fbpx
Connect with us

Speltips mellan Jönköping Södra och AFC Eskilstuna

Publicerad

on

Samtidigt som hela fotbollsvärlden otåligt väntar på ett VM som snart ska kicka igång tuffar Superettan vidare i jämn takt. Ikväll väntar ett spännande ex-allsvenskt möte då J-Södra tar emot AFC Eskilstuna på Stadsparksvallen. Vi tycker oss ha hittat ett klart intressant spel då dessa defensivt välorganiserade lag ställs mot varandra.

Nemanja Miljanovic har på ett imponerande vis lyckats få ihop ett riktigt starkt kollektiv av ett, till stora delar, för säsongen nykomponerat AFC Eskilstuna. I en haltande tabell ligger man, inför kvällens drabbning, på tredjeplats med en målskillnad på 19-5.

Man har alltså ett snitt på 0,5 insläppta mål per match efter 10 spelade omgångar och det är framförallt den taktiska organisation som Miljanovic, på kort tid, har lyckats implementera som har varit AFC:s styrka. Med tanke på spelaromsättningen inför säsongen är det smått otroligt hur man har lyckats uppnå en sådan jämnhet i prestationerna. Oftast spelar man med en trebackslinje som blir till en fembackslinje i försvarsspelet och i den formationen har man funnit en trygghet.

Senast besegrades Norrby med hela 4-0 hemma på Tunavallen – men med smolket i bägaren att man drog på sig varningar som innebär att Felix Michel, Wellyson de Oliveira samt Samuel Nnamani är avstängda till kvällens match. Viktige Anel Raskaj tvingades också utgå skadad, vilket gör att även han, enligt uppgift, missar mötet med J-Södra.

Även J-Södra har haft en märkbar spelaromsättning sedan fjolåret i Allsvenskan, men till skillnad från AFC och Miljanovic misslyckades den nytillträdde Jörgen Wålemark kapitalt med att återuppbygga ett fungerande lag efter degraderingen. Efter en tung försäsong och tre spelade (och förlorade) seriematcher tvingades han lämna och sedan dess har den tidigare assisterande tränaren Christer Persson haft huvudansvaret.

Persson har, till stor del, återgått till de grunder som Jimmy Thelin satte under sina fyra säsonger som tränaransvarig i klubben och sedan dess har man visat upp en helt annan stabilitet. Framförallt är det försvarsorganisationen i 4-2-3-1-systemet i kombination med ett starkt genombrott av 17-åringen Peter Gwargis som har lyft laget. Fortfarande har man dock problem i den sista tredjedelen där de tänkta målskyttarna Jakob Orlov och Fredrik Olsson inte alls har fått det att stämma.

Av de tolv mål som man har släppt in tillföll hälften av dessa under Wålemarks tre inledande matcher. Samtidigt är man med sina nio gjorda mål näst sämst i serien – där endast jumbon Värnamo har mäktat med färre.

Senast föll man med 1-0 borta i en jämn tillställning mot Helsingborg. Prestationen var dock helt okej ifrån bortalagets sida och i stort så har J-Södra en uppåtgående trend och bör successivt kunna avancera ifrån sin nuvarande elfteplats i tabellen.

Förutsättningarna är således jämna inför kvällens drabbning. Sett till säsongen i stort väger favoritskapet över till AFC:s fördel, men J-Södra är hemmastarka och har siktet inställt på att jaga ikapp topplagen. Vad som framförallt förenar de båda lagen är att de ser defensivt solida ut.

Statistiken såväl som lagens synbara styrkor och svagheter talar således starkt för att detta kan komma att bli en målsnål tillställning. Vi ser därför ett stort spelvärde i vårt grundtips att det kommer göras färre än 2,5 mål i den här matchen. Den hittar vi till fina 1.65 på Unibet.

  • AFC har endast släppt in 5 mål på 10 matcher
  • J-Södra har under Christer Perssons ledning släppt in 6 mål på 7 matcher
  • AFC är 3:a i tabellen och J-Södra 11:a men har hemmaplansfördel samt en tydligt uppåtgående trend. På pappret är lagen jämnstarka där båda saknar ett par ordinarie spelare.
  • Speltips: Under 2,5 mål totalt – till 1,65 gånger pengarna

RYGGA SPELET

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen