fbpx
Connect with us

Fotbolls Europa; Ett axplock från La Liga till Allsvenskan.

Publicerad

on

Då var ännu en helg slut, fantastisk fotboll från hela Europa har visats upp. Undertecknad har sett totalt 23 matcher denna helg, då räknar jag även in fredagens fadäs där mitt kära Aston Villa förlorade igen mot QPR. Där är säsongen slut, det gäller nu att bara rädda det som räddas kan. Det är match igen på fredag för Aston Villa, denna gång hemma mot Bolton, tyvärr finns det inga förhoppningar att det ska bli någon förbättring, men som den fanatiker man är, sitter jag på plats och ser förnedringen. Här kommer ett plock från de bästa matcherna i helgen, från de största ligorna.

La Liga;

Vad ska man säga om gårdagens match mellan Barcelona – Real Madrid! Det finns väl egentligen inte så mycket att orda om, det blev 5-1 till hemmalaget och det var ett Barcelona ( utan Messi) som verkligen visade att Real Madrid inte har något att visa upp 2018/19.

Barcelona visade att de har kraft och mod utan Messi, oj vad de fick utdelning på sina chanser, nu är de heta och det kommer rinna på både i ligan och CL. Det har varit riktigt intressant att se Barcelona både i CL tidigare i veckan och i La Liga igår, det brukar vara otroligt tråkigt och enformig fotboll med enormt bollinnehav, ett spel i sidled som inte leder till någonting mer än i den inhemska ligan där man är överlägsen. Nu är det ett annat Barcelona som visar upp sig, fortfarande har man mycket boll men inte så mycket sidled, igår hade man 534 passningar jämfört med Real Madrids 485. Då gjorde man fem mål, tack för underhållningen.

Real Madrid har problem, stora problem och givetvis är det tränarens fel, det är alltid tränarens fel, det är aldrig ledningen eller spelarnas fel, alltid tränarens! Detta är enligt undertecknad helt sjukt, det är inte tränaren som spelar matcherna, att spelare sen inte klarar av att utföra det som tränaren vill är en annan sak, nu byter man tränare igen och det är ännu en klubb som får betala enorma pengar för att man skrivit kontrakt på flera år. Jag tror inte det kommer spela någon roll, laget som Real Madrid förfogar över denna säsong är inte bra. Det är inte så stor skillnad jämfört med förra året, spelarna är trötta och mätta, det finns ingen gnista längre, de får sina pengar oavsett om de gör det bra eller dåligt. Nytt ungt blod behövs för att det ska bli förändring, redan till januari fönstret måste plånboken tömmas och investeringarna komma, men vem vill gå till detta Real Madrid som det ser ut idag!

Alaves mötte Villarreal hemma och vann igen, denna gång med 2-1 efter mål i 94:e minuten! I 93:e minuten gjorde tränare Abelardo ett byte, in med Baston och i 94:e gjorde samma person vinstmålet. Nu snackar vi tränare som ligger på plus, även om bytet inte var för att matchen skulle avgöras på övertid, utan mer ett måste byte, men vilket måste byte det blev. Nu ligger Alaves på andra plats i ligan och det är faktiskt ingen tillfällighet. Man har bland annat slagit Real Madrid hemma för bara tre omgångar sedan. Hur länge det kommer hålla, det får tiden utvisa men intressant är det. Annars var det Villarreal som var det bättre laget och resultatet speglar inte matchbilden.

Sevilla ångar på, men ”bara” 2-1 hemma mot Huesca under söndagen. Sevilla var överlägsna då man hade ett bollinnehav på hela 62% sett över hela matchen och det blev reducering först i 93:e minuten. Det är alltid underhållande att se Sevilla hemma

Övriga intressanta matcher från La Liga var givetvis att Valencia ännu en gång spelade ett kryss denna gång mot Ath Bilbao borta 0-0 blev det, en riktigt tråkig tillställning. Det lossnade rejält för Celta Vigo som krossade Eibar hemma med 4-0, såg andra halvlek och det var bra snabb fotboll som visades upp.

Serie A;

I Serie A är man mästare på att hålla tätt när man väl tagit ledningen, ja så var det i alla fall för i tiden! Idag händer det något hela tiden och lagen är inte nöjda med 1-0. Man har insett att fotboll handlar om underhållning och att man måste ge för att få ta del av alla de stora pengarna som finns i fotbollsvärlden. Nu tycker jag förvisso att det var charmigt att se ett lag placera bussen och verkligen stänga igen en 1-0 vinst, men tiderna förändras och Serie A blir bara bättre och bättre.

Här ångar Juventus på, när vi dödliga går till jobbet varje dag, går Juventus ut och gör sitt jobb varje vecka. Juventus är otroligt bra, ligan kommer de jogga hem, och jag ställer mig frågan om de inte småspringer hem även CL i år. För dagen kan jag inte hitta någon utmanare som på allvar ska ge detta lag en match om de stora titlarna. Visst ”bara” 2-1 borta mot Empoli i helgen, men om de hade behövt så hade de vunnit matchen med större siffror.

Napoli fick till sist en poäng hemma mot Roma, matchen slutade 1-1 efter att Mertens kvitterat i 90:e minuten. Robin Olsen, var helt fantastisk i målet, nu har han verkligen växt in i Roma tröjan. Mot CSKA Moskva i CL var han briljant och i denna match borta mot Napoli var han lika fantastisk. Vi har äntligen fått fram en riktigt stormålvakt igen. Napoli försöker skugga Juventus, de kommer inte räcka till när vi gör avslut för säsongen 2019

Premier League;

Ikväll är det äntligen en bra match i PL. Tottenham tar emot Manchester City, en riktig het match där bägge lagen behöver vinna. Manchester City går upp i serieledningen igen vid vinst och Tottenham hänger på toppen vid vinst. Överlag har helgens PL matcher varit riktigt dåliga, som de brukar vara när topplag möter mellan eller bottenlag. Man pratar om att detta är den bästa ligan i världen! Undertecknad håller absolut inte med, denna liga är överskattad och fotbollen i de flesta lagen ( förutom topp fem – sex ) är lag som spelar en primitiv fotboll med massa sparka och spring, utvecklingen har stått still i vissa delar av detta land.

Tittade på fjorton placerade Crystal Palace mot just nu fjärde placerade Arsenal, ursäkta mig men vilken skitmatch. 2-2 blev det, Palace fick två helt korrekt dömda straffar. Arsenal var så dåliga och felpassen var så många att en blind skulle kunna slå bättre passningar. Det är helt fel inställning för att räcka hela vägen till titlar.

Såg också en medioker match av Liverpool, ett lag som jag allt mer tycker om att följa, men mot Cardiff var första halvlek så dålig att jag fokuserade på en match som gick samtidigt i Tyska ligan. I andra kommer det ut ett Liverpool som man vill se och då blir det också en rejäl kross med 4-1.

Nu får man sluta gnälla på Manchester United, det är fel här och det är fel där, trots detta vinner man eller tar poäng i sina matcher. Igår mot ett för dagen formtoppat Everton blev det seger med 2-1 som var komfortabel och utan större resonemang. Att man förlora mot Juventus hemma med 0-1 i CL, det gör de flesta lagen just nu. Undertecknad har varit en av dem som varit mycket kritisk till Viktor Lindelövs, agerande, men dessa två matcher som han nu spelat i CL och i PR har han varit fantastiskt bra, fortsätt så Viktor.

Att Chelsea vinner borta med 4-0 mot Burnley gör ju ingen glad, mer än kanske Chelsea fansen, det var en dålig match, med bara ett lag på planen och 4-0 är verkligen i underkant. Det är bara tråkigt och väntat att Burnley inte kan stå upp mot detta lag. Säg en spelare som är värd, någon av Chelsea spelare!

Bundesliga:

Vi gör ett stopp i Tyskland, den tyska ligan är för tillfälligt den absolut bästa och trevligaste ligan att titta på. Alltid bra fotboll oavsett vilket lag som står på andra sidan, toppen mot botten spelar ingen roll, det är full fart framåt, förmodligen den enda ligan som kan visa upp en bra 0-0 match.

Igår fick vi oss i en uppvisning i offensiv fotboll,  matchen Werder BremenLeverkusen slutade 2-6, tack för den underhållningen, vilken match, samtidigt så var 1-1 matchen mellan NürnbergEintracht Frankfurt lika bra även om det bara blev 2 mål i matchen. Tysk fotboll just nu är underhållande och rogivande. Dortmund leder före Bayern och det kommer bli en tät strid i år.

Såg också under lördagen ett fantastiskt Hoffenheim krossa Stuttgart med hela 4-0 hemma, nu fick Stuttgart ett rött kort redan efter åtta minuter ( åtta minuter ) Insua åkte ut direkt, helt korrekt så var den matchen slut, trodde man, men Stuttgart slutade inte spela utan försökte gå framåt, med lika stor entusiasm som man vore fullt lag. Naivt men mycket trevligt att titta på.

Ett trögt Bayern Munchen börjar vinna igen, nu blev det en underhållande match mot Mainz borta som till slut blev 2-1 seger för BM, men det går trögt för storlaget, maskinen vill inte komma igång. Problemet som vi sagt tidigare, det är för gamla spelare som är mätta, det måste in nytt friskt blod, men de kan fortfarande leverera, ibland.

Allsvenskan:

Vad vore fotbolls Europa utan allsvenskan! Förmodligen ingenting, vi närmar oss slutet av allsvenskan, ikväll spelas årets viktigaste match för AIK, ja kanske den viktigaste matchen i AIK sen Raoul Wallenberg försvann. Man möter Malmö FF hemma inför storpublik, ikväll kan man vid vinst förmodligen titulera sig svenska mästare 2018, även om det inte är klart så är det denna match som mycket väl kan vara helt avgörande för hela säsongen. Malmö FF måste också vinna för att få komma ut i Europa 2019, så för dem är den livsviktig. Fördel AIK!

IFK Norrköping, krossade igår ett taggat Östersund med hela 4-2 hemma i Norrköping, detta har gjort allsvenska tajt, nu är det bara tre poäng upp till AIK , (som spelar ikväll) det gör kvällen match än viktigare. Norrköping har gjort det fantastiskt bra, man säljer spelare varje år och sen kommer det in några som inte riktigt lyckats i andra klubbar, plötsligt blomstrar de i Norrköping.

Hammarby tappade poäng mot ett bottenlöst Kalmar, detta var nog en av årets sämsta matcher. Nu visar Bajen att de har haft lite tur med ett rätt mediokert material. De kommer förmodligen ha ramlat ner till en fjärde ja kanske en femte plats när serien är slut och det ska de vara jättenöjda med. De har absolut gjort det bra med det materialet de förfogar över och en placering på övre halvan ska vara absolut godkänt.

Sirius ser ut att ännu en gång klara kontraktet, vilket är helt otroligt, men tränarduon i Sirius är bland de bästa i Sverige, tänk vad detta gäng skulle kunna göra med en större budget.

Brommapojkarna, tack och hej då, man spelar inte sina bästa spelare sen skandalen med Portugisiska tränarduon. Nu ska det vara Svenskt på plan, det har gjort att de som verkligen är ”stjärnor” i det laget får sitta på bänken och kosta pengar. De kan kanske klara kval, men även där kommer man få det svårt. 20-62 i målskillnad är facit just nu. troligtvis åker de direkt ner i superettan, där de ska vara. Storstryk i helgen igen och matchen var oroligt tråkig att titta på.

Dalkurd kan vi inte låta bli att nämna när vi pratar allsvenskan. 202 åskådare i matchen mot Häcken, då vet vi att man räknat även spelare och de som sitter på bänken. Detta är en parodi för svensk fotboll, låt laget ramla rakt igenom seriesystemet och aldrig mer komma tillbaka. Inte för fotbollen, den är emellan åt riktigt bra, inte för klubben, nä för just publikskandalen med 202 åskådare.

Nu ser undertecknad fram emot två härliga matcher ikväll.


AIK – Malmö FF
Tottenham – Manchester City.

// AV Jonas Sjöland

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen