fbpx
Connect with us

Spelarbetyg Sverige: de var bäst mot Schweiz

Publicerad

on

Återigen är det laget Sverige som bildar en enda ostoppbar gulblå enhet. Återigen måste man ta fram luppen för att särskilja de individuella prestationerna. Sverige har besegrat Schweiz. Sverige är i kvartsfinal i VM. Samtliga spelare bidrog med mycket men några vill vi ändå hylla lite extra. 

Betyg 5

Laget.

Betyg 4

Viktor Nilsson Lindelöf:

VNL har efter sin sjukdom vuxit och vuxit och vuxit i den här turneringen. Nu är han hemma. Nu ser han ut som den europeiska toppklass-mittbacken som han faktiskt är. Elegant. Lugn. Resolut. Smart.

Albin Ekdal:

Med tanke på den position som Ekdal har på det centrala mittfältet är han just nu, tillsammans med Granen, Sveriges viktigaste spelare. Ett fysiskt monster som vinner alla dueller han går in och som med sina självklara auktoritet på planen spider ett lugn till hela laget. Hade han gjort mål på något av sina klara lägen hade betyget varit 5.

Andreas Granqvist:

Kommentar överflödig. Granen är numera en levande legend.

Emil Forsberg

Äntligen kom målet, äntligen klev Emil Forsberg ur epitet ”Lill-Foppa”. Kan han fortsätta så här är snart bara ”Foppa” med hela svenska folket. Fortfarande kan han ännu mer men utan hans snabbhet i tanke och ben hade Sverige förmodligen inte gjort mål i den här matchen.

Mikael Lustig:

Det gula kortet var enda smolket i bägaren den här kvällen. Lustigs förmåga att stänga igen fullständigt på sin kant samt hans huvudspel är ovärderligt för Sverige. Hela turneringens bästa defensiva ytterback är han bannemej.

Ludwig Augustinsson:

Har sedan Mexiko-matchen steppat upp på Lustig-nivå i sitt ytterbacksspel. Gjorde ett fantastiskt jobb med att stänga ner Schweiz största hot Xherdan Shaqiri på sin kant. Inte en enda gång kunde han ta sig förbi eller skapa något av större värde – mycket tack vare Luddes kloka försvarsspel.

Robin Olsen:

Olsen är ytterligare en som bara växer och växer. Han mätte in på 198 cm när turneringen började men nu är han lika lång som ribban och armarna, dom når nog tusan ut till båda stolparna på samma gång. Utan att ta till överord så lär han, i alla fall, ha spelat till sig ett kontrakt hos en europeisk toppklubb efter detta VM.

Betyg 3

Gustav Svensson:

Kom in och bidrog precis med det som man hoppades att han skulle bidra med. Är otroligt skicklig i sitt defensiva positionsspel runt eget straffområde och visade ingen som helst osäkerhet trots sin ringa erfarenhet av spel på den här nivån. Mot England är Sebastian Larsson tillbaka men det känns väldigt tryggt att Svensson finns rak och redo.

Ola Toivonen:

Sliter något enormt och är oerhört nyttig för laget. Hittade ett par fina kombinationer i första halvlek och som det känns nu är han oersättlig i anfallet. Ett mysterium att han kan hålla den här höga nivån i match efter match trots att han knappt har spelat matcher på hela säsongen i sitt klubblag.

Viktor Claesson:

Från att ha varit lite av ett frågetecken inför VM är han numera helt självklar i sin, egentligen, ovana roll till vänster på mittfältet. Mot Schweiz var det framförallt hans insats i defensiven som imponerande. I första halvlek var han på och störde och bröt nästan varenda passning som motståndarna försökte slå. Viktig också med sitt huvudspel som är ovanligt kraftfullt för att komma från en ytter.

Betyg 2

Marcus Berg:

Hur hade det sett ut om Berg hade satt det där första öppna läget han fick mot Sydkorea i premiären? För en anfallare kan ett mål förändra allt och om det avslutet hade gått in hade förmodligen de flesta andra gjort det också. I ett sådant parallell-universum hade Sverige gjort 4-5 mål i varje match. Hursomhelst bidrar Berg med väldigt mycket – men hans absoluta spetskompetens är ändå målskyttet och när de lägen han får i den här matchen inte förvaltas blir betyget, dessvärre, ofrånkomligen därefter.

Betyg 1

Ingen.

Managed By Sportpanelen