fbpx
Connect with us

VM 2018: De tar sig vidare från grupp D

Publicerad

on

Om varje mästerskap ska ha en ”dödens grupp” så är nog grupp D, med Argentina, Kroatien, Nigeria och Island, den som gör starkast anspråk på det epitetet den här gången. Åtminstone är det definitivt så om man ser det ur ett isländskt perspektiv. 

Argentina

Jorge Sampaolis Argentina fick ingen enkel resa genom det Sydamerikanska kvalspelet där man slutade på tredjeplats – men endast två poäng före sexan Chile. Trots en anfallsuppsättning som knappt någon nation i världen kan mäta sig med förmådde man endast göra 19 mål på 18 matcher – att jämföra med Brasilien som hängde dit hela 41 kassar.

Sampaoli är annars känd för sin offensiva läggning och det höga presspel som gjorde Chile väldigt framgångsrika under hans tid som förbundskapten för deras landslag. Med tanke på det offensiva spelarmaterial som han nu förfogar över i sitt hemland Argentina är det därför något märkligt att man inte har fått bättre fart på målfabrikationen.

Som vanligt gäller för Argentina att de måste utgå ifrån Leo Messi och därefter skapa ett lag i vilket han kan nå sin fulla kapacitet. Lyckas man få ihop rätt kombination av Sergio Agüero, Paolo Dybala, Gonzalo Higuain och Angel Di Maria (alla dessa fyra lär inte starta samtidigt) runtomkring Messi är man ett lag som ska kunna gå riktigt långt.

Samtidigt är frågan om lagets defensiva pjäser på centralt mittfält och i backlinjen håller tillräckligt hög nivå för att räcka till mot de allra bästa lagen. Är, till exempel, Javier Mascherano fortfarande lika bra som det lär krävas att han är?

Gruppspelet inleds mot Island och vi tror att det kommer innebära en bra start för Argentina och att man sedermera kunna spela hem gruppsegern i sista matchen mot Nigeria. Vårt tips är att Argentina vinner gruppen till 1.67 gånger pengarna.

Speltips: Argentina vinner gruppen till oddset 1.67 hos Unibet

Passa på att ta del av Unibets grymma välkomsterbjudande – du får 500% bonus upp till 500 kr eller 200% bonus upp till 1000 kr – du bestämmer vilken du vill ha.

Gå till kampanj

Kroatien

Ordet harmoniskt är ett av de sista som dyker upp då man letar efter adjektiv att beskriva stämningen bakom kulisserna kring det kroatiska fotbollslandslaget. Sedan Ante Cacic sparkats efter fyra kvalmatcher har dock, den relativt oprövade, Zlatko Dalic lyckats bringa ordning i det som sker innanför de kritade linjerna.

I kvalgruppen slutade man dock bara tvåa, efter Island som man nu alltså åter ställs mot. Där har man således chans till revansch, även om de båda lagen vann sina respektive hemmamatcher mot varandra.

Kroatien släppte endast in fyra mål på tio matcher men på pappret är det ändå defensiven som ser svagast ut. Kommer den annars så ojämne Dejan Lovren vara att lita på i backlinjen? Och vem kommer ta det defensiva ”skitjobbet” på mittfältet?

Uppenbarligen har det fungerat tillräckligt bra hittills och med det otroligt spelskickliga mittfält som Dalic förfogar över bör man kunna få ett stort spelövertag mot lag som Island och Nigeria. Argentina kommer sannolikt dra det längsta strået i gruppen men vårt tips är att Kroatien kniper andraplatsen vilket ger 2.75 gånger pengarna.

Speltips: Kroatien slutar tvåa i gruppen efter Argentina till oddset 2.75 hos Unibet

Passa på att ta del av Unibets grymma välkomsterbjudande – du får 500% bonus upp till 500 kr eller 200% bonus upp till 1000 kr – du bestämmer vilken du vill ha.

Gå till kampanj

Nigeria

Den tyske förbundskaptenen Gernot Rohr tog sitt Nigeria till VM som obesegrade vinnare av sin grupp där Algeriet, Kamerun och Zambia stod för motståndet. Ett inte helt oävet motstånd – men för att lyckas avancera ifrån gruppen i VM lär det krävas ännu mer.

Premier League-trion Victor Moses, Kelechi Iheanacho och Alex Iwobi borgar för en offensiv slagstyrka som håller god klass. På innermittfältet finns också den före detta Chelsea-spelaren John Obi Mikel som numera huserar i Kina men som fortfarande är en bärande spelare i landslaget.

Förväntningarna brukar vara höga på Nigeria som dock har underpresterat i mästerskap efter mästerskap. Numera ser truppen inte lika stark ut på pappret och de tillhör inte heller favoriterna till att gå vidare från den här gruppen.

Kanske kan dock Rohrs möjligheter till att få ihop ett starkt kollektiv öka nu när den individuella stjärnglansen inte riktigt är vad den en gång var. Vår bedömning är att Argentina och Kroatien kommer att bli ett övermäktigt motstånd för Nigeria, men att man slutar före Island. Därför blir vårt tips att Nigeria blir utslaget ur gruppspelet till 1.25 gånger pengarna.

Speltips: Nigeria blir utslaget ur gruppspelet till oddset 1.25 hos Unibet

Passa på att ta del av Unibets grymma välkomsterbjudande – du får 500% bonus upp till 500 kr eller 200% bonus upp till 1000 kr – du bestämmer vilken du vill ha.

Gå till kampanj

Island

Lasse Lagerbäck utförde ett smärre mirakel med det isländska landslaget och lämnade därefter över ansvaret till den tidigare assistenten Heimir Hallgrimsson – och framgångssagan har bara fortsatt.

Som gruppsegrare i kvalet, före länder som Kroatien, Ukraina och Turkiet, är man nu – mot alla odds – i VM för första gången. Hallgrimsson har naturligtvis byggt vidare på den taktiskt disciplinerade lagerbäckska 4-4-2-fotbollen och det är en modell som fortfarande bär. Åtminstone fram hit till mästerskapet.

Man hade dock ingen vidare flyt med lottningen och när man i den första matchen ställs mot Leo Messis Argentina kommer vi kunna tala om kontraster som heter duga. Hur ska den ex-allsvenska försvarslinjen med Kari Arnason, Ragnar Sigurdsson och Birkir Saevarsson kunna hänga med när de argentinska världsstjärnorna sätter fart?

Samtidigt är inte Island där de är idag av en slump. De bjuder inte på en fotboll som någon skulle kunna kalla för skönspel – men få lag kan maximera sina resurser så som Island. Dessutom har man i Gylfi Sigurdsson och Alfred Finnbogason två offensiva pjäser av hög klass.

Sigurdsson, som är laget viktigaste spelare, kommer dock ifrån ganska motig säsong i sin nya klubb Everton, där han inte har fått spela att lossna. Detta är också en av anledningarna till varför vi tror att Island kan komma att få det tufft i den här gruppen.

Visserligen har de isländska spelarna visat väldigt många gånger förr att de höjer så fort de får på sig landslagströjan – men nånstans har också rimligheten sina gränser. Vår bedömning är att Island har nått den gränsen nu och att de kommer att sluta sist i den här gruppen till 2.10 gånger pengarna.

Speltips: Island slutar sist i gruppen till oddset 2.10 hos Unibet

Passa på att ta del av Unibets grymma välkomsterbjudande – du får 500% bonus upp till 500 kr eller 200% bonus upp till 1000 kr – du bestämmer vilken du vill ha.

Gå till kampanj

Vår sluttabell:

  • Argentina
  • Kroatien
  • Nigeria
  • Island
Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen