lagmoral och organisation. Det allra tydligaste kvittot på det för oss svenskar är självfallet att Sverige tog sig hela vägen till kvartsfinalen. Andra topptippade landslag som inför VM stack ut tack vare sina fina namn i truppen – men som inte var lika sammansvetsade med en stark lagsammanhållning fick åka hem en efter en. Jag tänker givetvis på Spanien, Brasilien, Tyskland, Portugal och Argentina.

Kroatien

Hade någon sagt att Kroatien skulle gå hela vägen till final hade den personen inte blivit trodd av många. Inte för att någon någonsin har tvekat på Kroatiens talang och fotbollskunskap, utan kanske mest för att det unga landslaget aldrig varken har vunnit eller spelat i en VM-final tidigare. Den unga nationen Kroatiens fotbollsfederation blev erkänt av FIFA så sent som 1993 och visade prov på sin storhet redan i sitt första VM då man slutade på en tredjeplats i VM 98′. Sedan dess har det varit skralt av framgångar, trots att landet ständigt skickar ut talangfulla årskullar likt solen skickar ut sina strålar över galaxen, och trots många försök har man aldrig kunnat överträffa sin tidiga framgång, inte heller upprepa den för den delen.

Historisk final

Med 20-års melanrum. TV: Kroatiens upplaga som vann brons i VM 98′.
TH: Kroatiens upplaga som ska spela VM-final 2018.

Idag är Kroatien i en VM-final med fulla möjligheter att ta över fotbollsvärldens åtråvärda styrsäte för första gången i historien. På vägen har man slagit den senare tidens sensation Island, favoriterna Argentina, starka Nigeria, ännu starkare Danmark, värdnationen Ryssland och självaste England. Som prov på sin styrka har Kroatien gått segrande ur två straffläggningar (Danmark och Ryssland) samt slagit ut England efter en förlängning.
I Kroatien bor det 4,1 miljoner invånare jämfört mot Frankrikes 67,1 miljoner invånare och det råder inga tvivel kring vilket av lagen som har störst fotbollstradition, men idag står de öga mot öga, 11 mot 11, och har lika stora möjligheter att lyfta den gyllene världsmästartrofén.

Läget i Kroatien

48 timmar innan avsparken saknades hela fem startspelare till träningen. Subasic, Perisic, Vrsaljko, Lovren och Strinic. Spelarna rapporteras vara slitna efter att de tre senaste matcherna har gått till förlängning och straffar. Dock sägs det inte vara större risk för att spelarna ska missa finalen. Förbundskaptenen Zlatko Dalic visade ingen oro angående spelarnas frånvaro från träningen:

-I det här skedet behöver vi inte träna. Det vi behöver är att vila och slappna av. Jag förväntar mig att alla är beredda på att spela, men om de inte är det så har vi andra fantastiska spelare på bänken. Jag är inte orolig och har inga problem med det, sa Zlatko Dalic inför finalen mot Frankrike.

Kort info om Kroatien inför finalen:

  • Inga större förändringar väntas i Kroatiens startelva.
  • Mandzukic och Strinic haltade av planen senast, men räknas vara återhämtade.
  • Den enda som rapporteras riskera att missa finalen är Perisic på grund av muskelkänningar.
  • Vrsaljko var så gott som borträknad inför semifinalen mot England pga knäproblem, men gjorde en anmärkningsvärd återhämtning. Förväntas kunna fortsätta spela.
Väntad elva i Kroatien:

Subasic;
Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinic;
Modric, Brozovic, Rakitic;
Rebic, Mandzukic, Perisic;

Frankrike

Gemensamt med Kroatien ägde Frankrikes största fotbollsframgång rum i VM 98′. Det var mästerskapet då Zinedine Zidane förtrollade en hel fotbollsvärld och Frankrike slog självaste Brasilien i finalen inför hemmafansen. Det var nära att bli ett andra VM-guld för Frankrike i VM 2006, men då var Italien för starka i Finalen. Idag, på 20-årsjubileumsåret till den största triumfen i nationens fotbollshistorian, har man alltså möjligheten att ta tillbaka VM-bucklan till Frankrike.
Med facit i hand är Frankrike den enda topptippade stornationen som har levt upp till förväntningarna man hade på sig inför VM. Det var många som tvivlade på att Didier Deschamps skulle få laget att prestera, trots de stora namn och profiler i truppen. Men spelarna, ledda av Antoine Griezmann och Kylian Mbappé, har bevisat att dem inte berörs av snacket runtomkring, utan de är där för att spela fotboll och inget annat.
Med sin solida defensiv och sina individuella styrkor i offensiven har Frankrike motbevisat alla kritiker och tagit sig hela vägen till landets tredje VM-final.

Bryta förbannelsen

Sedan VM 98′ har Frankrike spelat i två stora finaler: VM 2006 och EM 2016. VM 06′ var Italien för starka och senast i EM 16′ var det Portugal som slog fransmännen efter förlängning. Är man vidskeplig så finns det en del symbolik att hitta i årtalen: i 10-årsjubiléeumet för finalförlusten i VM 06′ förlorades ännu en final (EM 16), till 20-årsjubiléeumet för VM-segern 98′ spelas ännu en final. Kan det bli en liknade utgång? Sedan tillkommer också lagen om “undantaget som bekräftar regeln”.

Till skillnad mot finalen 16′ har Frankrike fått ordentligt med vila denna gången. Då fick dem endast två dagars vila, nu har dem fått hela fyra dagars vila.

-Jag tror inte att det kommer att hända igen. Vi är inte i närheten av att tänka på att vi redan har nått vårt mål. Många saker har förändrats. Speciellt när det gäller återhämtning och tid för förberedelser, sa målvakten och lagkaptenen Hugo Lloris inför dagens final.

Läget i Frankrike

Frankrike har tagit sig hela vägen till Final. Senast dem vann VM var 1998. Kan de återupprepa prestationen?

Det har varit lugna förberedelser för Frankrike inför finalen. I semifinalen mot Belgien åkte Blaise Matuidi på en ordentlig smäll som tvingade honom att lämna planen, men han rapporteras vara fullt återhämtad och tillgänglig för dagens final. Den enda som troligtvis inte kommer att komma delta är högerbacken Djibril Sidibe.

Kort info om Frankrike inför finalen:

  • Inga förändringar förväntas av Didier Deschamps.
  • Djibril sidibe räknas inte vara redo för att spela i finalen heller.
  • Benjamin Pavard som har fått sitt stora genomslag i VM väntas spela istället för Sidibe igen.
  • Blaise Matuidi är återhämtad från semifinalen.
Väntad startelva i Frankrike:

Lloris;
Pavard, Varane, Umtiti, Hernández;
Kanté, Pogba;
Mbappé, Griezmann, Matuidi;
Giroud;

Matchen

En final är alltid en final och det innebär att den alltid är oviss. Det är mästerskapets två jämnaste landslag som har tagit sig hela vägen till finalen och nu kommer att göra upp om den finaste titeln man kan vinna i fotbollsvärlden. Med det sagt så vet alla om att det är otroligt mycket som står på spel och alla vet om vad pressen kan göra med människor. Det råder inget tvivel om att VM:s två bästa lag möts i finalen och det är en enbart en smaksak om man tycker att det ena laget är bättre än det anda. Frankrike är kanske i finalen främst tack vare sin defensiv och kontringar, Kroatien är kanske i finalen för sin vinnarskalle och sin förmåga att orka spela bra fotboll när motståndarna inte orkar längre. Därför kommer det lag som kan hantera pressen och begå minst misstag att ha störst chans att vinna. Men för att bli vinnare krävs det också att spelarna vågar och lyckas plocka fram sina bästa sidor trots den massiva pressen en VM-final innebär.

Blir det Frankrike med den rutinerade, men dock unga, försvarsledaren Raphael Varane, med superhjälten Kanté, som alltid dyker upp där han behövs som mest, med dem tekniska genierna Griezmann och Mbappé, som tar VM-bucklan? Eller blir det Kroatien med VM:s bästa målvakt, med den självutnämnt bästa mittbacken i världen Lovren, med mittfältsgenierna Modric och Rakitic och med världens just nu största vinnarskallar Perisic och Mandzukic i anfallet, som tar hem det istället? Det får vi reda på ikväll.

I Luzjniki-stadion kommer det att avgöras vilken nation som blir världsmästare 2018.

 

 

Tags

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *