fbpx
Connect with us

VM 2018: Allt inför Kroatien – England

Publicerad

on

Kroatien och England möts i semifinal i VM

Semifinal 2: Kroatien – England

Avspark: Onsdag 11 juli klockan 20:00.
Plats: Luzhniki Stadion, Moskva.
Domare: Cüneyt Çakir (TUR).
Kanal: TV4.

Kroatien

VM 1998 i Frankrike är Kroatiens största stolthet i fotbollshistorien hittills. Bronset man bärgade hem från Frankrike i det mästerskapet är än idag en nationalklenod i Kroatien och i mästerskap efter mästerskap har man försökt överträffa bedriften utan att lyckas. Nu är de här, i semifinalen, igen. Dock är den enda garantin dem har just nu att dem minst kommer att få tävla om en medalj i ännu ett Världsmästerskap. Hur hamnade dem här då? Jo, genom att slå ut värdnationen Ryssland efter ännu en straffrysare där målvakten Subasic blev hjälte ännu en gång. För er som undrar varför jag använder ordet ”ännu” och kanske inte har följt detta VM lika slaviskt som en annan, kan jag förklara för er att Kroatien även slog ut Danmark efter en straffläggning i kvartsfinalen, därav ordvalet.
Hela den kroatiska nationen hoppas på att det här laget kan överträffa Den Gyllene Generationens prestation från 98′ och därmed skriva ett nytt kapitel i landets fotbollshistoria genom att ta sig vidare till Kroatiens första VM-final någonsin.

Skadebekymmer

Kroatien brottas med ett skadebekymmer inför dagens semifinal mot England. Det är högerbacken Sime Vrsaljko som åkte på en smäll i kvartsfinalen och inte har kunnat träna normalt inför dagens match. Den som ska kliva ut och ersätta Vrsaljko sägs vara mittbacken Domagoj Vida om det inte blir den rutinerade, men ringrostiga, backen Vedran Corluka. Både Dejan Lovren och Danijel Subasic missade en träning tidigare i veckan men rapporteras vara redo för strid i semifinalen.
Vidare rapporteras det att magikern, Luka Modric, kommer att få än mer offensiv frihet mot England då den mer defensivt inriktade Marcelo Brozovic rapporteras ligga bra till för en startposition i semifinalen.

Sime Vrsaljko kommer med största säkerhet att missa semifinalen mot England.

Kort info om Kroatien inför semifinalen:

  • Högerbacken Sime Vrsaljko kommer inte att vara tillgänglig till semifinalen.
  • Målvakten Subasic och mittbacken Lovren missade måndagens träning, men väntas vara i form för att spela mot England.
  • Marcelo Brozovic förväntas starta – vilket get Luka Modric mer offensiv frihet.
Förväntad startelva Kroatien:

Subasic;
Corluka, Lovren, Vida, Strinic;
Rakitic, Brozovic;
Rebic, Modric, Perisic;
Mandzukic;

England

Jag skrev i en tidigare artikel att de eviga favoriterna – om man frågar dem själva – hade haft en lugn resa till kvartsfinalen. När dem stötte på det svenska vikingaskeppet, som vi hoppades skulle skaka om den engelska expeditionen, skulle det visa sig att inte ens ett skepp fyllt av vikingar kunde rå på det brittiska fartyget som har anlänt till tsarernas rike för att ta en första triumf i vad som skall komma att bli ett världsherravälde. Efter att en av Sveriges kortaste spelare blev serverad den kalla soppan det innebar att markera engelsmännens längsta man vid en hörna, kunde England ta ledningen, en ledning som ett försvar- och kontringsinriktat Sverige inte hade verktygen till att jobba ikapp. Istället kom 0-2 till England och den engelska framgångssagan hade gjort sig förtjänt av vad som nu väntar – ytterligare ett nytt kapitel i Den eviga jakten på VM-pokalen. På tal om att vara eviga favoriter enligt sig själva, har tonerna av den gamla engelska klassikern Three Lions börjat höras alltmer och den medfödda hybrisen som engelsmän får i sig via nappflaskan, som man mer än gärna gjorde narr av efter då att förbundskaptenen Gareth Southgate hade presenterat sin VM-trupp för drygt en månad sedan, har för en gångs skull rättfärdigat sig själv eftersom England är en ynka match ifrån att äntligen spela en VM-final.

Alla förutom Jamie Vardy

Dessvärre ser inte Jamie Vardy ut att kunna komma till spel under semifinalen mot Kroatien.

Kyle Walker, Dele Alli och Ashley Young har dragits med diverse fysiska åkommor, men samtliga räknas vara full fit inför semifinalen. Förbundskaptenen Gareth Southgate har alltså sin fulla trupp till sitt förfogande inför matchen – förutom målspottaren Jamie Vardy som är fortsatt tveksam inför semifinalen. Även mittfältaren Jordan Henderson har dragits med känningar i baksidan av låret, men rapporteras vara helt inställd på att kunna ge allt mot Kroatien.

Kort info om England inför semifinalen:

  • Jordan Henderson rapporteras vilja spela matchen till vilket pris som helst, men har dragits med smärta i baksidan av låret.
  • Med tanke på Hendersons känningar i baksidan av låret kan Gareth Southgate fundera över att låta Eric Dier eller Fabien Delph starta istället.
  • Walker, Young och Alli har återhämtat sig för fullt, det gäller dock inte Jamie Vardy som väntas missa matchen.
Förväntad startelva England:

Pickford;
Walker, Stones, Maguire;
Trippier, Henderson, Young;
Alli, Lindgard;
Kane, Sterling;

Utmanarnas väg till semifinalen

Kroatien

FIFA:s erkännande och första upplagan av Den Gyllene Generationen

I juni 1993 gav FIFA sitt erkännande till en första kroatiska fotbolls federation, alldeles för sent för att Kroatien skulle kunna vara med och slåss om kvalplatserna till VM 1994 i USA. I slutet av 94′ hade det kroatiska landslaget klättrat från plats 125 till plats 62 i FIFA:s världsranking och tilldelades priset ”Best mover of the year”, det priset som tilldelas det landslag som efter noga och komplexa kalkyler visat sig ha haft den finaste utvecklingen under det gångna året. Efter att ha blivit utslagna ur kvartsfinalen mot Tyskland i EM 96′ som spelades i England kvalificerade sig Kroatien till VM 98′ i Frankrike, där landets stora framgång inte skulle låta vänta. Med en offensiv lett av de attraktiva spelarna Boban, Davor Suker och Robert Prosinecki släpade Den Gyllene Generationen från Kroatien med sig hem ett VM-brons hela vägen från Paris till Zagreb.

Med 20-års melanrum. TV: Kroatiens första upplaga av sin Gyllene Generation.
TH: Kroatiens andra upplaga av sin Gyllene Generation.

Den Gyllene Generationen: Upplaga två

Idag, 20 år senare, står det kroatiska landslaget på gränsen till att åtminstone tangera prestationen, om inte till och med överträffa den, med den andra upplagan av Den Gyllene Generationen. I gruppspelet hamnade man i en knivig grupp bestående av världsfotbollens senaste charmknuttar, men ack så effektiva, Island samt de klassiska fotbollsnationerna Argentina och Nigeria. Kroatien slog samtliga tre motståndare i gruppspelet och spelade en imponerande fotboll på köpet. Efter att ha förfört en helt fotbollsvärld med magiska spelare som Luka Modric och Ivan Rakitic, visade Kroatien att dem också är ett landslag med ett stort hjärta. Både åttondelsfinalen mot Danmark och kvartsfinalen mot värdnationen Ryssland gick till straffläggning, och Kroatien gick segrande ur dem bägge två. Med sin mentala styrka och skärpa uppskruvat till max i kombination med sina fantastiskt skickliga fotbollsspelare ska nu denna unga fotbollsnation göra allt i sin makt för att överträffa sina tidigare bedrifter.

Gruppspelet:

Kroatien 2:0 Nigeria
Argentina 0:3 Kroatien
Island 1:2 Kroatien

Åttondelsfinalen:

Danmark 1:1 Kroatien (Kroatien vidare på straffar)

Kvartsfinalen:

Ryssland 2:2 Kroatien (Kroatien vidare på straffar)

England

Folkets låga förväntningar på ett osexigt landslag

När folket väl fick Gareth Southgates trupplista i handen inför VM, var det inte många utanför laget som trodde på att det här skulle kunna gå hela vägen. Ett landslag som vanligtvis präglas av tjusiga namn och stora profiler hade nu blivit en samling av osexiga fotbollsspelare som inte ger intrycket av att inte bry sig särskilt mycket om vad de inhemska tabloiderna har att skriva om dem. England är vana vid att ha exentriska personligheter i landslaget, personligheter som ofta ska bjuda på rubriker till kvällstidningarnas löpsedlar – något som de har fått klara sig utan inför och under detta VM.

It’s coming home

Väl i gruppspelet kunde man inte ha fått en mer gynnsam lottning och spelschema: svaga Tunisien i öppningsmatchen, gröngölingarna Panama i andra omgången och slutligen Belgien i en tredje match där straffet för förloraren (som blev England) blev en enklare lottning i de följande utslagningsrundorna.
Helt enligt planerna gick England rent i de två första matcherna för att avsluta med en förlust i en icke-match mot Belgien. Prestationen i gruppspelet resulterade i att engelsmännen ställdes mot ett svagare Colombia än vad vi var vana vid att se i åttondelsfinalen, och slutligen ett fullkomligt oigenkännligt Sverige i kvartsfinalen, som med facit hand hade gett sig ut på för djupa hav genom att ta sig så långt in i mästerskapet. Nu är ett slag om VM-brons den lägsta garantin för England – som har törstat efter den finaste pokalen av dem alla sedan 1966 . Is it coming home at last? 

Gruppspelet:

Tunisien 1:2 England
England 6:1 Panama
England 0:1 Belgien

Åttondelsfinalen:

Colombia 1:1 England (England vidare efter straffar)

Kvartsfinalen:

Sverige 0:2 England

Matchen

Englands matchvinnare

Det är två fantastiska landslag som ställs mot varandra i semifinalen. Kroatien, med sin nya Gyllene Generation, har förälskat fotbollsälskare världen över under detta mästerskap, medan England i sin tur har chockerat en helt fotbollsvärld som slutligen hade gett upp hoppet på The Three Lions. Dock är känslan på förhand att England går in som knappa favoriter, mest på grund av att frontfiguren där heter Harry Kane och leder VM:s skytteliga. Det är inte alls för att nedvärdera Kroatiens frontfigur Luka Modric, som möjligtvis är den fotbollsspelaren som ligger varmast om mitt hjärta, utan enbart för att lyfta fram den engelska anfallarens målinstintkt, som i sin tur är den enda fotbollsspelaren i världen som kan jämföra sin målinstinkt med dem allra största – Cristiano Ronaldo och Leo Messi. Skulle jag inte räkna med Harry Kanes möjlighet att förvandla sitt spelarrykte och eftermäle från en fantastisk målskytt till en av världens bästa spelare i matchekvationen vore det att begå tjänstefel från min sida.

Kroatiens finlirare

På tal om den stundande matchens betydelse för en enskild spelares aktiva karriär och eftermäle har Luka Modric möjligheten att föreviga sig själv i den kroatiska fotbollshistorien samtidigt som han på största allvar skulle kunna hamna i samma finrum som Xavi Hernández, Andrés Iniesta och Zinedine Zidane, finrummet där enbart dem finaste av de finaste mittfältarna i fotbollshistorien ges tillåtelse att äntra, finrummet för mittfältare som har haft en kraftigt bidragande roll i att sin nation har bärgat hem ett VM-guld. Trots att det ibland faktiskt kan verka så, så är inte Luka Modrics huvuduppgift på planen att avgöra matcherna genom att göra mål. Hans uppgift är att stå för allt det där andra som är så otroligt komplext och svårt, allt det där som stora fotbollsteoretiker som Joan Cruyff, Pep Guardiola, Marcelo Bielsa och Arsene Wenger har försökt och fortfarande försöker bemästra. Hans uppgift är att hantera allt det där som kräver ett fotbolls-IQ, teknik och fysik som inte skänks till någon förutom dem mest hängivna fotbollsutövarna, och många gånger inte ens till dem.

Luka Modric är en match ifrån att förevigas i den kroatiska fotbollshistorien.

Dock är jag tvungen att åter hänvisa till mitt föregående påstående om att Harry Kane är en fantastisk målskytt av en klass som ingen i det kroatiska landslaget kan matcha, och därav har en större möjlighet att bli matchavgörare varje gång han kliver in på en fotbollsplan.

Den engelska reformen

Fotbollsnationen England har påbörjat en enorm reform, vilket är något som har avspeglats i det engelska landslaget under detta VM. Från att ha varit det landslag som i generationer har förkroppsligat inställningen sparka och spring-fotbollen i världen, har England, inte minst tack vare utländska influenser och inhemska satsningar, tagit ett enormt kliv åt att bli en välspelande fotbollsnation som ger ett stort utrymme för tekniskt och taktiskt skickliga spelare i sin fotboll istället för att reducera sig till att vara en tillflyktsort för enbart fysiskt och mentalt starka spelare.

I och med förändringen i den engelska fotbollen spelar man nu en fotboll som påminner om den fotbollen Kroatien har spelat ända sedan FIFA erkände nationen.

Den kroatiske skallen

Trots att jag värderar Englands målskytte över Kroatiens, och anser att det vore tjänstefel att inte göra så, så vore det även ett tjänstefel av mig att inte addera med den kroatiska vinnarskallen i kalkylen. Har man en anfallare som får för sig att cykelsparka in ett mål när ens lag ligger i underläge i en Champions League-final mot självaste Real Madrid, och har man en anfallare som är redo att utnyttja varenda knep som står i boken – och även dem som boken inte innefattar – då har man också en potentiell matchvinnare. Mario Mandzukic är precis den anfallaren jag syftar på och med sin benägenhet att gå upp i varje duell som om hela hans blodsband stod på spel kommer han definitivt ge det engelska försvaret en obehaglig upplevelse från semifinalen som väntar.

Mario Mandzukics vinnarskalle står i mångt och mycket för hela Kroatiens mentalitet och gör därmed de röd- och vitrutiga spelarna till ett reellt hot mot Englands hopp på att få skörda tidiga framgångar under sin pågående fotbollsreform.

Trots att vissa faktorer väger över till Kroatiens fördel medan andra väger över till Englands, är en sak säker: kvällens semifinal har all potential att bli en klassiker som kan väcka den slumrande passionen hos många fotbollssupportrar världen över. Oavsett vilket av dessa två lag det blir som ställs mot Frankrike i VM-finalen på söndag, så kommer det att innebära en obeskrivligt stor triumf för vederbörande lag.

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen