FotbollVM 2018

Brasilien – Belgien – som upplagt för en magisk fotbollsfest

Ett match med potential att bli hela VM:s bästa

Brasiliens landslag anno 2018 är ett väloljat maskineri som succesivt har växt genom turneringen. Belgien kommer från en insats mot Japan som väcker en del frågetecken – men de har också visat prov på en oerhört hög högstanivå. Nu ställs dessa stjärnspäckade lag mot varandra i kvartsfinal och det finns mycket som talar för att det kan bli hela detta VM:s mest sevärda tillställning. 

Speltips: Brasilien går vidare till oddset 1.58 hos Unibet

Brasilien

Tites Brasilien är en metodiskt arbetande enhet med en spelidé och en startelva som varit, mer eller mindre, intakt genom hela kvalspelet och fram hit. Det har förmodligen varit ett klokt val av förbundskaptenen då det har gjort att man har fungerat oavsett om Neymar har en bra dag eller inte.

Nu har dock Neymar, precis som hela laget, succesivt växlat upp och bör vara helt redo för att ta sig an en motståndare av Belgiens kaliber. Insatsen mot Mexiko i åttondelsfinalen var ytterligare ett steg i rätt riktning och det som, kanske, imponerar mest med detta Brasilien är det hängivna försvarsspel som hela laget bidrar till.

Anfallstrion Gabriel Jesus, Neymar och Willian var de förväntade huvudfigurer i detta lag men så här långt är det spelare som Phillippe Coutinho och Paulinho som varit mest framstående. I åttondelsfinalen kunde man dock se hur de tre stjärnspelarna längst fram nu är på väg att uppnå sin fulla potential.

Belgien

Roberto Martinez Belgien var riktigt illa ute mot Japan i åttondelsfinalen men i grevens tid kunde inhopparna Marouane Fellaini och Nacer Chadli vända på steken. Bredden i Belgiens trupp är enorm och i den här matchen blev den helt avgörande.

Mentaliteten i det här belgiska laget har varit ifrågasatt och i den bemärkelsen var den här upphämtningen ett viktigt svar på tal. Samtidigt kan man kritisera det faktum att man försätter sig i en sådan prekär situation. Japan gjorde det riktigt bra men Belgiens insats lämnade en del i övrigt att önska fram till matchens sista kvart.

Vincent Kompany, Thibaut Courtois, Kevin de Bruyne och Eden Hazard har tillsammans hela åtta Premier League-titlar och det borde därmed inte saknas rätt typ av karaktärer i det här laget. Men de två sistnämnda har inte nått upp till samma höga nivå som de håller i klubblagen och det lär krävas om man ska kunna besegra Brasilien.

Vilka går vidare?

Brasilien är obesegrade i 15 raka matcher och Belgien är obesegrade i 23 raka matcher. Det är tunga papper som världstvåan och världstrean på FIFA-rankingen kommer med till det här mötet.

Belgien inledde VM starkt och gick genom gruppspelet med tre övertygande segrar. Men insatsen mot Japan väcker en del frågetecken. Visserligen kan den upphämtning man gör ge en väldigt positiv boost men ser man till helheten av det man presterar i den matchen så räcker det inte för att besegra guldfavoriterna Brasilien.

Brasilien har endast släppt in tre mål de senaste femton matcherna och hållit nollan i åtta av sina nio senaste matcher. De siffrorna talar också ett tydligt språk och understryker det som man tydligt uppfattar när man ser dem spela: att de – mer än mycket annat – är ett välfungerande lag.

På pappret måste de här lagen bedömas som jämnstarka. Balansen i lagen ser dock något olika ut. I Roberto Martinez 3-4-3-formation utgör Kevin de Bruyne och Axel Witsel ett väldigt konstruktivt centralt mittfält. I Tites 4-2-3-1-formation står Paulinho och Casemiro för ett mer fysiskt spel med större närkamp- och bollvinnarmentalitet.

Vilka som vinner den mittfältskampen kommer bli avgörande för matchbilden. Av allt att döma talar dock Brasiliens höga lägstanivå samt deras något bättre fungerande kollektiv till deras fördel i den här matchen.

Det här kommer bli en häftig match med potential att bli hela VM:s bästa. Individuellt sett har vi inte sett så många bra spelare på planen samtidigt som vi kommer få se i den här matchen. I slutändan lutar det mest åt att Brasilien kommer gå segrande ur striden.

Speltips: Brasilien går vidare till oddset 1.58 hos Unibet

Passa på att ta del av Unibets grymma välkomsterbjudande: sätt in 100 kr – få 500 kr i gratisspel!

Gå till kampanj

Brasilien – Belgien, matchstart 20.00 på fredag.

Tags

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *