fbpx
Connect with us

VM 2018: Bronsmatchen som skulle ha varit en final

Publicerad

on

Ironiskt nog blir det dem bägge utmanarna till VM:s guldsko som kommer att mötas i matchen om tredjeprise. Ironiskt nog blir det bägge lagen som sågs som favoriter i semifinalerna som ska göra upp om den där förbaskade bronsmedaljen som ingen vill ha för stunden – men som hela nationen kommer att vara så stolta över när besvikelsen över den missade finalplatsen har lagt sig. 

Missa inte möjligheten att ta del av vårt fantastiska erbjudande och få en supportertröja på köpet!

Speltips inför matchen:

Belgien

I behov av en jämn målskytt

Det blev inte Kevin De Bruyne som gapade störst efter semifinalen mot Frankrike. Det blev den franske mittbacken Samuel Umtiti som skulle visa sig bli matchhjälte då han klev fram och nickade in bollen, och matchens enda mål, efter en fast situation. Hur mycket Hazard än dribblade och hade sig kunde inte Belgien rå på Frankrike under matchens gång. Hur upphaussat Romelu Lukakus målskytte än var så såg han ut att drunkna i ett hav av fransmän. Sanningen är den att Lukakus fyra mål under mästerskapet, som placerar honom på en andraplats i skytteligan, kom i gruppspelets två första omgångar då motståndet hette Tunisien och Panamá. Med all respekt för de två nationerna som kom till VM och gjorde sitt absolut bästa, så måste en anfallare som spelar i en av världens största klubbar göra minst ett par mål i dessa matcher. För att ett lag ska kunna gå hela vägen i ett mästerskap behövs dock en jämn anfallare. Nu har Lukaku möjligheten att putsa till sin statistik aningen.

”Det var en otrolig besvikelse. Du dras med i atmosfären, du ser fansen reta varandra och vill bara hoppa in och vara med. Jag höll tummarna för att vi skulle få in en kvittering, men det gick inte vägen”, sa Thomas Meunier efter semifinalen mot Frankrike.

”Engelsmännen kommer att vara taggade, men jag tror att vi är det bättre laget”, kommenterade Thomas Meunier inför den stundande bronsmatchen mot England.

Thomas Meunier tillbaka

Till matchen om tredje platsen mot England förväntas inga större ändringar i startelvan äga rum. Förbundskaptenen Roberto Martinez har full trupp att tillgå nu när Thomas Meunier åter är tillgänglig för spel. Bronsmatchen blir Belgiens andra i historien, första gången, 1986, förlorade man då man ställdes mot årets finallag Frankrike. En seger idag skulle alltså innebära nationens största fotbollsprestation i ett stort mästerskap hittills.

”Det är allt som de pratar om i Belgien. Spelarna är trötta på det. Men vi är på väg att skriva historia i en helt ny bok”, Thomas Meunier.

Kort fakta om Belgien inför matchen om tredjeplatsen:

  • Thomas Meunier är åter tillgänglig för spel.
  • Tack vare att semifinalen enbart varade i 90 minuter har Roberto Martinez ingen anledning att göra ändringar i startelvan när laget spelar för nationens första VM-medalj.
  • Förlorade senast de spelade om tredje priset. Har möjlighet att ta sin första VM-medalj i historien.
Väntad startelva i Belgien:

Courtois;
Alderweireld, Kompany, Vertonghen;
Meunier, Fellaini, Witsel, Chadli;
De Bruyne, Lukaku, Hazard;

England

Fotbollen gick vilse på vägen

Fotbollen var på väg att återvända hem men gick vilse på vägen, som vanligt. Efter att England tog en tidig ledning mot Kroatien med matchens första spark i semifinalen såg det ut att gå vägen. Kroatien var inte att känna igen under första halvleken, möjligtvis pga de två förlängningarna man hade i benen från åttondels- och kvartsfinalen. När sedan Kroatien kom igång fanns det inte mycket England kunde göra för att hindra den kroatiska framgångssagan från att ta ännu en imponerande seger efter att matchen gick till förlängning. England målkung Harry Kane – som med största sannolikhet kommer att vinna VM:s guldsko – var ganska osynlig under matchen och skapade knappt någon målchans.

Dystra toner

Till bronsmatchen råder det dystrare toner bland engelsmännen än hos belgarna. I Engelsk media har det snarare pratats om hur man kunde förlora semifinalen än om hur man kan vinna bronsmatchen. Om Belgien är taggade på en bronsmedalj har England desto svårare att hitta motivation.

”Det blir väldigt svårt att ladda om, säger Englands förbundskapten Gareth Southgate.

Anfallaren Harry Kane leder skytteligan i VM och står just nu på sex mål under mästerskapet. Besviken och mållös i dubbel bemärkelse fick han kliva av planen efter semifinalen. Om han lyckas finna motivationen till att göra en toppmatch mot Belgien återstår att se, han själv kommenterade dock sin sinnesstämning på följande vis:

”Tredjeplats-matchen är inget vi ville spela, vi kommer fortfarande tänka på semifinal-förlusten. Men självklart vill jag spela – det kommer alla vilja”, sa anfallaren enligt The Guardian.

På grund av slitningar på spelarna finns det en möjlighet att förbundskaptenen Gareth Southgate gör ett par ändringar i startelvan. Mittfältaren Jordan Hendersons hälsostatus var tveksam inför semifinalen men han valde att spela ändå, nu förväntas han stå över bronsmatchen till fördel för Eric Dier. Även Kieran Trippier är så gott som borträknad till matchen och Liverpool-talangen Alexander-Arnold förväntas starta istället.

Kort info om England inför bronsmatchen:

  • Gareth Southgate förväntas göra en del byten i startelvan till bronsmatchen.
  • Kieran Trippier och Jordan Henderson är så gott som borträknade ur startelvan. Även Kyle Walker är tveksam.
  • Om England vinner mot Belgien blir det första gången man tar en VM-medalj sedan 1966.
Väntad elva i England:

Pickford;
Walker, Stones, Maguire;
Alexander-Arnold, Dier, Rose;
Lingard, Delph;
Kane, Sterling;

Matchen

Många trodde att lagen skulle mötas i finalen igen, men nu möts de i besvikelsens match istället. Ironiskt nog gör mästerskapets två bästa målskyttar upp om en bronsmedalj istället för en guldmedalj. Vad som gick snett och hur det kom sig att det blev så här finns det gott om tid att spekulera kring. Oddsen på att ”nästan-finalen” kommer att vara den största snackisen i England de kommande fyra åren kan inte vara den högsta.

Med fokus på dagens match är det omöjligt att bortse från att det ena laget är betydligt mer besviket än det andra. Inte för att Belgien skulle vara nöjda med en fjärdeplats, men det går inte att bortse från att bronsmatchen känns som en ”vem-bryr-sig-match” för engelsmännen. Det var ju 2018 som fotbollen skulle komma hem igen.

Ett inspirerat Belgien på jakt efter sin första VM-medalj i historien har läge att utnyttja att England kommer att inleda matchen med en aning ängslan. Gör Belgien ett tidigt mål kan ett redan sänkt England sjunka desto djupare.
Ger man dock England chansen att spela in sig i matchen kan dem engelska spelarna på planen faktiskt komma att glömma bort besvikelsen för en stund, och faktiskt börja spela så bra fotboll som dem har visat upp tidigare under mästerskapet. Skulle det ske, kan bronsmatchen komma att bli väldigt underhållande för åskådaren då det faktiskt är två väldigt skickliga lag som möts. Förhoppningsvis blir det så och förhoppningsvis blir vi kompenserade för den patetiska matchen dessa två landslag bjöd på i gruppspelet då bägge egentligen ville undvika att vinna.

Speltips:

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen