fbpx
Connect with us

VM-final: Frankrike – Kroatien – en oväntad men fullt rimlig final

Publicerad

on

Tittar man på Frankrikes och Kroatiens lag på pappret så är det inte, på något vis, orimligt att de står mot varandra i en VM-final. Men i ärlighetens var det nog inte många som kunde förutspå detta scenario. De föll mot Sverige respektive Island i kvalspelet – men bitarna föll på plats under rätt månad, rätt år – och nu står de här. Allt ska avgöras och det kommer bli ett drama som hela världen ska följa. 

Speltips: Frankrike vinner till oddset 1.95 hos Coolbet

Frankrike

Frankrikes VM-resa har en del typiska drag som en slutlig världsmästare ofta har. Genom gruppspelet har man bjudit på sparsmakad underhållning, men gjort precis vad som krävs för att vinna gruppen. Solida defensivt men utan att, på något vis, glänsa offensivt.

I åttondelsfinalen väntade så Argentina och det blev en match som var någonting helt annat. Här visade Frankrike vilken oerhörd spets man trots allt besitter och inte minst fick Kylian Mbappé, på allvar, visa världen vad han kan.

Kvartsfinalen mot Uruguay var mer signifikativ för hur det brukar se ut när Didier Deschamps mannar spelar fotboll. Kontrollerat och med en välbalanserad defensiv. Raphael Varanes nickmål på en fast situation var en detalj och ett mål som skulle bli avgörande för matchens utgång.

I semifinalen väntade sedan den största utmaningen hittills då man ställdes mot ett Belgien som på pappret är minst lika bra som Frankrike. En analys av vad som till slut fällde avgörande landar nånstans i den kontinuitet som Deschamps har prioriterat.

Till skillnad mot Belgien, som bytt formationer och spelare under turneringens gång, har Frankrike var hundra procent trogna den spelmodell och de spelare som Deschamps sedan länge trott på. Försvarsmässigt har det gett en stabilitet och grundtrygghet som burit ändå till VM-final.

Individuellt kan man lyfta fram mittlåset Raphael Varane och Samuel Umtiti som varit VM:s bästa. Men framförallt är det N`Golo Kanté som har varit det här lagets mest värdefulla spelare. Som spelartyp är han unik och av en sort som flera andra favoritnationer (inte minst Belgien) saknar. Hans förmåga att dammsuga mitten på andrabollar och förstabollar, täcka ytor och gör det svårt för motståndarna på alla tänkbara vis bidrar starkt till Frankrikes stabila defensiv – men också till deras effektiva omställningsspel.

Kroatien

Trots ett väldigt stark lag på pappret – där få lag kan mäta sig med Kroatiens mittfältsuppsättning – var det inte många som pratade om dem inför mästerskapet. Sannolikt har den oordning som rått runtomkring laget med ständiga tränarskiften och diverse motsättningar inom förbundet bidragit till att dra ner förväntningarna.

Men Zlatko Dalic kom in med en match kvar av kvalspelet och lyckades, mirakulöst snabbt, få alla bitar på plats. Bland annat lyckades han skapa en tydlig rollfördelning mellan lagets mittfältsstjärnor Luka Modric och Ivan Rakitic som gör att båda bidrar till lagets bästa. Men framförallt har han spridit ett lugn och en harmoni som det här laget tidigare saknat.

Den aspekten har blivit tydlig då man visat en karaktär och moral som gett två raka straffsparksavgöranden och en förlängningsvinst i slutspelet. Med det i ryggen har känslan av tro och kollektiv styrka blivit en positiv spiral som gjort dem oerhört starka.

I semifinalen mot England var kanske det mest sannolika att Kroatien behövde en bra start för att orka hela matchen. Med två raka 120-minutersmatcher i benen borde man rimligen ha varit mer slitna än engelsmännen – men istället utvecklades matchen i en helt annan riktning.

Ju längre matchen led desto starkare blev Kroatien och efter att Ivan Perisic plötsligt dök upp på den bortre stolpen och akrobatiskt styrde in 1-1 tog man över tillställningen fullständigt. Känslan var att Kroatien blev ostoppbara i detta momentum och därför blev Mario Mandzukics avgörande i förlängningen helt logiskt.

Ett land med 4,2 miljoner ska nu spela VM-final och det är förstås en makalös bedrift. Frågan alla ställer sig är hur de kan vara så starka när de rimligen borde vara de mest slitna. Ett konkret svar handlar nog om det lugn och den vila man kan förlita sig till i Modrics och Rakitics passningsspel. Ett mer diffust handlar nog om Dalics förmåga att få alla att tro och dra åt samma håll.

Vilka vinner VM 2018?

En sak som förenar de båda finallagen är att de saknar utpräglade målskyttar som har levererat mål. Mario Mandzukic, Ivan Perisic och Luka Modric toppar den interna skytteligan i Kroatien på två mål var. Kylian Mbappé och Antoine Griezmann toppar den franska på tre mål var.

En ytterligare sak som förenar dem är att deras respektive centrala mittfält är VM:s två bästa i denna lagdel – men på helt olika sätt.

Luka Modric, Ivan Rakitic och Marcelo Brozovic står för en spelskicklighet och trygghet med bollen som inga andra mittfält i den här turneringen har kunnat mäta sig med. Nu ställs de mot Frankrikes mittfält som är det skickligaste i hela VM i en, möjligen, mer destruktiv bemärkelse.

Medan Paul Pogba står för det konstruktiva passningsspelet har man i N`Golo Kanté och Blaise Matuidi det mest löpstarka och mest bollvinnande mittfältet i turneringen. Kort sagt kan man hävda Kroatien har det bästa offensiva mittfältet och Frankrike har det bästa defensiva mittfältet i VM och den matchen i matchen blir förstås oerhört avgörande för den här finalens utgång.

Frankrike har det yngre laget men precis som Kroatien har de ändå gott om titelvinnande spelare som spelat en mängd matcher av högsta dignitet. Ur det hänseendet är de här lagen, i stort, jämbördiga.

Till skillnad från Kroatien har dock Frankrike sex spelare i startelvan samt en förbundskapten som har varit med i en mästerskapsfinal (EM-finalen 2016) för sin nation tidigare och den erfarenhet kan bli guld värd.

Frankrike har också, otvivelaktigt, haft en mindre krävande resa fram till den här finalen och någon gång lär detta faktum bli en nackdel för detta Kroatien. Ser man till tidigare VM-vinnare så påminner Frankrikes väg fram mycket om andra världsmästare. Succesivt har man höjt sig i match efter match och relation till kvaliteten på motståndet och känslan är att de fortfarande inte har fått ut allt.

Dessa faktorer, samt att man har en större bredd och totalt sett ett bättre lag (i synnerhet backlinjen), gör att Frankrike sannolikt kommer att få lyfta VM-bucklan på söndag kväll.

Speltips: Frankrike vinner till oddset 1.95 hos Coolbet

Passa på att ta del av Coolbets grymma välkomsterbjudande sätt in 100kr och få 500kr bonus eller 100% upp till 1000kr – du bestämmer vilken du vill ha!

Gå till kampanj

Frankrike – Kroatien, matchstart 17.00 på söndag.

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen