fbpx
Connect with us

Krönika; Uppvärmning inför ”El Clásico”.

Publicerad

on

Bakgrunden till rivaliteten mellan Spaniens två största klubbar, FC Barcelona och Real Madrid.

I fotbolls Europa finns det mängder med klassiska möten mellan storklubbar. Fina derbyn som Rom-Milano derbyn,Glasgow Rangers-Celtic,Liverpool-Everton,Manchester U-Manchester City med flera, men knappast något annat möte på klubbnivå I Europa kan mäta sig med ”El Clásico”,matcherna mellan Barcelona och Real Madrid.

Det är inte bara två av världens absolut största och mest framgångsrika klubbar som drabbar samman, utan även två av fotbollsvärldens största rivaler. Det är en rivalitet som är nästan lika gammal som klubbarna och den handlar om mycket annat än bara fotboll. Det faktum att rivaliteten även har starka politiska inslag gör att motsättningarna mellan klubbarna blir något utöver det vanliga. Den enda jämförbara motsvarigheten i Europa är kanske rivaliteten mellan Glasgow Rangers och Celtic. Men hur började allting?

Båda klubbarna bildades tidigt, Barcelona 1899 och Real Madrid 1902. Staden Barcelona är Kataloniens huvudstad och katalanerna har alltid strävat efter oberoende från centralmakten i Madrid. Redan under 20-talet hade Barcelona blivit en institution i det katalanska samhället och samtidigt började Real Madrid ses som en symbol för centralmakten. Därmed var rivaliteten född och den blev än hetare efter spanska inbördeskriget 1936–39.

Fascisten Francisco Franco vann inbördeskriget och införde en hård diktatur som slog hårt mot katalanerna, det katalanska språket med mera förbjöds. Hatet mot centralmakten var mycket stort och för Barcelonas fans var Real Madrid Francos lag som självfallet måste besegras. Spänningen mellan klubbarna blev än mer infekterad på grund av att Katalonien hade stött republiken under inbördeskriget. Dessutom dog Barcelonas president Josep Sanol mitt under kriget och många katalaner var övertygade om att fascisterna låg bakom hans död. Enric Pineyro som blev Barcelonas president 1940 var dessutom tillsatt av Franco och hade stött rebellerna under kriget. Pineyro var givetvis inte populär bland Barcas fans. Under 40-talet blev mötena allt hetare och befolkningen i Katalonien slöt upp än mer kring ”Blaugrana”.

Mycket av motsättningarna bottnar med andra ord i politikdiktatur mot demokrati, centralstyrning mot federalism. Efter Francos död 1975 demokratiserades Spanien snabbt och Katalonien har numer ganska ok långtgående självstyre och de flesta katalaner är nöjda med det, det har dock på senare tid blivit sämre igen. Detta har dock inte hindrat att klubbarna fortfarande är mycket bittra rivaler. För Barcas fans är Real Madrid fortfarande en symbol för den ”onda” regeringen i Madrid och så lär det förbli.

Förutom politik har det självfallet under alla dessa år varit en hel del kontroverser mellan klubbarna även på planen och på spelarmarknaden. Den förmodligen största skedde 1953. Orsaken var en dragkamp om en av världens allra främsta spelare någonsin. Spelaren i fråga hette Alfredo Di Stéfano och var en då 27-årig argentinare. Det hela är en mycket komplicerad historia där hela fem klubbar var inblandade, förutom, Barcelona och Real Madrid även Juventus, River Plate och Millionarios från Colombia. Det hela slutade med att Real Madrid köpte Di Stefanó för 70 000 dollar. I Katalonien var man förbittrade och ansåg att regeringen hjälpt Real Madrid att stjäla Di Stefanó. Även på Reals sida florerar konspirationsteorier framförallt kring Barcas köp av Ladislao Kubala 1950, Real ville också ha honom. Inget av allt detta har naturligtvis gått att bevisa. Hur som helst så blev relationen mellan klubbarna inte bättre när Di Stefanó gjorde fyra mål i sin första match mot Barcelona…

Real Madrid tog över som världens bästa klubblag under 50-talet och vann allt som gick att vinna. Barcelona vann ändå en hel del under denna tid, bla ligan 1959 och 60 (inhemsk dubbel 1959) och flera titlar i den nystartade Mässcupen (föregångaren till Uefacupen). I den nystartade Europacupen/; Mästarcupen stod emellertid Real Madrid i vägen, men hösten 1960 stoppades till slut Reals framfart i Europacupen. Glädjen i Barcelona var enorm efter att Real besegrats med 2-1 på Camp Nou. Spelaren som gjorde det avgörande målet hette Evaristo.

Bild Johan Cruyff 

Sedan följde 30 långa år med stor dominans för Real Madrid i ligaspelet innan perioden med Cruyffs ”dream-team” tog vid. Barcalägret anklagade under 60-, 70 och 80-talen förbundet och domarkåren för att konsekvent gynna Real Madrid i form av godkända offsidemål, felaktiga straffar med mera. Förbundet och Real Madrid slog givetvis ifrån sig och rivaliteten fortsatte. Det ska dock påpekas att motsättningarna mellan spelarna i respektive klubb har minskat avsevärt på senare år. Landslagets många misslyckande har genom åren ofta förklarats med spänningar mellan Barca och Realspelarna i landslaget. Så är det emellertid inte längre. I många fall uttalar sig nu istället många spelare mycket positivt om kollegorna hos ärkerivalen. Även motsättningarna mellan resp. klubbledning har minskat på senare år. Men det finns fortfarande perioder då de är mycket frostiga. Ett sådant tillfälle följde givetvis efter Figos kontroversiella flytt till Real sommaren 2000 då relationerna mellan respektive klubbledning blev sämre än den varit på åtskilliga år.

Medieintresset är alltid enormt när de två giganterna möts. Varje gång talas det om ”århundradets match” och Spanien står praktiskt taget stilla under två timmar. Allsvenskans Stockholmsderbyn är intressemässigt som en lätt vindpust i jämförelse med ”El Clásico”. Den för Barcelonafans mest minnesvärda matchen mellan klubbarna under senaste 15 åren spelades säsongen 93/94 då man slog Real med hela 5–0 på Camp Nou. Fast det är klart, 3–0 segern på bortaplan säsongen 05/06 kommer alla Barcafans också minnas väldigt länge. Inte minst Ronaldinhos magnifika uppvisning som resulterade i att publiken på Santiago Bernabeu stadion faktiskt applåderade åt ”Dinhos” makalösa spel.

När de två titanerna drabbar samman ska man aldrig stirra sig blind på tabelläget. Det ger knappast någon bra vägledning om hur matchen kommer sluta då båda lagen till varje pris vill besegra ärkerivalen. När det gäller mötet 28 oktober, är det två lag som vacklar lite i seriespelet, många matcher med VM har slitit på spelarna. Real är det lag som presterat sämst inför detta jättemöte, problemet att göra mål oroar nog många Madrid fans. Inte heller Barcelona övertygar i serien, tre kryss och förlust mot Leganes på fyra ligamatcher, gör att det känns osäkert i Barcelona lägret. Men vilket som, vi ser verkligen fram emot denna drabbning.

// Av Jonas Sjöland.

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen