fbpx
Connect with us

Barcelona balanserar ut siffrorna

Publicerad

on

Förra sommaren sålde Barcelona Neymar till PSG för €222 miljoner, i år har klubben redan dragit in €124,2 miljoner i övergångssummor.

Barcelona håller på att rensa i truppen och därför har en del spelare sålts, och vissa står på tur att säljas. Hittills har försäljningen varit en bra affär för Barcelona.

Everton

På Transfer-deadline köpte den brittiska Premier League-klubben Everton Yerry Mina och lånade André Gomes från Barca. Mina hann endast spela sex officiella tävlingsmatcher för Barcelona och övergångssumman när han flyttade till Everton hamnade på €30,2 miljoner medan lånet av Gomes kostar €2,23 miljoner. Tidigare hade britterna även köpt Barcelonas vänsterback Lucas Digne för €20,20 miljoner.

Andra spelare som har sålts är:

  • Gerard Deulofeu – Watford, €13 miljoner.
  • Aleix Vidal – Sevilla, €8,5 miiljoner.
  • Paulinho – Guangzhou Evergrande, €50 miljoner.

Trots att Paulinhos övergång till Kina egentligen inte blir en officiell övergång fören nästa sommar, slöts avtalet denna sommar och därför räknar vi med de €50 miljonerna som Guangzhou kommer att betala redan nu.

Total balans

Den totala summan som Barcelona har dragit in i övergångssummor är €124,2 miljoner, då räknas alltså inte summan som sparas in på löner in.

Å andra sidan har klubben även spenderat en del. Om ledningen fick kritik för summan som betalades för Ousmane Dembélé förra sommaren, har man skött affärerna på ett mer ekonomiskt vis denna sommar. Den dyraste värvningen har hittills varit Malcom, som köptes för €41 miljoner från Bordeaux.

Samtliga köp än så länge denna sommar:

  • Malcom – Bordeaux, €41 miljoner.
  • Clément Langlet – Sevilla, €35,9 miljoner.
  • Arthur – Grémio, €31 miljoner.
  • Arturo Vidal – Bayern Munchen, €18 miljoner.

Att jämföra säsongens siffror med fjolårets är som att jämföra dag och natt. Coutinho blev det dyraste köpet under den förra säsongen och kostade €125 miljoner medan Dembélé kom tätt efter med en övergångssumma på €115 miljoner. Den totala summan som Barcelona värvade för under den förra säsongen hamnade slutligen på €339,37 miljoner. Trots att försäljningen av Neymar (€222 miljoner) bidrog med stora intäkter, räckte det inte alls för att vara i närheten av att jämna ut summan som spenderades på att värva in nytt.

Tillfällig balans säsongen 2018-19:

In:
Mina – €30,25 m.
Digne – €20,20 m.
Deulofeu – €13 m.
Vidal – €8,5 m.
Paulinho – €50 m.
Gomes – €2,25 m.

Sum: €124,2 milj.

Ut:
Malcom – €41 m.
Langlet – €35,90 m.
Athur – €31 m.
Vidal – €18 m.

Sum: -€125,9 milj.

Total balans: -€1,7 milj.

Den tillfälliga balansen på endast -€1,7 miljoner är säkerligen hälsosam för Barcelonas ekonomer som sitter och jobbar i den extrema hettan just nu. Jämfört med förra säsongens totala balans – som slutade på -€106,87 miljoner – ser klubbens ekonomiska samtid desto ljusare ut än den gjorde för tolv månader sedan.

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen