FotbollVM 2018

Kan hemmapubliken bära Ryssland ännu längre?

Kroatien ser ut att ha mer att ge - Ryssland kommer från en urladdning

Ett på förhand utdömt Ryssland har på ett mirakulöst vis lyckats få alla bitar på plats och med åtta lag kvar i turneringen är värdlandet fortfarande med i racet. Stödet kommer vara massivt då Kroatien väntar i kvartsfinalen och frågan är om det på nytt kommer att räcka för att bära fram värdnationen till en vinst. 

Speltips: Kroatien går vidare till oddset 1.55 hos Unibet

Ryssland

Inför VM var det inte mycket som talade för att Ryssland skulle blixtra till på det sätt som man gjorde i de två inledande matcherna. Till öppningsmatchen mot Saudiarabien kom man med en svit på sju raka matcher utan vinst och inte heller på pappret såg laget speciellt imponerande ut.

Men Stanislav Tjertjesov lyckades få sitt lag att maxprestera och det gav dem en start som få ryssar ens vågat hoppas på. Högst ordinära spelare som, till exempel, Denis Tjerysjev och Artiom Dzyuba är till vardags, klev fram och levererade som om de vore världsstjärnor och talangen Aleksander Golovin tycks, i rättan tid, ha börjat blomstra på allvar.

Efter att ha förlorat klart i gruppfinalen mot Uruguay var det inte många som trodde att hemmafesten skulle fortsätta efter åttondelsfinalen mot Spanien. Men med ett disciplinerat och stenhårt arbetande lagspel lyckades man stå emot ett sidledsduttande Spanien i 90 minuter plus övertid utan att egentligen vara speciellt illa ute någon gång.

Efter att ha segrat i en straffläggning där Igor Akinfejev blev stor hjälte, är fotbollsfebern nära kokpunkten i Ryssland och känslan i det ryska laget är sannolikt att om de kan slå ut Spanien så kan de slå ut alla.

Kroatien

Trots ett väldigt stark lag på pappret – där få lag kan mäta sig med Kroatiens mittfältsuppsättning – var det inte många som pratade om dem inför mästerskapet. Sannolikt har den oordning som rått runtomkring laget med ständiga tränarskiften och diverse motsättningar inom förbundet bidragit till att dra ner förväntningarna något.

Men Zlatko Dalics Kroatien har imponerat stort så här långt. Få, om ens något lag, har blivit lika hyllade av experterna för sina prestationer i gruppspelet. Om farhågan var att man inte skulle fungera så väl ihop som lag så är den nu helt raderad.

Dalic har skapat en tydlig rollfördelning mellan lagets mittfältsstjärnor Luka Modric, Ivan Rakitic och Ivan Perisic som gör att samtliga bidrar till lagets bästa. Modric, som i klubblaget Real Madrid har en defensiv mittfältsroll, ligger i Kroatiens 4-2-3-1-formation betydligt högre upp och det har gjort honom till ett stort offensivt hot samtidigt som Rakitic kan styra spelet längre ner i banan.

Få lag imponerade så som Kroatien gjorde genom gruppspelet. Men i åttondelsfinalen mot Danmark ställdes man mot tuffare motstånd och även detta möte fick avgöras på straffar. Totalt sett har man gjort en väldigt bra turnering så här långt där man är gedigna och starka i samtliga lagdelar och moment och bör ses som huvudfavoriter till att gå hela vägen till final.

Vilka går vidare?

Ryssland visade en taktisk disciplin och smarthet i mötet med Spanien som nog få trodde att de hade i sig. Stanislav Tjertjesov formerade en fembackslinje där, snart 39-årige, Sergei Ignasevich styrde och ställde i mitten och som lag gjorde man det riktigt svårt för spanjorerna att tränga igenom.

Den typen av uppoffrande kollektivism lär krävas på nytt då Kroatiens stjärnmittfältare skruvar upp bolltempot. De lär inte vara lika omständliga och sidledspassande som Spanien och längst fram fick Mario Mandzukic äntligen göra sitt första VM-mål i åttondelen.

Annars kommer förmodligen Rysslands matchplan att påminna en hel del om den man gick med senast. Kroatien kommer föra spelet och Ryssland kommer spela sina längre bollar upp mot Artiom Dzyuba som återigen kommer vara otroligt krävande att tas med.

Båda lagen kommer stärkta från att ha gått segrande ur en straffsparksläggning och om det skulle gå så långt även i den här matchen är det ingen av dem som har något direkt övertag på förhand.

Störst är dock sannolikheten att Kroatien kommer ha avgjort det här innan dess. De individuella kvaliteterna i det ryska laget är klart mer begränsade och det ska mycket till om de återigen ska lyckas skrälla.

Många ryska spelare såg riktigt slitna ut mot slutet senast och den matchen var nog en maxprestation och urladdning som blir svår att upprepa. Med Kroatien är känslan snarare tvärtom – de har ännu mer att ge.

Speltips: Kroatien går vidare till oddset 1.55 hos Unibet

Passa på att ta del av Unibets grymma välkomsterbjudande: sätt in 100 kr – få 500 kr i gratisspel!

Gå till kampanj

Ryssland – Kroatien, matchstart 20.00 på lördag.

Tags

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *