fbpx
Connect with us

VM 2018: Inför Sverige – Schweiz

Publicerad

on

Dagen är kommen. Sverige ska spela åttondelsfinal i VM. Hela nationen kommer att stå stilla och hela Sverige kommer att hålla andan under 90 minuter. Vad som däremot inte kommer att stå stilla under den tiden matchen spelas är känslorna och tankarna hos de svenska spelarna.

Läge för framgång och skräll

Sedan sommaren 94′ har hela Sverige väntat på en ny internationell fotbollsframgång. År efter år har reprisen av VM-krönikan från bronset i USA vevats på TV och hyllats som den största bedriften i svensk fotbollshistoria – med all rätt. Nu är vi dock trötta på att vara tvungna att se på en grynig VHS-inspelning när vi känner oss nostalgiska. Vi vill ha en ny framgång!

Nu när många favorittippade länder har blivit utslagna – som Spanien, Tyskland, Argentina och Portugal – är det ett gyllene läge för en ”mindre” nation att kliva fram och chockera omvärlden genom att ta VM-guldet. Varför skulle det inte kunna vara Sverige? Lagsammanhållningen har sett starkare ut än på länge och den förstärktes ytterligare efter att laget slöt samman för att ge Jimmy Durmaz efter att han blivit uthängd på sociala medier som syndabock efter att Sverige släppte in ett sent mål i gruppspelets andra omgång mot Tyskland.

Startelvan

I och med Sebastian Larssons avstängning måste någon kliva in och täcka upp positionen bredvid Albin Ekdal i mittfältet. Gustav Svensson är den som brukar hoppa in istället för Sebastian Larsson, och lär göra det mot Schweiz med. Gustav Svensson har tidigare spelat i bland annat den kinesiska, ukrainska och turkiska ligan förutom när han har spelat för IFK Göteborg i Allsvenskan. För tillfället håller han dock till i MLS och Seattle Sounders. Bortsett från mittfältspositionen bredvid Albin Ekdal väntas laget att se ut som under tidigare matcher under mästerskapet:

Sveriges väntade startelva:

Målvakt: Robin Olsen.
Backar: Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson.
Mittfält: Viktor Claesson, Gustav Svensson, Albin Ekdal, Emil Forsberg.
Anfall: Ola Toivonen, Marcus Berg.

Likt Sveriges förbundskapten Janne Andersson är även Schweiz förbundskapten Vladmir Petkovic tvungen att handskas med tunga avbräck i truppen. Det är båda försvarskuggarna Fabian Schär och Stephan Lichsteiner som är avstängda mot Sverige. Troligtvis blir det Johan Djourou och Michael Lang som kliver in och ersätter, en klar försvagning i det schweiziska laget som för övrigt förväntas starta på följande sätt:

Schweiz väntade startelva:

Målvakt: Yann Sommer.
Backar:
Michael Lang, Manuel Akanji, Johan Djourou, Ricardo Rodriguez.
Mittfältare:
Valon Behrami, Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri, Blerim Dzemaili, Breel Embolo.
Anfall:
Mario Gavranovic.

Varning för gula kort

En del spelare kommer att spela med en eventuellt väntande avstängning i bakhuvudet. I Sverige är det Albin Ekdal, Viktor Claesson och Mikael Lustig som riskerar en avstängning till nästa match om de blir tilldelade ett gult kort i åttondelsfinalen. I Schweiz är det Denis Zakaria, Valon Behrami och Xherdan Shaqiri som är ett gult kort ifrån avstängning i en eventuell kvartsfinal.

Schweiz

Med tanke på vilka nationer det svenska landslaget har slagit låter inte Schweiz som ett land som bör vara allt för svåra för Sverige att besegra. Man ska dock inte låtas luras av namnet. Schweiz har varit obesegrade under 16 av sina 17 senaste matcher och spelade bland annat oavgjort mot de absoluta favoriterna Brasilien i öppningsmatchen.

Farligast i Schweiz är givetvis den kraftiga högeryttern Xherdan Shaqiri. Stjärnan har minst ett drömmål i sig och kommer att vara ett potentiellt hot så länge han befinner sig på planen. Förutom Shaqiri finner vi också skickliga spelare som Ricardo Rodriguez, Granit Xhaka och talangen Breel Embolo hos motståndarna.

Sveriges vapen

Det vore slöseri med tid att dra ett anförande om att Sverige måste spela tätt och satsa på farliga kontringar. Det finns nog inte en kotte i hela landet som har missat att det är taktiken som passar Sverige bäst, och med säkerhet vågar jag påstå att lika få har missat hur framgångsrikt den taktiken har fungerat hittills under detta VM. Under sina 8 senaste matcher har Sverige hållit nollan 5 gånger och sett till hur många målchanser Sverige spelade sig till mot Mexiko i den senaste matchen kan man förvänta sig ett försvagat schweiziskt försvar inte bör vara en omöjlighet för Sverige att knäcka.

Nu gäller det bara att få avsluten på rätt sida av ramverket. Marcus Berg har bränt ett antal chanser under VM. Förhoppningsvis har han reserverat baljorna till då det väl gäller och blir matchhjälte i åttondelsfinalen mot Schweiz.

 

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen