fbpx
Connect with us

Champions League: Spelarbetyg och statistik efter matchen mot PSG

Publicerad

on

I ett kritiskt skede av säsongen slet sig Real Madrid till en viktig seger efter en klassisk ’remontada’ mot PSG på Santiago Bernabéu. 

Statistik: 
Skott: 17-12.
Bollinnehav %: 50-50.
Hörnor: 11-4.
Målskyttar: Rabiot (33′), Ronaldo (45′), Ronaldo (83′), Marcelo (86′).
Gula kort: Neymar, Lo Celso, Isco, Rabiot, Nacho, Meunier.
Domare: Gianluca Rocchi, Italien.Real Madrids startelva: Navas; Nacho, Varane, Ramos, Marcelo; Modric, Casemiro, Kroos, Isco: Benzema, Ronaldo.
Avbytare: Casilla, Theo, Hakimi, Kovacic, Vazquez, Asensio, Bale.
Paris Saint-Germains startelva: Areola; Dani Alves, Marquinhos, Kimpembe, Yuri; Lo Celso, Verratti, Rabiot; Mbappé, Cavani, Neymar.

Avbytare: Trapp, Silva, Meunier, Diarra, Pastore, Draxler, Di María.Matchen
Den vackra hymnen dånade ut genom arenahögtalarna i högsta volym, publiken bullrade i ett Santiago Bernabéu som påminde om en het gryta och när spelarna gick ut på planen såg de så målmedvetna ut som vi är vana vid när Champions League vankar.Real Madrid ville visa var skåpet skulle stå redan från första minuten. Med en hög press ordinerad av Zinedine Zidane satte Real Madrid sina franska motståndare i gungning. PSG gjorde vad de kunde för att spela sig ur pressen vilket resulterade i en mängd kollisioner på mittplan.En kollision som däremot inte ägde rum på mittplan var när Dani Alves sprang in i Marcelo varav den sistnämnda blev liggandes, vridandes av smärta på gräsmattan. Casemiro gick in hårt på Neymar och Neymar svarade med att sparka ned Nacho bakifrån. Gult kort svarade kvällens domare, Gianluca Brocchi, med.

En hög press är föga värd om man misslyckas att omvandla bollvinster till farliga målchanser. PSG:s försvar höll sina positioner och gjorde ett fint jobb. Marquinhos och Kimpembe höll Real Madrids anfall, bestående av Ronaldo och Benzema, i schack under första halvleken.

Första gången PSG:s försvar utsattes för riktig fara var vid en kontring då Marcelo spelade fram Ronaldo till ett friläge mot Areola. Champions Leagues bäste målskytt genom tiderna fick bollen en bit bakom sig vid avslutsmomentet och prickade således Areola rakt på pannbenet.

Första halvlekens karaktär kunde liknas vid en optimistjolle som glidit ut på äventyr mitt på Atlanten och gungades våldsamt fram och tillbaka av våg efter våg. Just då skulle den mest fruktade och mest iskalla vågen från Paris komma. Minut 33 gjorde Mbappé bort Marcelo och slog ett inlägg mot Neymar som Nacho fick sträcka på varenda muskelfiber för att rensa undan.

Modric hade fullt fokus på bollen medan den studsade ut ur straffområdet och glömde bort att se sig över axeln. Hade han sett sig om och inte agerat så passivt hade han sett att Rabiot kom stormandes som X2000. Fransosen som vi varnade för innan matchen fick placera in 0-1 till gästerna. Sicken kalldusch.

Real Madrid visste att de endast kunde fortsätta på inslaget spår, det vill säga, fortsätta pressa, pressa och pressa. Ronaldo vann bollen utanför PSG:s straffområde och fick bråttom att avlossa ett vänsterskott som gick över ribban. Benzema, som sedvanligt var ganska osynlig under första halvleken fick också en möjlighet att testa Areola med ett skott.

PSG:s målvakt fick sträcka ut á la Michael Jordan på Space Jam för att rädda bollen från att gå in. PSG hade knappt hunnit samla sig för att försvara den påföljande hörnan innan Real Madrid drog igång en kort variant. Kroos bröt sig in i straffområdet och Lo Celso hamnade på efterkälken. Att den unga argentinaren inte har försvarsuppgifterna högst upp på sin priolista blev påtagligt då han orutinerat drog ned Kroos.

Domaren Rocchi lämnades inget val än att blåsa straff. Ronaldo dunkade in den efterföljande straffen i halvlekens allra sista ordinarie minut som om det vore på liv och död, och visst kan man nog spekulera kring hur vida Ronaldos mål skulle kan komma att förlänga Zidanes liv på Real Madrids tränarbänk.

Det som utmärkte den första halvleken var Real Madris höga press, Real Madridanfallarnas svårigheter att skapa sig ytor – och Neymars hot längst sin kant. Zidanes lojalaste soldat, Nacho, har samlat på sig nog med meriter under säsongen för att vinna sin tränares förtroende till matchens kanske mest utsatta position på förhand, nämligen att undvika att bli bortgjord av Neymar som högerback.

Med 1-1 på måltavlan rullade Real Madrid igång spelet för en andra halvlek som skulle komma att bli så likt ett taktiskt parti schack man kan komma på en fotbollsplan, utan att intensiteten och spänningen för den neutrale åskådaren påverkas, kantat av högkvalitativa individer i de bägge lagen.

Ett oavgjort resultat på hemmaplan är ett mardrömsresultat att försöka vända på Parc des Princes. I synnerhet med tanke på hur svårpenetrerat PSG:s försvar hade agerat hittills. Det var Zidane fullt medveten om och det måste han ha medlat vidare till sina spelare i omklädningsrummet under halvleksvilan. Det gjorde sig tydligt när Benzema bokstavligt talat slet åt sig en boll på mittplan för att starta ett anfall som tyvärr inte renderade i någonting.

Den karismatiske franske tränaren som vanligtvis brukar agera sansat vid sidlinjen, gestikulerade för fullt och manade sina spelare att fortsätta anfalla. ’Remontadan’ låg i luften.
Zidane ville inte lämna något åt slumpen, och det är inte något konstigt med tanke på att han vid ett tidigare tillfälle uttryckte att sin egna framtid på Real Madrids tränarbänk skulle kunna komma att hänga på resultatet efter dubbelmötet mot PSG.

Gästerna säkrade bakåt och hotade med farliga omställningar via Mbappes och Neymars kvicka fötter, något som fick möjlksyran att skvätta kring Real Madrids spelare. Ungefär kring mitten av andra halvleken såg Real Madrid ut att gå på knäna när PSG:s anfall kom i våg efter våg. Skulle vi återgå till att referera till den stackars lilla optimistjollen i mitten av Atlanten, skulle jag säga att den läckte litervis med vatten medan Real Madrid försökte tömma vattnet med en matsked.

Nu i efterhand vore det dock tjänstefel att jämföra Real Madrid med en liten skuta med facit i hand efter kvällens batalj. Real Madrid skulle visa sig vara den stora kryssaren med Europas allra bästa sjömän i besättningen. Med ett fullsatt och skanderande Santiago Bernabéu i ryggen fortsatte de tappra vitklädda besättningsmännen att kämpa för sin ära och likväl för sin sista livlina som återstod av säsongen.

Inför matchen påpekade undertecknad vid upprepade tillfällen på både podcasten Bastardos con Gloria och web TV-programmet Madridista TV att det vore smart av Zidane att börja med en av Benzema eller Bale på bänken för att kunna slänga in ett par pigga ben under andra halvlek. Monsieur Zidane kanske är en återkommande lyssnare/tittare, för det var just vad han gjorde. Undertecknad klappar sig själv på axeln och ler brett och belåtet.

79’ kom det, genidraget, det som gör Zidane till vår störste tränare under modern tid, det som utmärker Zidane ur skaran, det som gör honom till vår enda och sanna ledare. Lucas Vázquez och Marco Asensio byttes in istället för Isco och Casemiro, två spelare som hade stått för fenomenala insatser.

“Varför plockar han ut Casemiro när laget blir tillbakatryckt?” Ja, det berättade en av experterna i Viasatstudion att han frågade sig just då, även undertecknad tänkte att det får väl bära eller brista. De som ifrågasätter Zidanes kapacitet som tränare bör se om andra halvleken i repris för att analysera och anteckna hur man bär sig åt för att vända en match. Vi andra kommer att vara för bakfulla efter berusningen som avslutningen på matchen bjöd oss på.

En spelare som föds till att spela för Real Madrid måste andas och leva för att spela denna typer av matcher – det gör Asensio. 83’ mötte Bale en passning felvänd på egen planhalva. Väl medveten om ytan han hade skapat bakom sig i och med sin rörelse, uppfattade den walesiske prinsen att Asensio bara skulle ha bollen serverad på djupet. Meunier hängde inte alls med i svängarna och visste varken in eller ut när Asensio slog ett inlägg mot Ronaldo som PSG försvaret kunde samla upp.

Ronaldo hade inte gett upp och fortsatte att pressa försvararna aggressivt som inte lyckades få undan bollen. Istället kom Modric som åter spelade bollen ut till Asensio som i sin tur slog ännu ett inlägg mot Ronaldo som hoppade och sparkade med båda fötterna i luften för att få en träff på bollen – ungefär som när man spelar FIFA och desperat bara vill trycka in bollen i mål.

Han lyckades få ett knä på bollen och Areola fick plocka ut bollen ur kassen – 2-1. Som vi vet brukar festen sällan vara kortvarig då den väl drar igång på Santiago Bernabéu. Av bara farten satte Marcelo påpassligt spiken i kistan efter ett fint förarbete av Kroos och assisterad av… du gissade rätt, Marco Asensio!

När Rocchi blåste av matchen forsade tårarna längst undetecknads kinder samtidigt som vi konstaterade att Real Madrid precis hade stått för en efterlängtad ’remontada’. Vilket tillika innebär att Real Madrid är tillbaka på allvar, precis när kritikerna opportunistiskt radat upp på led för att dela ut sina kängor mot både Real Madrid och Zinedine Zidane.

Spelarbetyg 1 till 5:

Navas 4 – Kan absolut inte belastas för målet och revanscherade sig med en fin räddning på Mbappés avslut.

Nacho 3 – Nachos kant var hårt ansatt av förståeliga skäl och det känns orättvist att ge honom det lägre betyget i backlinjen, men det var just via Nachos kant PSG oftast hittade fram. Att ställas mot Neymar är en otacksam uppgift och Nacho kände sig tvungen att agera mer passivt.

Varane 4.5 – Tillsammans med Asensio är Varane en personlig favorit. Med en teknik likt en mittfältare och en kyla av yppersta klass avväger Varane samtliga situationer väl och är på god väg att utvecklas till en majestät i försvaret. Framtida kapten, markera mina ord.

Ramos 4 – Stack inte ut, vilket är ett gott betyg när det gäller Ramos. Höll kylan matchen igenom och koncentrerade sig på att bara spela. Mycket bra insats av vår kapten. Vi behöver mer av detta nu!

Marcelo 5 – Så mycket vi har hackat på vår karismatiske brasse under säsongen, med all rätt dessvärre. Idag var en helt annorlunda historia. Marcelo bjöd på brasiliansk magi blandat med ‘espíritu Juanito’ då han tog en offensiv löpning och tryckte in spiken i kistan i slutminuterna av matchen. Blev visserligen sittandes på baken vid 0-1 målet, men det är en av riskerna man tar när man ställs 1v1 med Mbappé. Revanscherar sig visserligen på bästa tänbara sätt. Tillägnade Zidane sitt mål, så vackert.

Modric 3 – Jobbade mycket utan boll och stod för en stor uppoffring. Agerade dock bolltittare vid PSG:s mål och får således ett lägre betyg. Agerade även passivt i ‘El Clásico’ då Kovacic fick bära hundhuvudet på egen hand.

Casemiro 4 – Undertecknad har gång på gång slitit sitt hår när Casemiro har agerat regista och försökt utmärka sig i offensiv väg vilket har ställt till det för laget. Ikväll var han dock magisk i defensiven och släppte bollen enkelt till de mer kreativa förmågorna i laget, precis som han ska.

Kroos 4 – Var kanske den mittfältaren som stack ut mest. Med 98% i passningssäkerhet manövrerade tysken skutan som om det vore det mest naturliga. Löser de trånga situationerna utan att tveka en sekund och fixade straffen till kvitteringen samt en hockeyassist till Marcelos mål.

Isco 4 – Överraskningen i elvan som bjöd på magi av högsta klass under första halvlek. Ibland undrade man om det var en FIFA-match och någon utifrån styrde honom, helt magnifik. Pressade oerhört mycket och slet kopiöst. Till synes slutkörd och gjorde ett bra jobb med att förvirra sina motståndare innan Asensio fick kliva in och sätta sin prägel på matchen.

Benzema 1.5 – Jobbade på, utan att få något uträttat. Ett skott på mål under sina 70 minuter på planen förtjänade att bli utbytt.

Ronaldo 5 – Mr. Champions League, no words needed.

Asensio 5 – Min skapare, vi är så lyckligt lottade att vi får leva och se denna grabb spela. Dagens insats framkallade tårar hos undertecknad och man kan inte annat än att konstatera att Marco Asensio är den utvalde att leda Real Madrid in i framtiden.

Vázquez 3 – Spelade egentligen för lite för att betygsättas och var inte direkt inblandad i något mål, men gav en pigg och positiv injektion.

Bale 4 – Passningen på ytan till Asensio var genialisk. Många förväntar sig att Bale ska komma in och skriva in sig i målprotokollet, för undertecknad räcker det med prov på en genialisk speluppfattning, som på köpet gav Real Madrid segern.

Zidane 5 – Perfekt elva. Perfekta byten. Perfekt matchplan. Hög press för att undvika att PSG skulle känna sig bekväma med bollen. Framgångsrikt vågade Zidane satsa och plocka ut Casemiro för att förändra matchen. Fick onekligen spelarna att komma ut i andra halvleken och se riktigt laddade ut.

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen