fbpx
FotbollVM 2018

Ska man våga tänka att Sverige kan gå till VM-final?

Sverige och Schweiz - med kontinuiteten som framgångsrecept

Den som inte är som Janne Andersson och enbart fokuserar på nuet kan se att chanserna för lagen på Sveriges slutspelshalva att nå en VM-final förmodligen är bättre än vad de någonsin kommer att kunna bli. En svindlande tanke förstås. Att detta svenska landslag är kapabla att besegra allt tänkbart motstånd fram till en final är dock en känsla med ett rationellt underlag att stå på – men vågar man ens tänka så?

Speltips: Sverige vinner mot Schweiz till 10.00 gånger pengarna hos Unibet

Sverige, Schweiz, England, Colombia, Kroatien eller Ryssland kommer att spela VM-final i fotboll 2018. Det är inga dåliga lag men att ta sig till en VM-final i fotboll är inget som någon av dessa nationer egentligen gör. VM-finaler ska ju vara vigda för länder som Tyskland och Argentina – men nu ser plötsligt verkligheten annorlunda ut.

Inget av dessa lag kan ses som en omöjlig motståndare för Sverige – det är också en verklighet. Vem i hela världen hade kunnat förutse detta scenario? Det här laget, som ingen människa hade några högre tankar om för bara ett drygt år sedan, står nu med en realistisk chans att gå till VM-final. Vägen dit är naturligtvis otroligt tuff, men likväl – även om den ger svindelskänslor – är det inte en helt orimlig tanke.

Men det är självklart inte den typen av tankar som snurrar i Janne Anderssons huvud. Där är alltid nu – nu och sen – sen. Att lyckas besegra ett Schweiz, som är rankade sexa i världen och endast har förlorat en match på de tjugo senaste, är ett alpberg i sig att bestiga.

Precis som Janne har Vladimir Petkovic (sedan 2014) byggt sitt Schweiz med kontinuiteten i spelsystem och spelarval som den bärande framgångsfaktorn. Och ser man till den individuella kvaliteten så är den på en klart högre nivå än den svenska.

Den konkurrensfördel som Sverige har haft mot notoriskt hattande lag som Sydkorea och Mexiko har man alltså inte mot Schweiz. De är oerhört trygga i sin 4-2-3-1-formation, samtliga spelare har sina tydliga roller och känner varandra otroligt väl. Av de tre gruppspelsmatcherna har mötet med Schweiz mest likhet med det mot Tyskland.

Kontinuiteten i det som Sverige och Schweiz gör ger också att båda lagen är aningen förutsägbara. Rent taktiskt kommer de därför att ha stenkoll på varandra inför det här mötet.

Schweiz har haft ett stort bollinnehav i samtliga sina matcher hittills och så lär det bli även mot Sverige. Och det lär även Sverige trivas med. Att man kan fortsätta att försvara lågt med nästan hela laget, men samtidigt vara giftiga i sitt omställningsspel, blir en nyckel för Sverige.

Schweiz saknar sin avstängde högerback och lagkapten Stephan Lichtsteiner samt mittbackskuggen Fabian Schär, vilket innebär att man måste byta halva backlinjen och det är förstås inte bra för ett lag vars framgång, till stor del, vilar på sin samspelthet.

Det gäller alltså för Sverige att försöka testa Schweiz nykomponerade högersida i backlinjen så mycket som möjligt. Med andra ord ett utmärkt läge för vänstermittfältaren Emil Forsberg att börja hitta rätt i de avgörande aktionerna.

Samtidigt saknar Sverige innermittfältaren Sebastian Larsson som varit en av lagets bästa spelare genom gruppspelet. Gustav Svensson lär ersätta och det innebär en lite sämre passningsfot men desto mer fysisk kapacitet och än större defensivt ansvar.

En annan nyckelroll får Ludwig Augustinsson som behöver sätta stopp för Schweiz främsta offensiva vapen Xherdan Shaqiri som utgår från deras högerkant.

Mannen med fotbollsvärldens lägsta tyngdpunkt blir svår att stoppa, Schweiz blir en svår nöt att knäcka – men om det är någonting vi vet så är det att detta Sverige alltid har någonting att sätta emot. De berg man tidigare har bestigit har sett betydligt mer omöjliga ut på förhand.

Ska vi våga tänka tanken att det här laget är kapabla att gå till en VM-final? Ja, jag tror tamejtusan att vi vågar det.

Speltips: Sverige vinner mot Schweiz till 10.00 gånger pengarna hos Unibet

Passa på att ta del av Unibets grymma välkomsterbjudande: Sverige vinner mot Schweiz till 10.00 gånger pengarna!

Gå till kampanj

Sverige – Schweiz, matchstart 16.00 på tisdag.

Tags

Relaterade artiklar