fbpx
Connect with us

Fotbolls Europa; Veckans lag, är här!

Publicerad

on

Luis Suarez

Under säsongen kan vi följa hur placeringarna på ”veckans spelarlista” skiftar beroende på hur spelarna presterar. Varje vecka kommer ett ”Veckans lag”, som baseras på hur spelarnas ranking har förändrats under veckan som gått. När säsongen är slut har vi Europas bästa elva!

England var mötet mellan Arsenal och Liverpool helgens på förhand största snackis. Alexandre Lacazette kvittering i matchens slutskede betydde mer än en poäng för Arsenal, som fick ett kvitto på att man gjort stora framsteg under Unai Emery. Manchester City, United, Everton och Chelsea tog samtliga tre poäng, liksom Leicester som reste sig efter ägarens dödsolycka helgen dessförinnan. Tyngre går det för Fulham som åkte på en ny förlust, den här gången mot formsvaga Huddersfield.

Spanien där Barcelona vände och vann och har nu kopplat ett stadigt grepp om toppen i den spanska högstaligan. På Santiago Bernabéu presenterade sig supertalangen Vinícius Júnior med sitt viktiga mål i den 83:e minuten mot Valladolid. Det märks att huvudstadstidningarna har stora förhoppningar på den 18-årige brassen. Men vad händer med flera av de förväntade topplagen? Villarreal, som slutade på femte plats under våren, tappade poäng mot Levante och går att hitta först på 16:e plats. Samma sak går att säga om Champions League-laget Valencia, som har tagit blott en seger på de inledande elva omgångarna.

Italien blev det idel storsegrar för topplagen. Inter vann med 5–0, Napoli gjorde processen kort med Empoli (5–1), Lazio vann med 4–1 mot Spal och Juventus tog till slut tre poäng i hemmamötet med Cagliari. Genua-klubbarna Genoa och Sampdoria – med Oscar Hiljemark och Albin Ekdal i laget – har, efter en flygande start på säsongen, hamnat i svåra formsvackor. Genoa har inte vunnit sedan slutet på september, och Sampdoria har noterats för blott en seger på de senaste fyra matcherna.

Tyskland blev Dortmund omgångens stora vinnare. Marco Reus säkrade, med matchens enda mål, tre poäng i det svåra bortamötet med Wolfsburg. På annan plats tappade Bayern München poäng, efter att Freiburgs Lucas Höler kvitterat i matchens slutskede. Höstens stora överraskning är Borussia Mönchengladbach, som tagit sig hela vägen upp till andra plats i Bundesliga. Oscar Wendt spelade återigen 90 minuter i helgens vinst mot Fortuna Düsseldorf.

Frankrike, PSG fortsätter att rada upp segrar, och mer och mer talar för att man har en rimlig chans att gå igenom säsongen obesegrade. Om man bortser från Montpelliers imponerande 3–0-seger mot toppkonkurrenten Marseille, får Monacos fortsatta kräftgång priset som helgens stora utropstecken. Thierry Henry har inte alls fått den start han hoppades på och visst bör man prestera bättre, men det är påtagligt hur lidande årets Monaco är av att årligen förlora sina bästa spelare.

MÅLVAKT;

Yassine ”Bono” Bounou, Girona:Marockanen, som har förflutet i Atlético Madrid, tog en ordinarie plats i målburen under fjolårshösten och har fortsatt att imponera även i år. I lördags tog man en meriterande seger borta mot Valencia (0–1). 27-årige Bounou stod för nio räddningar, höll nollan och såg till att Girona tog sig upp på tionde plats i La Liga.

FÖRSVARARE;

João Cancelo, Juventus: De som inledningsvis var kritiska mot att Juventus beslutade att betala motsvarande 400 miljoner kronor för portugisen har fått tänka om. I helgen tog Juventus tre nya poäng i 3–1-vinsten mot Cagliari. Cancelo visade på stabilt försvarsspel, gick vinnande ur sex dueller (6/9), vann tillbaka bollen vid sju tillfällen på offensiv planhalva – och stod för elva (!) passningar till medspelare i offensivt straffområde.

Alessio Romagnoli, Milan: Segern satt långt inne, men Milan gick till slut vinnande ur bortamötet med Udinese på Stadio Friuli (0–1). Det får man tacka kapten Romagnoli för. Mittbacken hängde med i anfallet i den sjunde övertidsminuten, fanns på rätt plats vid rätt tillfälle, tog emot en passning med vänsterfoten och tryckte in bollen bakom en chanslös Juan Musso. Han stod även för 31 lyckade passningar (31/33), vann fem dueller (5/7) – och såg till att Milan har känning på Champions League.

Virgil van Dijk, Liverpool:
en påminnelse hur viktig van Dijk är för Liverpool. Han räddade sina mer misstagsbenägna kollegor flera gånger och såg till att man fick med sig en poäng från London. 27-årligen tog tre avslut, stod för 34 lyckade passningar (34/35) och gick vinnande ur åtta dueller (8/9). Visst borde han tilldömts straff i duellen med Bernd Leno.

Benjamin Mendy,
Manchester City: Tidigare i somras sa Pep Guardiola att han ”ibland vill döda Mendy” och att ”han är lika frustrerande som han är talangfull”. I förra veckans möte med Tottenham visade Mendy upp sin slarviga sida, men i helgen var han tillbaka i bästa slag igen. Han stod för 77 lyckade passningar (77/86), hela nio passningar till medspelare i offensivt straffområde och fem bollvinster på offensiv planhalva. City vann till slut matchen mot Southampton med 6–1.

MITTFÄLTARE;

James Milner, Liverpool: Milners höstsäsong är definitivt hans bästa i Liverpool, och det hade förvånat mig om man inte försöker förlänga hans kontrakt som löper ut sommaren 2019. Han har visserligen hunnit med att fylla 32 år, men det finns få andra mittfältare i Premier League som bidrar i såväl offensiven som defensiven i samma utsträckning som Milner gör. I lördagens möte med Arsenal (1–1) kom han med i målprotokollet, stod för sju passningar till medspelare i straffområdet, vann tio (!) dueller (10/12) och återerövrade bollen på offensiv planhalva vid elva tillfällen.

David Silva, Manchester City: Spanjorens andra utnämning under höstsäsongen. Visst var Silva en av ligans absoluta bästa spelare redan när han kom till England för åtta år sedan, men under Guardiola har han tagit ytterligare kliv i sin utveckling. I söndagens imponerande 6–1-seger stod han för ett mål, 66 lyckade passningar (66/72), tio passningar in i offensivt straffområde – och tog även med sig bollen in i straffområdet vid åtta tillfällen.

João Mário, Inter: Det här hade man inte räknat med. Portugisen, som kostade Inter närmare 400 miljoner kronor, hade inledningsvis svårt att ta en plats och var i våras utlånad till West Ham. Fram till ett par veckor sedan hade han fortfarande inte gjort en enda minut i varken liga- eller cupspel den här säsongen. Men sen hände något. I helgen, i hans andra match för säsongen, stod han för ett mål och tre assist. Han stod även för 64 passningar (64/70) och var hundraprocentig i långpassningsspelet (9/9).

ANFALLARE;

Dries Mertens , Napoli:
Belgaren har kommit igång rejält på slutet, och i helgens 5-1-seger mot Empoli blev han hattrickhjälte och stod för en målgivande passning. Han har noterats för åtta mål och tre assist på 15 matcher under hösten – alla turneringar inräknade. Om Mertens fortsätter på det inslagna spåret är Napoli en intressant outsider i såväl Serie A som Champions League.

Luis Suárez, Barcelona: Vilket lyft Suárez har fått i Lionel Messis frånvaro! I förra helgens El Clásico stod han för tre mål, och på lördagskvällen blev det ytterligare två fullträffar. Den här gången vände man och vann borta mot Rayo Vallecano (3–2), efter att Suárez avgjort tillställningen på stopptid. Han var även nyttig i försvarsspelet med sina fem bollvinster på offensiv planhalva.

Raheem Sterling, Manchester City: Det råder inga tvivel om att det hade varit en kännbar förlust för Manchester City om Sterling, 23, valde att nobba den kontraktsförlängning han har erbjudits av den regerande ligamästaren. I helgens 6–1-seger stod engelsmannen för fyra avslut, hela 14 (!) lyckade passningar in i straffområdet, fem bollvinster, två mål och två assist. På nio framträdanden i Premier League har han noterats för elva poäng (6+5).

Observera att omgångens lag tas ut enbart på den data Playmaker.ai fått fram om spelarnas prestationer
Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen