fbpx
Connect with us

Fotboll

England – Kroatien – en skrällfinalist ska utses

Publicerad

on

Kroatien har vunnit två raka straffläggningar och det lär ha gett dem mental styrka inför fortsättningen. Samtidigt är frågan hur mycket det har slitit fysiskt. England fick, i sanningens namn, en ganska enkel resa i kvartsfinalen vilket kan innebära en fördel i semifinalen. Vem som än går vidare till final har svarat för en bedrift som ytterst få trodde på.

Speltips: England vinner till otroliga oddset 12.00 hos Betfair

Kroatien

Trots ett väldigt stark lag på pappret – där få lag kan mäta sig med Kroatiens mittfältsuppsättning – var det inte många som pratade om dem inför mästerskapet. Sannolikt har den oordning som rått runtomkring laget med ständiga tränarskiften och diverse motsättningar inom förbundet bidragit till att dra ner förväntningarna något.

Men Zlatko Dalic har fått bitarna på plats och man har varit imponerande starka genom hela turneringen. Bland annat har han lyckats skapa en tydlig rollfördelning mellan lagets mittfältsstjärnor Luka Modric och Ivan Rakitic som gör att båda bidrar till lagets bästa.

Modric, som i klubblaget Real Madrid har en defensiv mittfältsroll, ligger i Kroatiens 4-2-3-1-formation betydligt högre upp och det har gjort honom till ett stort offensivt hot samtidigt som Rakitic har kunnat styra spelet längre ner i banan.

De båda slutspelsmatcherna mot Danmark och Ryssland har båda gått ända till förlängning och straffar och frågan är nu hur mycket det har slitit på laget. Spelet har heller inte varit riktigt lika övertygande som i gruppspelet. Samtidigt lär självförtroendet vara på topp om det går straffar och så har man ju turneringens, kanske, bästa mittfältare i Luka Modric som kan avgöra mycket helt på egen hand.

England

Med ett 2000-tal av idel besvikelser och krossade förväntningar i ryggen tycks Gareth Southgate ha lyckats “reboota” det engelska fotbollslandslaget. Tendenserna har funnits där länge och när man nu har lyckats besegra både straffläggnings-demonerna och Sverige-spöket är ytterligare barriärer brutna. Detta England är av en annan sort än de tidigare upplagorna. Smartare, bättre organiserade och med rätt mentalt fokus.

Inte minst kombinerar man offensiven kontra defensiven på ett imponerande sätt. I den, något oväntade, trebackslinjen Kyle Walker, John Stones och Harry Maguire har man hittat en stabil grund. Samtidigt är det centrala mittfältet väldigt offensivt balanserat med Jesse Lingard och Dele Alli som ligger högt i presspelet och, tillsammans med Raheem Sterling, ständigt hotar med djupledslöpningar in i motståndarnas straffområde.

Utöver detta har man en Harry Kane i toppform samt de fasta situationerna där man har varit extremt effektiva. I kvartsfinalen mot Sverige var Kane hårt uppvaktad men istället är det 100-kilos bjässen Maguire som trycker in en hörna där de svenska försvararna blir bortscreenade på ett smart sätt.

Åttondelsfinalen mot Colombia slet hårt på det engelska laget men i och med att den följdes upp av en match mot Sverige där man inte behövde tömma sig bör man vara snabbare i återhämtningen än sin motståndare Kroatien.

Vilka vinner?

Vilket lag, av dessa två, som än tar sig till finalen så är det att betrakta som en ganska stor skräll. Förväntningarna på England var lägre än på många år – eventuellt lägre än någonsin. Förmodligen är också den minskade pressen en delfaktor till varför man nu är i en semifinal. Den ängslighet och prestationsångest som tydligt gått att skönja hos de engelska spelarna  i tidigare mästerskap finns inte längre.

Ser man till Kroatiens mer erfarna spelartrupp är det, på många sätt, en mindre skräll att de har tagit sig hit än att England har gjort det. Precis som den, relativt oerfarne, Gareth Southgate har den, relativt oerfarne, Zlatko Dalic lyckats skapa harmoni i ett landslag som ofta har saknat den ingrediensen. På så vis påminner de här båda lagen om varandra.

Styrkemässigt ser det också väldigt jämnt ut på pappret. Kroatien har sitt supermittfält med Luka Modric och Ivan Rakitic och det kan England förstås inte mäta sig med. Men Kroatien har sett ganska uddlösa ut i de senaste två matcherna och ofta saknas det spelare i motståndarnas straffområde då 9:an Mario Mandzukic rör sig över stora ytor och därför inte alltid är på plats.

Kroatien har det spelskickligaste mittfältet men England har den vassaste anfallaren i Harry Kane och den bästa målvakten i Jordan Pickford. England är väldigt starka i de båda straffområdena där man, offensivt, fyller på med många snabba spelare som löper in från mittfältet och där man, defensivt, är välbemannade med sina tre innerbackar.

Två ytterligare faktorer som talar för England och som gör att det väger över till deras fördel är de fasta situationerna samt det faktum att Kroatien inte kan ha återhämtat sig lika väl efter sin kvartsfinal. Sammantaget ger detta en bild där England kommer stå som slutlig segrare i den här matchen.

Speltips: England vinner till oddset 12.00 hos Betfair

Passa på att ta del av Betfairs grymma välkomsterbjudande: England vinner till 12.00 gånger pengarna!

Gå till kampanj

Kroatien – England, matchstart 20.00 på onsdag.

Managed By Sportpanelen