fbpx
Connect with us

VM 2018: ALLA åttondelsfinaler del 4

Publicerad

on

Det är nu det börjar, allvaret i VM. Vi tar farväl av “trepoängsmatcherna” och byter chip till de dramatiska, ångestfyllda, men ack så elektriska “vinna eller försvinna-matcherna”. I den här artikelserien kommer vi att gå igenom alla 16 lag som har tagit sig hela vägen till åttondelsfinalerna. Idag är det den största dagen på väldigt länge ur en sportslig synvinkel.

Åttondelsfinal 5: Sverige – Schweiz

Avspark: 3 juli klockan 16:00.

Sverige

Det sista nordiska landslaget i turneringen tog sig till åttondelsfinalen genom att ta en högst överraskande förstaposition i sin grupp – före erkänt starka nationer som Tyskland, Mexiko och Sydkorea.

Men sin starka lagsammanhållning har det svenska landslaget bevisat att de klarar av att stirra anrika fotbollsnationer i vitögat, sådana som Holland, Frankrike, Italien, Tyskland och Mexiko har stött på kraftigt motstånd från Gul och Blå – i vissa fall även förödande starkt motstånd.

Sveriges trupp är i stort sett intakt och de allra flesta vet nog redan vilka elva spelare som kommer att starta, dock måste förbundskaptenen Janne Andersson handskas med Sebastian Larssons frånvaro. Det mest troliga är att Gustav Svensson hoppar in och spelar en defensiv mittfältsroll bredvid Albin Ekdal – som också är känd för att slita hårt. I den sista gruppspelsmatch mot Mexiko lyckades Sverige avlossa hela 15 skott mot mål – mer än vi är vana att se. Sverige lär dra nytta av att Schweiz saknar två av sina nyckelspelare i försvaret.

Schweiz

Efter en stark inledning i mästerskapet med en 1-1 match mot självaste Brasilien sände Schweiz klara signaler att de skulle bli att räkna med under detta mästerskap. En 1-2 seger i andra omgången mot Serbien – då de schweiziska spelarna Granit Xhaka och Xerdan Shaqiri firade varsina mål genom att göra ett politiskt kontroversiellt tecken med händerna – verkade bana för en schweizisk succé men så kom snedsteget mot Costa Rica i tredje omgången. Man spelade 2-2 mot Costa Rica – som kom sist i gruppen – men det gjorde inget då avancemanget aldrig riktigt var hotat.

Inför den vinna eller försvinna-matchen mot Sverige är det främst två viktiga kuggar i försvaret som saknas: Fabian Schär och Stephan Lichtsteiner. Ersättarna förväntas bli Johan Djourou och Michael Lang – en klar försvagning trots att det handlar om två rutinerade spelare.

 

Speltips:

Självklart klarar Sverige utmaningen. Schweiz kommer inte kunna rå på Sveriges defensiv och när Sverige sätter första målet kommer stora ytor att lämnas öppna i det osamspelta schweiziska försvaret. Det finns inget annat scenario.

Åttondelsfinal 6: Colombia – England

Avspark: 3 juli klockan 20:00.

Colombia

Ett av de två kvarvarande sydamerikanska landslag i turneringen – tillsammans med Uruguay – har Colombia ett helt kontinents stöd i ryggen inför åttondelsfinalen.

Colombia slutade på den första positionen efter ett gruppspel som innehöll nästan allt. I öppningsmatchen mot Japan åkte Colombia på en tidig straff mot sig samt ett rött kort. Uppförsbacken blev för brant att jobba ikapp och Colombia fick vänta till omgång nummer två för att få fira en seger. Polen föll offer för den målfarliga versionen av Radamel Falcao samt en James Rodriguez på spelhumör. Match nummer tre såg ut att bli omöjlig men då steppade Yerry Mina fram och nickade in en hörna för andra gången i VM.

Nu väntar en tuff match mot England och de colombianska fansen hoppas på att stjärnan James Rodriguez har återhämtat sig fullt ut inför åttondelsfinalen.

Kommer vi se Colombias landslag rada upp för dans mot Japan?

England

Nationen som har sett sig själv som solklara favoriter inför varje mästerskap har faktiskt imponerat för en gångs skull. I gruppspelet vann man sina två inledande matcher – visserligen var det mot enkelt motstånd i form av Tunisien och Panama – men det vi fick se under de matcherna var ett England som försökte spela fotboll på ett sätt vi inte är vana vid.

Det är första gången på väldigt länge som England skickar ett landslag med så få profiler till ett stort mästerskap. Målsprutan Harry Kane är den självklara stjärnan i laget, men sedan är det jämnt mellan spelarna sett till den internationella statusen.

Just Harry Kane kommer att bära ett stort ansvar på sina axlar då han redan har mäktat med 5 fullträffar under detta VM.

 

Speltips:

Trots att man har vunnit har Colombia haft det jobbigt under gruppspelet. Spelet har inte stämt alla gånger och det är något som kommer att kosta dyrt mot England. Ett darrigt colombianskt försvar lär bli en mumsbit för Harry Kane. Mycket i den colombianska offensiven hänger på James Rodriguez och han har visat sig ha fortsatta problem med en skada han drog på sig i slutet av klubblagssäsongen. Om han inte kommer att kunna delta i matchen fullt ut kommer det att innebära problem för Colombias offensiv.

  • Spela på att England går vidare till en odds på 1.56.
  • Spela på att det blir över 1.5 mål till en odds på 1.50.
  • Spela på att Harry Kane gör mål till en odds på 2.28.
  • Är du modig så spelar du på att Harry Kane gör matchens första mål med en odds på 3.80.

Unibet

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen