fbpx
Connect with us

Krönika: Mannen som räddade Manchester United

Publicerad

on

Håller man på Manchester United måste man bara veta vem Jimmy Murphy var. Murphy föddes i Wales 1910. Han flyttade till England och spelade fotboll för West Bromwich Albion och Swindon Town innan kriget bröt ut.

Under andra världskriget träffades Murphy och Busby, då Murphy höll ett tal om fotboll med Busby i publiken. När Busby tog över Manchester United som manager efter kriget erbjöd han Murphy ett jobb. Murphy anställdes först som chefstränare och sedan (1955) som assisterande manager. Han hade också ansvar för reserverna och juniorerna i United. När United vann de fem första upplagorna av FA Youth Cup 1953 till 1957 var Murphy lagets tränare.

Jimmy Murphy var Sir Matt Busbys högra hand och den som var huvudansvarig för spelarutbildningen i klubben. 1958 den 6e februari fick Murphy också ansvaret att leda United under månaderna efter flygolyckan i München. Förbundet FA vid den tiden ville stänga ner Manchester United för alltid då man trodde att man aldrig skulle kunna klara att komma tillbaka.

Laget hade rest till Belgrad för att möta Röda stjärnan i dåtidens Champions League och på väg hem så kraschade planet i München. Jimmy Murphy var den enda som inte åkte med då han också var förbundskapten för Wales och och var på landslagsuppdrag och han var den som tog det största ansvaret att få klubben på rätt fötter igen.

Han hade hela dåtidens FA emot sig, ingen trodde att han skulle klara av det men han gjorde det. När han fick samtalet att lagets flygplan hade kraschat i München befarade han det värsta, det laget han assisterade för hade förmodligen gått bort.

Sir Matt Busby överlevde och när han besökte honom i Münchens sjukhus avslutade Sir Matt med att säga ”Hold the flag, Jimmy.” Det var precis det han gjorde och varför vi sjunger ”Well keep the red flag flying high cause Man United will never die.”

Jimmy Murphy åkte tillbaka till Manchester och visste att man måste börja på noll. Han började ta upp unga spelare som bara var mellan 16-17 år gamla för provträning, åkte runt hela England för att scouta och gjorde sitt yttersta för att hitta spelare som kunde hålla kvar Manchester United i dåtidens Premier League.

Inte nog med det så fixade han begravningsceremonin till alla spelare, ledare och journalister som dog den dagen i München. Familjer, släktingar, vänner och supportrar var välkomna in till Old Trafford. Han tog också en paus från landslaget Wales endast för att rädda Manchester United. Klubbens mest talangfulle spelare Duncan Edwards var den sista som gick bort 3 veckor efter kraschen.

Det var också Jimmy Murphys favoritspelare i laget. Alla dessa spelare som hade gått bort var hans spelare, spelare som han scoutat fram och spelare som han utbildat redan vid ung ålder. Han lyckades få ihop ett lag och dåtidens FA trodde inte sina ögon att man kunde göra det på så kort tid. De gav upp, Jimmy Murphy hade lyckats övertala dem och bevisa dem. Efter olyckan föll det på Murphy att leda United.

Han hade mycket små resurser och svårt att få ihop ett lag. I ligan blev det bara en enda seger på 14 matcher. I FA-cupen gick det bättre, då Murphy ledde laget till final. En heroisk insats, även om Bolton blev för svåra i finalen. Utan någon hjälp från FA så gjorde han det på egen hand precis som han gjorde förr. The Busby Babes var borta, men han skulle få fram ett nytt. The United Trinity kom fram med Sir Bobby, Dennis Law och George Best och 10 år efter kraschen chockade Manchester United hela världen genom att vinna dåtidens Champions League och bli Englands första lag att göra det.

Under dessa 10 år vann 3 spelare från laget Ballon Dor. 2 av dessa hade Jimmy Murphy scoutat fram. Jimmy Murphy fortsatte sedan som assisterande manager till 1971. Strax efter slutade/lämnade Sir Bobby Charlton, George Best och Dennis Law också. Därefter jobbade han under många år som scout i United, både på heltid och deltid.

Många brukar hylla Sir Matt Busby och Sir Alex Ferguson med all rätt för att ha gjort klubben till den det är idag. Men man ska aldrig glömma Jimmy Murphy, för utan honom hade klubben aldrig varit den det är idag. Jag brukar säga att han var mannen som räddade klubben och det är jag evigt tacksam för.

För det Manchester United är idag är till stor del på grund av honom. Jimmy Murphy dog november månad 1989, 3 år efter Sir Alex Ferguson hade tagit över laget. Han hann aldrig se Manchester United vinna FA cupen 1990, Sir Alex första titel som United manager. Manchester United är inte bara en storklubb. Det är så mycket mer än så.

Som Sir Alex Ferguson själv sagt ”Manchester United är den bästa romantiska berättelsen i historien och det kommer aldrig att ändras på det.” ”It’s not about their memory, it’s about showing who we are to the world.” Hold the flag, Jimmy. Sir Matt och Jimmy Murphy på bilden.

/ Red Army Sverige, United we stand.

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen