fbpx
FotbollVM 2018

Sverige mot England – det här blir de avgörande faktorerna

Sveriges förmåga att skapa målchanser är osannolik

Fotbollsfebern är på väg mot kokpunkten i både Sverige och England. Engelsmännen ser en VM-final inom en pickfordsk armlängds håll – men att hoppas på någon klassisk brittisk underskattning är inte att hoppas på för Sverige. Gareth Southgates landslag har redan visat att de inte är att jämföra med tidigare engelska upplagor. 

Speltips: Sverige går vidare till semifinal till otroliga15 gånger pengarna hos Betfair

Sverige

Sverige är i kvartsfinal i VM och i någon mening är det ju ett mirakel. Men ser man till hur matcherna, var för sig, har artat sig på vägen hit är känslan ändå att allt detta är helt rimligt.

Försvarsspelet, lagsammanhållningen, det starka kollektivet – allt det där visste vi om. Det som egentligen förvånar, det som varit så oerhört imponerande, är den osannolika förmågan att skapa klara målchanser. Hade Marcus Berg haft en “normal” utdelning under dessa matcher hade han stått på 5-6 baljor vid det här laget.

Sveriges förmåga att hela tiden ligga rätt och vara samlade i sitt defensiva positionsspel och samtidigt vara ett av de lag i hela turneringen som kommer till flest rena målchanser, är en ekvation som trotsar vetenskapen. Till väldigt stor del ska Janne Andersson och Peter Wettergren krediteras denna taktiska fulländning.

Skillnaden mellan att nå kvartsfinal eller att gå ännu längre hänger nu förmodligen på om effektiviteten kan bli lika osannolikt hög som förmågan att skapa målchanser. Av allt att döma kommer England inte att släppa till lika många öppna lägen som tidigare motståndare. Av allt att döma kommer Berg & company behöva vara skoningslösa när chansen väl ges.

England

Med ett 2000-tal av idel besvikelser och krossade förväntningar i ryggen tycks Gareth Southgate ha lyckats “reboota” det engelska fotbollslandslaget. Tendenserna har funnits där länge och när man nu lyckats besegra straffläggnings-demonerna är ytterligare en barriär bruten. Detta England är av en annan sort än de tidigare upplagorna.

På pappret har man ett relativt ungt och oerfaret lag men det de utför på planen utstrålar professionalism och taktisk smartness. Mentalt och organisatoriskt tycks de vara mer mogna den här uppgiften än de stjärnspäckade Beckham-, Gerrard-, Rooney-generationerna.

Precis som Sverige kombinerar man offensiven kontra defensiven på ett imponerande sätt. I den, något oväntade, trebackslinjen Kyle Walker, John Stones och Harry Maguire har man hittat en stabil grund. Samtidigt är det centrala mittfältet väldigt offensivt balanserat med Jesse Lingard och Dele Alli som ligger högt i presspelet och ständigt hotar med djupledslöpningar in i motståndarnas straffområde.

Det här blir avgörande

  • Hur Sverige bemöter Englands 3-5-2

Sverige ställs nu mot ett annorlunda formerat motstånd än i de tidigare matcherna. Centralt kommer England med tre mittfältare mot Sveriges två. Jesse Lingard och Dele Alli ligger framför Jordan Henderson som är mer delaktig i speluppbyggnaden. Därför lär det bli Ola Toivonens uppgift att droppa ner.

Samtidigt har Englands vindsnabbe, höger mittback, Kyle Walker en viktig roll då han ofta transporterar boll framåt i banan. Här gäller det att Sverige hittar rätt rollfördelning i presspelet. Framförallt blir Emil Forsberg och Viktor Claesson väldigt viktiga för Sverige. Det är upp till dem att utnyttja ytorna då Englands wingbacks kliver fram men samtidigt hitta rätt avvägning i defensiven.

  • Hur Sverige anfaller – på Maguires eller Walkers sida

Harry Maguire och Kyle Walker var två något oväntade val i den engelska backlinjen. Men de kompletterar varandra väl då de har helt olika styrkor och svagheter. Maguire väger 100 kg och vinner det flesta av närkamper och nickdueller men är inte direkt snabb i vändningarna. Ska Sverige slå den längre bollen ska den därför slås mot Walkers högersida.

Walker, å sin sida, är fruktansvärt snabb men hans huvud- och positionsspel är inte det bästa. Normalt är han mer av en wingback och klart oskolad som mittback. Ingen i Sverige kommer springa ifrån honom men på hans högersida ska man försöka hitta inlägg och diagonala höjdbollar.

  • Fasta situationer

Sverige och England är två av VM:s klart bästa lag när det kommer till fasta situationer. Hörnor och frisparkar kommer ge stenhårda dueller mellan de båda lagens nickspecialister. Matchen i matchen mellan Harry Kane och Andreas Granqvist kommer bli väldigt betydelsefull. Att den här matchen kommer avgöras på en fast situation är en riktig lågoddsare.

  • Presspelet

Englands energiska och vältajmade presspel har imponerat så här långt. Här gäller det att Sverige har en tydlig idé hur man vill göra i uppspelsfasen. Förmodligen är det klokaste att välja den längre bollen, åtminstone under den första halvtimman då England kommer gå för fullt, för att ju längre matchen lider försöka spela sig fram längs marken.

Mot Schweiz och Mexiko har även Sverige, i perioder, valt att gå högt och vara modiga i presspelet för att tvinga fram längre uppspel. Det har gett bra utdelning och förhoppningsvis kan man fortsätta att vara lyckosamma med detta.

  • In Janne we trust

Nu är det väl på tiden att vi, med bestämdhet, slår fast att Sverige har världens bästa förbundskapten. Janne Andersson och hans wingman Peter Wettergren har outsmartat varenda motståndare så här långt så varför skulle vi tvivla den här gången?

Sverige har en osannolik förmåga att skapa precis den typ av matchbild som Janne och Peter önskat sig. Spelarna är otroliga på att ta in instruktioner och till punkt och pricka fullfölja dem. Mot England kommer man sannolikt behöva vara mer effektiva än tidigare och det är absolut ingen omöjlighet att uppnå. Vad vi med säkerhet vet är att Sverige kommer vara 100% taktiskt förberedda.

Speltips: Sverige går vidare till oddset 15.00 gånger pengarna hos Betfair

Passa på att ta del av Betfairs grymma välkomsterbjudande: Sverige går vidare till semifinal till 15.00 gånger pengarna!

Gå till kampanj

Sverige – England, matchstart 16.00 på lördag.

Tags

Relaterade artiklar