fbpx
Connect with us

Frankrike – Belgien – allt talar för en fotbollsmatch som sent ska glömmas

Publicerad

on

sportpanelen frankrike belgien speltips unibet välkomstbonus

Så är vi framme vid semifinalerna, fyra lag återstår och det är nu allt ska avgöras. Först ut är Belgien och Frankrike som haft olika sorters resor fram hit. Belgien har visat en högre högstanivå och en lägre lägstanivå medan Frankrike mer har rasslat igång maskineriet och successivt blivit bättre och bättre. Båda mönstrar de fantastiska lag och allt talar för en fotbollsmatch som sent ska glömmas. 

Speltips: Belgien går vidare till oddset 2.10 hos Unibet

Frankrike

Frankrikes VM-resa har en del typiska drag som en slutlig världsmästare ofta har. Genom gruppspelet har man bjudit på sparsmakad underhållning, men gjort precis vad som krävs för att vinna gruppen. Solida defensivt men utan att, på något vis, glänsa offensivt.

I åttondelsfinalen väntade så Argentina och det blev en match som var någonting helt annat. Här visade Frankrike vilken oerhörd spets man trots allt besitter och inte minst fick Kylian Mbappé, på allvar, visa världen vad han kan.

Den vilda västern-fotboll som åttondelsfinalen blev (på grund av Argentinas brist på organisation) är inte detta Frankrike favoritgenre men man är tillräckligt individuellt skickliga för att vinna även den typen av matcher.

Kvartsfinalen mot Uruguay är mer signifikativ för hur det brukar se ut när Didier Deschamps mannar spelar fotboll. Kontrollerat och med en bra defensiv balans. Det var en match där det första målet blev väldigt avgörande. Utan Edinson Cavani hade Uruguay inte tillräcklig mycket att sätta emot då man hamnade i underläge.

I Samuel Umtiti och Raphael Varane har Frankrike ett mittlås att förlita sig till i många år framöver. När dessutom Ngolo Kanté finns strax framför och suger in andrabollar och förstabollar, täcker ytor och gör det svårt för motståndarna på alla tänkbara vis så är det inte lätt att bryta ner detta lag.

Belgien

Belgien imponerade genom gruppspelet men blev aldrig riktigt ställda på prov. Istället blev kom det riktiga testet då man ställdes mot ett Japan som ingen trodde skulle kunna stå upp mot ett motstånd av Belgiens kaliber. Men det blev en batalj där de blev rejält pressade och sett över hela matchen var Japan, faktiskt, det bättre laget.

Men Belgien vaknade till i grevens tid och vände på hela steken under den sista kvarten. Man var riktigt illa ute och det höll på att bli en dyrköpt läxa – men någonting lärde man sig.

Förutom den boost som det innebar att vända matchen slutminuterna kunde också Roberto Martinez dra lärdomen att den offensiva 3-4-3-formation – med Axel Witsel och Kevin De Bruyne som centrala mittfältare – som han använt sig av behöver balanseras om när kvaliteten på motståndet skruvas upp.

På så vis grundlades den taktik som blev så lyckosam då man sedan fällde guldfavoriterna Brasilien. Martinez ändrade till en fyrbackslinje och Marouane Fellaini kom in med sin fysik på mitten medan De Bruyne fick en helt annan roll än den han tidigare haft. I princip spelade han som central anfallare i ett 4-3-3 där Romelu Lukaku låg till höger i syfte att straffa Brasilien då Marcelo klev fram.

Dessa förändringar var Brasilien förmodligen inte helt förberedda på och de skulle visa sig bli väldigt vägvinnande. Det blev en speciell men väldigt underhållande matchbild där Brasilien försökte få kontroll men där Belgien var bångstyriga, oberäkneliga och otroligt giftiga i sina omställningar. Brasilien gör ingen dålig men Belgien vinner den taktiska kampen och därför också matchen.

Vilka vinner?

Man skulle kunna argumentera för, att om Belgien inte hade blivit så hårt pressade av Japan, hade man inte dragit de nödvändiga lärdomar till mötet med Brasilien. Nu vet vi ju inte exakt hur Roberto Martinez tänker men känslan är att man mycket väl hade kunnat fortsätta med sin offensiva mittfältsbalans och då istället blivit ordentligt straffade i kvartsfinalen.

Nu blev det ett annat sorts Belgien som försvarade sig mycket bättre och som, framförallt, var sylvassa i sina omställningar. Med Kevin De Bruyne i en betydligt mer offensiv roll fick man ut det bästa av sin, förmodligen, allra viktigaste spelare samtidigt som Marouane Fellainis fysik stärkte laget på det centrala mittfältet.

Nu återstår att se om Martinez har några nya taktiska ess i rockärmen då Frankrike väntar i ännu ett gigantiskt klassmöte. Eventuellt var Romelu Lukakus roll som högerforward specialanpassad för att möta Brasiliens vänsterkant och att det kan komma att se något annorlunda ut i semifinalen.

Didier Deschamps Frankrike är, på förhand, mer förutsägbara i sina taktiska dispositioner. Kontinuiteten i deras 4-2-3-1, rollfördelningen och spelarvalen har varit en framgångsfaktor och man lär inte bjuda på några större överraskningar till den här matchen. Samtidigt kommer de sannolikt vara bättre förberedda på Belgiens flexibilitet än vad Brasilien var.

På pappret är Belgien och Frankrike väldigt jämnstarka och det lär vara de taktiska detaljerna och/eller den individuella briljansen som kommer att bli avgörande. I båda lagens kvartsfinaler har det första målet varit väldigt avgörande och lär så bli även nu.

Belgien har visat upp en högre högstanivå så här långt medan Frankrike har gett ett mer stabilt intryck där defensiven känns väldigt solid. Frankrike har succesivt växlat upp medan Belgien har varierat mer i sina prestationer – framförallt i bemärkelsen att man i matcherna kan ha sämre perioder på ett sätt som Frankrike sällan har.

Men. Belgien kommer från att ha besegrat den främsta guldfavoriten Brasilien och det var inte på grund av att brassarna underpresterade, utan för att man individuellt skickligare i den sista tredjedelen och för att man var taktiskt smartare.

Kan Belgien upprepa den prestationen kommer Frankrike få det lika svårt som Brasilien. Variationen i belgarnas offensiv gör dem mer oberäkneliga än Frankrike och det kan mycket väl komma att fälla avgörande i den här matchen. Därför landar vi att det kommer bli Belgien som till slut kommer gå segrande ur den här striden.

Speltips: Belgien går vidare till oddset 2.10 hos Unibet

Passa på att ta del av Unibets grymma välkomsterbjudande: sätt in 100 kr – få 500 kr i gratisspel!

Gå till kampanj

Frankrike – Belgien, matchstart 20.00 på tisdag.

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen