fbpx
Connect with us

Alla Speltips

Sverige vinner slaget om S:t Petersburg

Publicerad

on

Via Miraklet i Milano till Hjältarna i Jekaterinburg – och nu står vi alltså inför Slaget om S:t Petersburg. Känslan är att detta svenska landslag är kapabla till vad som helst och härnäst är det Schweiz som ska besegras. Förutsättningarna för Sverige är goda och vi tror att de vinner. Till det förhöjda oddset 10.00 gånger pengarna hos Unibet spelar vi på Sverige

Precis som Janne Andersson har Vladimir Petkovic (sedan 2014) byggt sitt Schweiz med kontinuiteten i spelsystem och spelarval som den bärande framgångsfaktorn. Och ser man till den individuella kvaliteten så är den på en högre nivå än den svenska.

Den konkurrensfördel som Sverige har haft mot notoriskt hattande lag som Sydkorea och Mexiko har man alltså inte mot Schweiz. De är oerhört trygga i sin 4-2-3-1-formation, samtliga spelare har sina tydliga roller och känner varandra otroligt väl. Av de tre gruppspelsmatcherna har mötet med Schweiz mest likhet med det mot Tyskland.

Schweiz är ett bra lag med en fantastisk resultatrad det senaste året – men de ska heller inte överskattas. De har ett starkt mittfält men de saknar halva sin ordinarie backlinje samt en anfallare i form.

Det här kommer förmodligen bli en väldigt jämn match där de små taktiska detaljerna blir avgörande och i den bemärkelsen är Sverige ett av de bästa landslagen i världen. Här är faktorerna som kommer bli avgörande:

Nycklarna för att besegra Schweiz

  • Låt Schweiz föra spelet

Schweiz har haft ett stort bollinnehav i samtliga sina matcher hittills och så lär det bli även mot Sverige. Och det lär även Sverige trivas med. Att man kan fortsätta att försvara lågt med nästan hela laget, men samtidigt vara giftiga i sitt omställningsspel, blir en nyckel för Sverige. Man vill inte ge Xherdan Shaqiri möjligheter att komma rättvänd mot ett utspritt svenskt försvar.

  • Sätt press på Schweiz nykomlingar i backlinjen

Schweiz saknar sin avstängde högerback och lagkapten Stephan Lichtsteiner samt mittbackskuggen Fabian Schär, vilket innebär att man måste byta halva backlinjen och det är förstås inte bra för ett lag vars framgång, till stor del, vilar på sin samspelthet.

Det gäller alltså för Sverige att försöka testa Schweiz nykomponerade högersida i backlinjen så mycket som möjligt. Med andra ord ett utmärkt läge för vänstermittfältaren Emil Forsberg att börja hitta rätt i de avgörande aktionerna.

De förmodade ersättarna Michael Lang och Johan Djourou är fullt dugliga fotbollsspelare men de ska känna att Sverige har identifierat dem som en svag punkt. Om de inte kände sig nervösa och pressade så ska de bli det av att Sverige hela tiden vill åt dem. Mot Mexiko valde Sverige att, i vissa situationer, pressa högt och aggressivt och den taktiken bör man bygga vidare på.

  • Albin Ekdal måste bära Sveriges mittfält

Sverige saknar innermittfältaren Sebastian Larsson som varit en av lagets bästa spelare genom gruppspelet. Gustav Svensson lär ersätta och det innebär en klart mer begränsad passningsfot men desto mer fysisk kapacitet och än större defensivt ansvar.

Således kommer det, till stor del, vara upp till Albin Ekdal att styra passningsspelet på mittfältet. Ekdal var en gigant i det fysiska spelet mot Mexiko och det lär krävas att han är det även mot Schweiz. Samtidigt har inte varit så lyckosam vad gäller det mer kreativa spelet. I Larssons frånvaro lär det krävas att Ekdal höjer precisionen i de avgörande passningarna. Ekdal måste göra personbästa i både offensiven och defensiven.

  • Augustinsson vs. Shaqiri

Ludwig Augustinsson får en nyckelroll för Sverige i den här matchen. Han behöver sätta stopp för Schweiz främsta offensiva vapen Xherdan Shaqiri som utgår från deras högerkant. Mikael Lustig tog bort Hirving Lozano senast och nu är det upp till bevis för Ludde att ta ett liknande ansvar. Han har växt något oerhört under turneringens gång och känns 100% redo för den här uppgiften

  • Fasta situationer, fasta situationer och fasta situationer

Sverige kommer inte att ha samma fysiska övertag som man hade mot Mexiko men fortfarande ska man vara starkare på fasta situationer än vad Schweiz är. Yann Sommer är en relativt kortväxt målvakt och om det är något som Sverige har visat så här långt så är det en förmåga att skapa målchanser via hörnor och frisparkar.

  • Det taktiska spelet

Janne Andersson och Peter Wettergren är extremt noggranna och har en fingertoppskänsla som få kan mäta sig med. Sverige vinner, i princip, alltid det taktiska spelet under den här ledningen och det är nog det främsta argumentet till varför Sverige kommer vinna den här matchen. (Se speltips nedan).

Speltips

Sverige har, förmodligen, världens, just nu, bästa förbundskapten och ledarstab kring det här landslaget. De har varit en central del i de framgångar man har uppnått hela vägen hit. Resultaten i relation till spelarmaterialet talar sitt tydliga språk.

I samtliga avgörande matcher som Sverige har spelat kan man, utan problem, argumentera för att Sverige har vunnit den taktiska kampen. Man har fått matcherna att bli på ett sätt som har gynnat dem själva.

Därför har vi all anledning att tro att man kommer lyckas med detta även den här gången. Sverige är inte individuellt sett bättre men man är nästan alltid smartare än sin motståndare.

Schweiz är ett bra lag men inte så bra att de vinner den här matchen även om de inte vinner det taktiska spelet. Janne Andersson och Peter Wettergren kommer ha den bättre matchplanen och det kommer till slut fälla avgörande i den här matchen. Sammantaget ger detta att vi tror starkt på Sverige. Till otroliga 10.00 gånger pengarna hos Unibet satsar vi på att Sverige vinner den här matchen.

Speltips: Sverige vinner mot Schweiz till 10.00 gånger pengarna hos Unibet

Passa på att ta del av Unibets grymma välkomsterbjudande: Sverige vinner mot Schweiz till 10.00 gånger pengarna!

Gå till kampanj

Sverige – Schweiz, matchstart 16.00.

Managed By Sportpanelen